Door een scheiding heen gaan kan erg emotioneel en zwaar zijn. Je kan je overweldigd voelen door alle emoties en misschien niet weten hoe je alles een plekje moet geven. Een echtscheiding zal veel verandering met zich meebrengen in je leven. Hier zal zowel jij als je omgeving aan moeten wennen. 

Scheiden

Er bestaan veel verschillende redenen waarom getrouwde stellen ervoor kiezen om een punt te zetten achter hun huwelijk. Voor het ene stel kan dit een gezamenlijke keuze zijn, en voor anderen kan dit volledig uit de lucht vallen wanneer hun partner aankondigt een scheiding te willen. Er is dan ook een groot verschil in wat voor effect een scheiding kan hebben op mensen. Het doorhakken van de knoop kan, naast veel verdriet, ook zorgen voor een opluchting. In dat geval zal het veel voordelen met zich meebrengen. 

Maar een ander veelgehoord verloop is dat een scheiding juist voor ellendigheid zorgt. Het kan erge lastig zijn om je erbij neer te leggen dat de relatie niet meer werkt. Wanneer je met iemand trouwt, beeld je je een heel leven in samen met deze persoon. Wanneer dit beeld in duigen valt, kan dat erg hard binnenkomen. In dat geval kan deze ingrijpende gebeurtenis psychische problemen veroorzaken. 

Psychische gevolgen

Een echtscheiding wordt soms ook wel gezien als een vorm van rouw. In het proces van een scheiding verlies je namelijk het leven dat je met een partner gedeeld hebt. Dit hoeft niet alleen te gaan om het verliezen van je partner. Wat er namelijk ook bij kan komen kijken is het zoeken van een nieuwe woning, afscheid nemen van je (ex)-schoonfamilie en gedeelde vrienden uit het oog verliezen. 

Het kan lastig zijn om dit verlies een plekje te geven, waardoor je lang in de negatieve sleur van gevoelens kan blijven hangen. Een nieuw leven opbouwen gaat dan niet zo gemakkelijk. Wanneer dit gebeurt kunnen er mentale problemen bij komen kijken, zoals:

  • Angst
  • Depressie
  • Eenzaamheid
  • Stress
  • Verlaagd zelfbeeld
  • Onzekerheid

Behandeling

De mentale gevolgen die je ervaart na een scheiding kunnen afkomstig zijn van dieper gewortelde problemen. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van verlatingsangst of wanneer je een afhankelijke persoonlijkheid hebt, kan een scheiding erg lastig te bevatten zijn. Een psycholoog kan jou in dat geval helpen om emoties rondom de scheiding een plekje te geven, en handvaten geven om je nieuwe leven te omarmen. 

Bij Psycholoog.nl kunnen we jou helpen bij mentale problemen rondom een echtscheiding! Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Bronnen:

Amato, P. R. (2000). The consequences of divorce for adults and children. Journal of marriage and family, 62(4), 1269-1287.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Zelfliefde: waarom is het zo moeilijk om van jezelf te houden?

(3-4-2024)

Houden van jezelf kan vreemd klinken. Lees hier waarom dit van belang is en hoe je zelfliefde kan vergroten. Lees verder