Je kindertijd vormt voor een groot deel problemen waar je op een latere leeftijd tegenaan kan lopen. In Nederlands groeien ongeveer een op de zes kinderen op met één ouder met psychische problemen. KOPP/KOV zijn kinderen die opgroeien met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Deze kinderen ervaren hun opgroeiomgeving als onveilig.   

Hoe ziet de thuissituatie van KOPP/KOV kinderen eruit?  

Als gevolg van psychische gesteldheid van de ouder, kan de ouder er niet altijd voor het kind zijn. De volgende kenmerken van de thuissituatie van KOPP/KOV komen vaak naar voren:  

  • Ouders zijn niet voorspelbaar. De ouder kan het ene moment heel blij en vrolijk zijn en het andere moment heel boos. Het kind weet niet wat hij/zij kan verwachten van de ouder.
  • Tekort aan emotionele ondersteuning in moeilijke en leuke tijden. 
  • De ouder toont weinig betrokkenheid en interesse in het leven van hun kind.
  • Kinderen nemen veel taken op in het huis die niet passen bij hun leeftijd. Al op een jonge leeftijd hebben deze kinderen een hoge verantwoordelijkheid (taken in het huishouden of zorgen voor hun broertje(s) en/of zusje(s).  
  • Kinderen maken zich overmatig zorgen over hun ouders.  

Wat is de invloed op de hechting van het kind?  

In gezinnen waarin de ouders veel veiligheid en warmte bieden en een hoge mate van betrokkenheid tonen ontwikkelen kinderen vaak een veilige hechtingsstijl. In dit soort gezinnen staan ouders consequent klaar voor hun kind. Ze reageren sensitief en liefdevol in moeilijke periodes.

In gezinnen waarin deze warmte, betrokkenheid en veiligheid missen, ontwikkelen kinderen vaak een onveilige hechting (angstig, vermijdend). Angstig wordt omschreven als je niet goed genoeg voelen en een angst hebben om verraden en verlaten te worden. Bij vermijdend gaat het om de mate waarin het kind emotionele afstand neemt. Deze patronen ontstaan wanneer kinderen geen vertrouwen hebben dat de ouder op een fijne manier reageert op hun behoeftes. Hechting is heel erg belangrijk want het speelt een grote rol in de ontwikkeling van het zelfbeeld, het ontwikkelen van goede coping strategieën en vormen van relaties. Kinderen met een onveilige hechting hebben op een latere leeftijd ook een lager zelfbeeld en hebben meer moeite met het vormen en het onderhouden van relaties.  

Wat voor invloed heeft dit op de persoonlijkheid van het kind?  

Het opgroeien in een gezin met een ouder met psychische of verslavingsproblemen is ook zichtbaar op een later leeftijd. Vaak hebben deze kinderen een hogere risico op het ontwikkelen van verslaving en psychische problemen. Ook hebben ze op een latere leeftijd door ervaringen in hun kindertijd een hogere verantwoordelijkheidsgevoel voor de welzijn van anderen, moeite met het aangeven van grenzen en kunnen ze last van veel schuldgevoelens.  

Ben jij opgegroeid in een onstabiele opgroeiomgeving en zou je hier graag in gesprek willen met een psycholoog? Psycholoog.nl kan jou hierbij helpen. Lees hier meer over onze werkwijze. Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder

Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

(20-2-2024)

Lees hier wat je zelf kan doen om je depressieve gevoelens te verlichten. Lees verder

Angst overwinnen met interoceptieve exposure

(19-2-2024)

Angst kan voorkomen uit lichamelijke sensaties. Lees hier meer over hoe interoceptieve exposure jou kan helpen! Lees verder