Wanneer we positief denken, kunnen we veel bereiken in het leven. Dit kun je bereiken door middel van positieve affirmaties. Lees in deze blog wat positieve affirmaties zijn, hoe het werkt en lees ook enkele voorbeelden van affirmaties.  

Wat zijn positieve affirmaties?  

Een positieve affirmatie is een gedachte die je vaak herhaalt. Het woord is afkomstig van het latijnse woord affirmare. Dit betekend versterken. Positieve affirmaties zijn altijd in de tegenwoordige tijd en zijn altijd positief. Woorden als “niet” of “nooit” komen er dus niet in voor. Positieve affirmaties zijn bedoeld om jou een positief gevoel te geven. Het is daarom belangrijk om affirmaties te kiezen die dichtbij jou staan en te realiseren zijn. Hierdoor is de kans dat de affirmatie werkelijkheid wordt groter. 

Waarom werkt het?  

Positieve affirmaties werken door het vaak te herhalen. Door herhaling nemen onze hersenen deze overtuiging voor waarheid aan. Doordat je het geloof ontwikkeld dat je iets kan, zal er een grotere kans zijn dat je het daadwerkelijk kan. Hoe werkt dit in je hersenen? Door nieuwe dingen te doen en nieuwe ervaringen te ondergaan vormen we “paden” in onze hersenen. Hoe vaker je iets herhaalt of meemaakt, hoe hardnekkiger dit pad wordt. Doordat je een positieve affirmatie vaak herhaalt, kan je deze paden veranderen. Dit heet neuroplasticiteit. Je her-programmeert jezelf door middel van positieve zinnen.  

8 positieve affirmaties  

Hieronder zijn 8 voorbeelden van positieve affirmaties te lezen. Affirmaties kunnen gaan over allerlei verschillende onderwerpen, en er zijn nog veel meer voorbeelden van positieve affirmaties.  

Affirmaties voor zelfliefde 

  • Ik ben het waard om in mezelf te investeren 
  • Ik verdien het om ruimte in te nemen 

Affirmaties voor geluk 

  • Ik trek geluk aan 
  • Ik verdien het allerbeste  

Affirmaties voor werk 

  • Ik kan binnen mijn baan bereiken wat ik wil 
  • Ik ben succesvol 

Affirmaties voor zelfvertrouwen 

  • Ik ben trots op mezelf 
  • Ik heb alles in me wat ik nodig heb 

Deze positieve affirmaties kun je dagelijks in je hoofd herhalen, hardop tegen jezelf zeggen of ergens opschrijven waar je ze vaak ziet. Een voorbeeld hiervan is je spiegel of je koelkast. Het is belangrijk om ze vaak te herhalen en er in te geloven dat jouw affirmatie waarheid kan worden.  

Wil je meer lezen over welke therapievormen jou kunnen helpen bij het vormen en geloven van deze positieve affirmaties? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar cognitieve gedragstherapie of lees meer over positieve psychologie.

Wil jij meer informatie over positieve affirmaties of heb je last van negatieve gedachtes en gevoelens? Psycholoog.nl kan jou hier bij helpen. Plan een gratis adviesgesprek in of bel 085 273 3339 voor meer informatie!

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Klagen; een uitlaatklep of een negatieve spiraal?

(4-6-2024)

Klagen kan dienen als een gezonde uitlaatklep, maar overmatig klagen kan leiden tot een negatieve focus en een spiraal van stress en depressie. Lees verder

Het biopsychosociaal model om mentale klachten in kaart te brengen

(3-6-2024)

Het biopsychosociaal model kijkt vanuit drie verschillende perspectieven naar jouw klachten, om zo de best passende behandeling samen te stellen. Lees verder