We voelen ons allemaal wel eens moe of slaperig. Mensen met hypersomnie voelen zich overmatig slaperig, ook als ze voldoende hebben geslapen. Hypersomnie is vaak een symptoom van een andere oorzaak. Je kunt hypersomnie behandelen, maar het valt niet te genezen.  

Wat is hypersomnie?  

Hypersomnie is een slaapstoornis. Wanneer je last hebt van hypersomnie voel je je overdag overmatig slaperig. Vaak is hypersomnie een symptoom van een lichamelijke of een psychische ziekte. De mate van slaperigheid doet zich in verschillende gradaties voor. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld alleen zeer vermoeid na een maaltijd, anderen vallen bijvoorbeeld in slaap op het werk of in ander gezelschap.  

Er zijn verschillende vormen van hypersomnie. Een bekende vorm is narcolepsie. Wanneer je lijdt aan narcolepsie kun je overdag opeens in slaap vallen. Je bent ook bijna altijd moe, terwijl je wel voldoende geslapen hebt. Een andere vorm van hypersomnie is het syndroom van Kleine Levin. Dit is een zeldzame neurologische stoornis waarbij iemand periodes kent van hypersomnie, gepaard met cognitieve en gedragsstoornissen.  

Oorzaken van hypersomnie 

Hypersomnie is vaak een symptoom van een andere stoornis of klacht. Vaak is dit een slaapstoornis, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Enkele andere oorzaken van hypersomnie zijn:  

  • Depressie 
  • Hersenvliesontsteking 
  • Hoofdletsel 
  • Bijwerkingen van geneesmiddelen 
  • Ziekte van Pfeiffer 
  • Multiple Sclerose 

Wanneer er geen oorzaak wordt gevonden voor de hypersomnie, wordt het ook wel ‘idiopatische' hypersomnie genoemd. Wanneer iemand slaperig is overdag, betekend dit niet dat iemand aan hypersomnie lijdt. Wanneer je 6 tot 8 uur slaapt, en toch overmatig slaperig bent, kun je spreken van hypersomnie.  

Hoe kun je hypersomnie behandelen?  

De behandeling van hypersomnie is afhankelijk van de oorzaak. Het meest effectief is om de onderliggende oorzaak te behandelen. Soms kan hypersomnie behandeld worden door medicijnen, maar dit heeft niet altijd effect. Het is niet mogelijk om hypersomnie te genezen. Het is wel mogelijk om de symptomen te onderdrukken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met geplande pauzes om te slapen en een regelmatige routine aan te houden.  

Het hebben van hypersomnie kan gevolgen hebben voor je mentale gesteldheid. Het kan samengaan met vooroordelen, miscommunicaties en eenzaamheid. Het kan daarom helpend zijn om hier over te praten met een psycholoog. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om met de mentale gevolgen van hypersomnie om te gaan. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder