Sommige mensen vinden structuur heel belangrijk in het leven. Ze willen graag controle houden over alles in het leven. Het verlies in controle kan best angstaanjagend zijn. Bij individuen met een obsessief compulsieve stoornis en een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis is het houden van controle houden belangrijk. Dat je van structuur en controle houdt, hoeft niet te betekenen dat je een obsessief compulsieve stoornis of een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis hebt. 

Wat is obsessief compulsieve stoornis?  

Individuen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) hebben last van dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Obsessies zijn terugkerende opdringerige gedachten, beelden en zorgen.  De persoon met OCD is er vaak bewust van dat deze gedachten, beelden en zorgen irrationeel zijn, maar toch kan het op emotioneel vlak als heftig worden ervaren. Compulsies zijn dwanghandelingen die je uitvoert om de angst en onrust te verminderen die is ontstaan door de terugkerende dwanggedachten en beelden. Met de dwanghandelingen probeer je hetgeen te voorkomen dat gebeurt waar je bang voor bent.  

Wat is een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis?  

Een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis wordt ook wel een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis genoemd. Individuen met een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis ervaren een sterke drang om controle te hebben. Kenmerken van een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis kunnen zijn:  

  • Graag hoog willen presteren  
  • Obsessief bezig zijn met controle  
  • Perfectionistisch  
  • Formeel en rigide  
  • Twijfelachting en besluiteloosheid  
  • Moeite hebben om met kritiek omgaan 
  • Productiviteit en werk is belangrijk wat ten koste gaat van het doen van leuke dingen en belangrijke relaties  
  • Moeite hebben met ontspannen  
  • Extreem voorzichtig zijn om falen te voorkomen 

Wat is het verschil tussen obsessief compulsieve stoornis en obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis? 

Soms kunnen mensen deze twee condities met elkaar verwarren. Er zijn echter hele grote verschillen tussen de twee condities. Een groot verschil is dat individuen met een obsessief compulsieve stoornis bewust zijn van hun problemen en individuen met een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis het bewustzijn niet hebben. Verder proberen individuen met een obsessief compulsieve stoornis vooral specifieke factoren te controleren die te maken hebben met hun obsessies. Individuen met een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis proberen op meerdere vlakken controle te hebben. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht