Vind je het moeilijk om je gedachten, gevoelens en meningen te uiten aan anderen? Zeg je altijd maar ''ja'' tegen mensen in je omgeving en vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Dan heb je moeite om jezelf assertief op te stellen. Subassertiviteit kan ertoe leiden dat je niet durft te praten over jouw gevoelens en veel moeite hebt met grenzen aangeven. Assertief zijn betekent voor jezelf opkomen, terwijl je de gevoelens en belangen van een ander niet uit het oog verliest. Maar hoe kun je assertief worden?  

Wat is assertiviteit? 

Assertiviteit gaat over het durven opkomen voor je eigen mening. Je bent niet bang om je gedachten of gevoelens te uiten, maar laat anderen daarbij in hun waarde. ''Assertief'' is daarin dus heel anders dan ''agressief''. Het gaat om het communiceren op een open, eerlijke en duidelijke manier, terwijl je rekening houdt met de gevoelens en belangen van anderen. Wanneer je dit moeilijk vindt, dan ben je ook wel subassertief.

Om dit te bereiken is het van belang dat je jezelf kent en weet wat wel of niet bij je past. Ook is het goed om je ervan bewust te zijn dat mensen verschillende meningen kunnen hebben. Het is belangrijk om jezelf assertief op te kunnen stellen, zodat jouw goede ideeën niet verloren gaan. Dit is van groot belang bij samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld op het werk met collega's. 

Assertiviteit en zelfvertrouwen 

Zelfvertrouwen gaat over het hebben van een realistische kijk op je eigen kunnen. Je hebt dus vertrouwen dat je in staat bent om bepaalde taken en hindernissen met succes te kunnen overwinnen. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, dan is het makkelijker om te laten zien wie jij bent en kun je de ander accepteren zoals hij of zij is. Je weet dat je eigen mening even belangrijk is als de mening van anderen en dat jouw mening ook meetelt. Een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen zorgt voor een balans tussen voor jezelf opkomen en een compromis kunnen sluiten wanneer dit nodig is.  

Assertiviteitstraining 

Een assertiviteitstraining kan helpend zijn wanneer je wilt leren om assertief te worden. Er zijn een aantal punten waar een assertiviteitstraining zich over het algemeen op richt: 

  • Grenzen leren aangeven 
  • Ontvangen en geven van feedback 
  • Emoties uiten en je mening geven 
  • Negatief zelfbeeld overwinnen 
  • Verminderen van onzekerheid 
  • Meer zelfvertrouwen krijgen 

Een assertiviteitstraining is geschikt, wanneer je door angst wordt belemmerd in je sociale gedrag. Als je graag makkelijker om wilt gaan met kritiek, beter voor jezelf wilt opkomen en kennis wilt maken met andere vormen van gedrag, dan kun je baat hebben bij een assertiviteitstraining. 

Wanneer je echter het idee hebt dat anderen je verkeerd begrijpen, doordat je te direct reageert, kan een assertiviteitstraining je ook helpen. Je kunt dan leren om jezelf op een andere manier uit te drukken. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld van je omgeving hoort dat je arrogant of bazig overkomt. 

Tips voor assertiviteit 

Om zelf je assertiviteit te vergoten, is er een aantal oefening die je uit kunt proberen. Als je de neiging hebt om zacht te praten, dan kan de eerste stap zijn om luider te praten. Op deze manier zal men sneller naar je luisteren wanneer je probeert om voor jezelf op te komen.  

Een ander aspect van het voor jezelf opkomen is om hulp te vragen als je dit nodig hebt. Je kunt niet alles alleen en het is belangrijk om jezelf assertief op te stellen als je ergens tegenaan loopt. Als het lastig voor je is om hulp te vragen, kun je beginnen met iets kleins. Je kunt bijvoorbeeld vragen of je iets mag lenen van de buurman. Of vraag een collega die richting de kantine loopt of hij of zij ook iets voor jou wilt meenemen. 

Ten slotte kun je oefenen om assertief te worden door ‘nee’ te zeggen. Je grenzen aangeven is een belangrijk onderdeel van assertiviteit. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het wordt! 

Wil je hier meer over weten of direct een afspraak inplannen bij een van onze psychologen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.

Bel ons op 085 273 3339 of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Thanatofobie: angst voor de dood

(17-4-2024)

Heb jij last van intense angst voor de dood en beïnvloedt dit jouw leven? Lees in deze blog meer over wat het is en hoe je het kan behandelen. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder