Een onrustig gevoel in je lichaam kan erg vervelend zijn, vooral als je niet precies weet waar dit vandaan komt. Je kunt je opgejaagd of onrustig voelen. Waar ligt dit aan? En hoe kan een psycholoog jou hierbij helpen? Lees het hier! 

Wat veroorzaakt de onrust in je lichaam?  

Een onrustig gevoel in je lichaam kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Soms is het heel duidelijk. Wanneer je bijvoorbeeld veel stress hebt of net een vervelende gebeurtenis hebt meegemaakt, kan het best logisch zijn dat je je een tijdje onrustig voelt. Soms heeft de onrust in je lichaam geen duidelijke oorzaak. Een paar voorbeelden van oorzaken van onrust in je lichaam zijn:  

  • Trauma's uit het verleden 
  • Moeite met ontspannen 
  • Gezondheidsproblemen  
  • Een verhuizing 
  • Relatieproblemen 

Deze onrust heeft vaak te maken met stress. Wanneer we gestrest zijn, is ons lichaam constant alert. Onze spieren zijn aangespannen, onze ademhaling versnelt en we zijn klaar voor actie. Dit zorgt voor een onrustig gevoel in je lichaam. Meer lezen over stress? Klik hier.  

Hoe kan een psycholoog je helpen?  

Een psycholoog kan jou helpen om het onrustige gevoel in je lichaam te verminderen. Het is allereerst belangrijk om de oorzaak van het onrustige gevoel te ontdekken, als dit nog niet duidelijk was. Dit kan je doen door met een psycholoog te praten over wat er allemaal speelt in je leven of wat er is gebeurd in het verleden.  

Een psycholoog kan je vervolgens helpen met ontspannen. Er zijn een aantal manieren waarop je kunt ontspannen, niet iedereen ontspant op dezelfde manier. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van ontspanningsoefeningen:  

  • Mindfulness: Mindfulness leert je om stil te staan bij het hier en nu. Je bent aandachtig en bewust bezig met wat je op dat moment voelt en denkt. Mindfulness therapie bestaat uit een aantal oefeningen: aandachtsgerichtheid, ontspannings- en ademhalingsoefeningen en lichaamsgerichte meditatie.  
  • Verminderen stressfactoren: tijdens de gesprekken met de psycholoog kom je er waarschijnlijk achter waar jouw onrustige gevoel vandaan komt. Dit zijn factoren die stress veroorzaken. Wanneer het duidelijk is wat deze factoren zijn, kun je samen met de psycholoog plannen maken over hoe je deze factoren kunt aanpakken. Heb je bijvoorbeeld een stressvolle baan? Dan kun je overwegen om wat minder taken op je te nemen of minder te gaan werken.  

Psycholoog.nl kunnen we jou helpen met onrust en stress klachten. Je bekijkt samen met de psycholoog welke behandeling het beste aansluit bij jou voorkeuren. Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder