We voelen ons allemaal wel eens moe of slaperig. Mensen met hypersomnie voelen zich overmatig slaperig, ook als ze voldoende hebben geslapen. Hypersomnie is vaak een symptoom van een andere oorzaak. Je kunt hypersomnie behandelen, maar het valt niet te genezen.  

Wat is hypersomnie?  

Hypersomnie is een slaapstoornis. Wanneer je last hebt van hypersomnie voel je je overdag overmatig slaperig. Vaak is hypersomnie een symptoom van een lichamelijke of een psychische ziekte. De mate van slaperigheid doet zich in verschillende gradaties voor. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld alleen zeer vermoeid na een maaltijd, anderen vallen bijvoorbeeld in slaap op het werk of in ander gezelschap.  

Er zijn verschillende vormen van hypersomnie. Een bekende vorm is narcolepsie. Wanneer je lijdt aan narcolepsie kun je overdag opeens in slaap vallen. Je bent ook bijna altijd moe, terwijl je wel voldoende geslapen hebt. Een andere vorm van hypersomnie is het syndroom van Kleine Levin. Dit is een zeldzame neurologische stoornis waarbij iemand periodes kent van hypersomnie, gepaard met cognitieve en gedragsstoornissen.  

Oorzaken van hypersomnie 

Hypersomnie is vaak een symptoom van een andere stoornis of klacht. Vaak is dit een slaapstoornis, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Enkele andere oorzaken van hypersomnie zijn:  

  • Depressie 
  • Hersenvliesontsteking 
  • Hoofdletsel 
  • Bijwerkingen van geneesmiddelen 
  • Ziekte van Pfeiffer 
  • Multiple Sclerose 

Wanneer er geen oorzaak wordt gevonden voor de hypersomnie, wordt het ook wel ‘idiopatische' hypersomnie genoemd. Wanneer iemand slaperig is overdag, betekend dit niet dat iemand aan hypersomnie lijdt. Wanneer je 6 tot 8 uur slaapt, en toch overmatig slaperig bent, kun je spreken van hypersomnie.  

Hoe kun je hypersomnie behandelen?  

De behandeling van hypersomnie is afhankelijk van de oorzaak. Het meest effectief is om de onderliggende oorzaak te behandelen. Soms kan hypersomnie behandeld worden door medicijnen, maar dit heeft niet altijd effect. Het is niet mogelijk om hypersomnie te genezen. Het is wel mogelijk om de symptomen te onderdrukken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met geplande pauzes om te slapen en een regelmatige routine aan te houden.  

Het hebben van hypersomnie kan gevolgen hebben voor je mentale gesteldheid. Het kan samengaan met vooroordelen, miscommunicaties en eenzaamheid. Het kan daarom helpend zijn om hier over te praten met een psycholoog. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om met de mentale gevolgen van hypersomnie om te gaan. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat kan de natuur voor jouw mentale welzijn betekenen?

(23-2-2024)

Wat is ecotherapie en wat kan het voor jou betekenen? Lees verder

De psychologie achter roddelen: waarom doen we dit zo graag?

(26-2-2024)

Iedereen roddelt wel eens, maar wat is de functie daarvan? Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder