Jarenlang werd aangenomen dat autisme veel meer voorkwam onder mannen dan onder vrouwen. Inmiddels weten we dat dit niet klopt. Maar hoe kan het dat nog steeds zo weinig vrouwen deze diagnose krijgen? Onderzoek suggereert dat dit voornamelijk te wijten is aan de verschillen in hoe de symptomen zich manifesteren tussen mannen en vrouwen.

First things first, wat is autisme?

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een aandoening die de manier waarop mensen communiceren, socialiseren en zich gedragen beïnvloedt. In eerdere diagnostische modellen werd autisme onderverdeeld in verschillende subtypes. In huidige diagnostische modellen daarentegen, spreken we van een spectrum. In dit spectrum worden de brede combinaties van de ernst en de symptomen van autisme beschreven. Over het algemeen hebben mensen met autisme vooral moeite met verandering en ervaren ze problemen op sociaal gebied. Dit zijn echter zeker niet de enige symptomen. De problemen waar personen met autisme mee geconfronteerd worden variëren van persoon tot persoon. 

Autisme bij vrouwen

Decennialang heeft de wetenschap zich gefocust op onderzoek naar autisme bij mannen, waarbij men ten onrechte aannam dat de symptomen zich bij vrouwen op dezelfde manier manifesteren als bij mannen.  Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet het geval is. Dit is waardoor autisme over het algemeen minder vaak bij vrouwen wordt opgemerkt en gediagnosticeerd. 

Wat zijn de verschillen tussen vrouwen en mannen?

Over het algemeen zijn de symptomen van autisme bij mannen en vrouwen niet heel verschillend. Wat echter wel aanzienlijk verschilt is hoe deze symptomen geuit worden naar de buitenwereld. Bij mensen met autisme sluit de wereld niet altijd aan bij hun beleving hiervan. Hierdoor voelen veel mensen met autisme de druk om bepaalde symptomen te verbergen, uit angst voor negatieve reacties. Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen vaker geneigd zijn om dit te doen dan mannen. Als gevolg hiervan komen de symptomen dus anders tot uiting en worden ze minder snel herkend bij vrouwen. Niettemin is de vaardigheid om symptomen te verbergen geen indicator voor de mate van ernst van de symptomen. Het voortdurend verbergen van je  symptomen kan leiden tot depressies, angststoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.

 

Herken je jezelf in dit verhaal en ben je op zoek naar een psycholoog? Kijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

(7-12-2023)

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

Zwakbegaafdheid en LVB in de GGZ

(23-8-2023)

Zwakbegaafdheid en lichte mentale beperking vergen extra aandacht in de GGZ. Het is lastig om dit vast te stellen en vervolgens te achterhalen of klachten hieru… Lees verder

Groepstherapie: leren van elkaar

(14-6-2023)

Groepstherapie is een manier van behandelen waarbij je van elkaar kan leren en een nieuw perspectief kan zien. Lees in deze blog meer over de voordelen van groe… Lees verder

De Nationale Dag van Empathie

(1-5-2023)

Vandaag is het de Nationale Dag van Empathie. Maar wat is empathie? En hoe word ik meer empathisch? Lees verder