Iedereen ervaart wel eens tegenslagen: je hoort dat je niet aangenomen bent bij de baan van je dromen of de liefde van je leven voelt niet hetzelfde voor jou. Over veel aspecten in het leven heb je geen volle controle. Soms moet je je erbij neerleggen dat dingen niet zo gaan zoals je hebt ingebeeld. Je hoort dan vaak ‘je moet het maar accepteren en loslaten’. Maar hoe accepteer je eigenlijk tegenslagen?

Weerstand en Vermijden  

Het kan zijn dat je eerst denkt: ik hoef en wil dit helemaal niet te accepteren. Je kan sommige gebeurtenissen oneerlijk, verdrietig, teleurstellend en onrechtvaardig vinden en hierdoor enorm veel moeite hebben met het loslaten en het accepteren. Vaak wanneer je juist iets niet kan krijgen, ga je meer vasthouden aan de situatie. Dit is nou eenmaal hoe je leven moest afspelen in je hoofd. Je komt hierdoor steeds meer vastzitten in gevoelens van weerstand.  

Tegenslagen leveren veel verdriet en teleurstelling op. Je kan angst ervaren dat je weer pijn en teleurstelling gaat ervaren en hierdoor dit soort situaties gaan vermijden. Bijvoorbeeld door niet meer mensen op romantisch gebied te gaan ontmoeten of voor een baan onder je niveau te gaan. Op korte termijn onderdruk je de gevoelens van angst en pijn, maar op langere termijn leef je een leven die niet in lijn is met wat je graag wil. 

Acceptatie  

Acceptatie gaat over de bereidheid dat je in het leven minder leuke en pijnlijke ervaringen kan ervaren. Je creëert ruimte voor de minder fijne ervaringen en gevoelens. Dit betekent niet dat je hoeft te genieten van de minder fijne ervaring en gevoelens. Het gaat erom dat je het meer gaat zien als een onderdeel van het leven. 

Van weerstand naar acceptatie: op welke manier kan ACT je helpen met het accepteren van tegenslagen?  

  • Bewust worden dat het leven eenmaal soms niet heel leuk is. De verwachting dat je altijd gelukkig moet zijn, is niet realistisch. Het leven is niet altijd hoe je het verwacht en de tegenslagen die je ervaart zijn ook niet fijn om mee te maken. De gevoelens die hierbij komen mogen ook echt bestaan. Lees hier meer over.
  • Geef ruimte aan de gevoelens. Bij ACT leert je in tegenstelling tot cognitieve gedragstherapie niet dat je inhoud van je negatieve gedachtes moeten veranderen naar positieve gedachten. De negatieve gedachten en gevoelens mogen in je leven bestaan. Bij tegenslagen mag je ook wel echt rot en verdrietig voelen. Het is belangrijk om te voelen wat je voelt. Dit kan echter best confronterend en lastig zijn aan het begin. Aan de andere kant kan het ook helpen en opluchtend zijn. Zelfs als je de gevoelens wegdrukt dan blijven ze nog steeds bestaan. Bij het vermijden van deze negatieve gevoelens kunnen ze soms juist harder op langere termijn terugkomen. Je kan dit vergelijken met een boemerang die je weggooit en twee keer zo hard weer terugkomt. 
  • Het omhelzen van de dingen die je niet wil ervaren, zoals tegenslagen. Tegenslagen zijn niet fijn om mee te maken, maar zijn uiteindelijk wel een onderdeel van jou als persoon. Ze maken net als de leuke ervaringen een onderdeel van jouw leven. 

Ervaar je veel moeite met het omgaan met tegenslagen, wil je meer weten hoe een psycholoog je hierbij kan helpen en/of wil je meer weten over ACT? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Ben je na deze blog benieuwd naar ACT. Klik dan hier

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Klagen; een uitlaatklep of een negatieve spiraal?

(4-6-2024)

Klagen kan dienen als een gezonde uitlaatklep, maar overmatig klagen kan leiden tot een negatieve focus en een spiraal van stress en depressie. Lees verder

Waarom verbondenheid met anderen de beste garantie is voor mentale veerkracht

(19-1-2024)

Sociale relaties dragen bij aan de mentale veerkracht van een individu, doordat het een netwerk van ondersteuning biedt dat helpt om te gaan met de ups en downs… Lees verder

Mentale problemen voorkomen is beter dan genezen

(12-12-2023)

We controleren regelmatig onze fysieke gezondheid, maar doen dit eigenlijk nooit voor onze mentale gezondheid. In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn… Lees verder