De combinatie van hoge werkdruk, maatschappelijke verwachtingen en persoonlijke verplichtingen kan leiden tot een gevoel van uitputting en stress. Het herkennen van de tekenen van een burn-out kan helpen om in te grijpen en verergering te voorkomen.  

Wat is een burn-out?  

Bij een burn-out komt het lichaam en de geest in een staat van uitputting, als gevolg van langdurige intense stress. Vaak spreken we van een burn-out na zes maanden van overspannenheid, oververmoeidheid en een opgebrand gevoel. Een burn-out ontstaat geleidelijk. Klachten worden vaak genegeerd, tot het moment dat dat niet meer kan. Iemand kan dat voor een lange tijd uitvallen, bijvoorbeeld op het werk. Maar hoe weet je nu dat je richting een burn-out gaat?  

Signalen 

Er zijn een aantal tekenen die een beginnende burn-out kunnen signaleren. Deze kunnen mentaal zijn, lichamelijk maar ook zichtbaar zijn op het werk. Dit zijn enkele signalen die op een burn-out kunnen duiden:  

  • Constante vermoeidheid: dit is een van de eerste signalen van een burn-out. Dit is niet de gebruikelijke vermoeidheid na een lange dag werken, maar juist een diepe uitputting die niet weggaat. Je voelt continue te weinig energie om dagelijkse taken uit te voeren.  
  • Verminderde prestatie en productiviteit: wanneer je een burn-out begint te ontwikkelen, merk je vaak dat de prestatie en productiviteit achteruitgaan. Je kunt moeite hebben om je te concentreren, of meer fouten maken dan normaal. Dit kan leiden tot frustratie en onzekerheid.  
  • Emotionele uitputting: dit is een belangrijk kenmerk van een beginnende burn-out. Je kunt je bijvoorbeeld prikkelbaar, somber of emotioneel afgestompt voelen. Je kunt ook het gevoel hebben geen controle te hebben over je emoties.  
  • Verandering in slaap- en eetpatroon: veranderingen in je normale eet- en slaappatroon kunnen wijzen op een burn-out. Je kunt bijvoorbeeld slapeloosheid ervaren, maar ook juist heel veel slapen. Ook kun je je eetlust verliezen of juist overmatig eten.  
  • Lichamelijke klachten: de stress en uitputting kunnen zich uiten in lichamelijke klachten. Veelvoorkomende klachten zijn hoofdpijn, spierpijn, maagklachten of een verzwakt immuunsysteem.  
  • Sociale terugtrekking: wanneer je opgebrand bent, kun je de neiging voelen om je te isoleren. Activiteiten die je vroeger leuk vond, interesseren je nu minder. Hierdoor breng je wellicht minder tijd door met vrienden of familie, waardoor het sombere gevoel versterkt.  
  • Negatieve gedachten: een beginnende burn-out gaat vaak gepaard met een negatieve kijk op jezelf en je omgeving. Je kunt bijvoorbeeld cynischer worden over je werk, je capaciteiten of je sociale omgeving. Deze negatieve gedachten kunnen een vicieuze cirkel van stress en uitputting in stand houden.  

Wat kun je doen?  

Als je een of meer van de bovengenoemde signalen herkend, is het belangrijk om actie te ondernemen voordat de situatie verergert. Je kunt bijvoorbeeld steun zoeken bij vrienden of familie. Ze kunnen luisteren naar jouw verhaal en je helpen om klachten te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om overbelasting te voorkomen. Stel grenzen en zeg bijvoorbeeld iets vaker nee. Zorg daarnaast goed voor jezelf, neem tijd voor ontspanning en activiteiten die je leuk vindt.  

Soms heb je meer ondersteuning nodig. Een psycholoog kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw burn-out klachten. Daarnaast kan een psycholoog handvaten bieden die je kunnen helpen om beter met stress om te gaan in de toekomst.  

Bij Psycholoog.nl is het mogelijk om met een psycholoog over burn-outklachten te praten. Wij luisteren naar jouw verhaal. Vaak kun je binnen één week al terecht bij een van onze Psychologen. Het is bij Psycholoog.nl ook mogelijk om je werknemer aan te melden. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

De kracht van de transdiagnostische aanpak

(6-6-2024)

Bij Psycholoog.nl kijken we verder dan diagnoses en richten we ons op jouw unieke verhaal. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder