Ben jij samen met een partner? Misschien heb je wel eens gefantaseerd over iemand anders en kreeg je hierdoor twijfels over je relatie. Het fantaseren over iemand anders hoeft echter geen probleem te zijn. Vaak begint liefde met passie en een hevige verliefdheid en verandert dit na een tijdje in ''houden van''. Maar wat moet je doen als je echt verliefd wordt op iemand anders? 

Wanneer is het een probleem? 

Je kunt nu eenmaal verliefd worden op een ander, waardoor er van alles in je hoofd gebeurt. Je kunt schrikken en denken ''Oh nee, er is iets mis in mijn relatie''. Dit kan het geval zijn, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Iedereen interpreteert verliefdheid anders. De één wordt heel snel verliefd en kent hier weinig waarde aan toe, terwijl de ander pas verliefd wordt wanneer het echt serieus is.  

Wanneer je verliefd wordt op een ander is dit vaak wel een signaal dat er wat moet gebeuren. De vraag is dan of datgene dat je mist binnen de relatie gebracht kan worden. Je kunt niet altijd alle behoeftes in een relatie vervullen, maar het is belangrijk om hier op een gezonde manier mee om te gaan, door er met elkaar over te praten. De eerste stap is dus altijd: ga in gesprek met je partner.

Soms ontstaan er gevoelens voor een ander in een periode dat je gevoelens voor jouw partner juist afnemen. In dit geval is het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Zodra je jouw aandacht namelijk meer gaat vestigen op de ander, gaan de gevoelens voor je partner zeker niet ineens weer toenemen. Vraag jezelf kritisch af wat jou aantrekt in die ander en wat je mist in je relatie. Wil je eigenlijk stoppen met jouw huidige relatie? Dan is dat natuurlijk een gedachte die er mag zijn. Maar wil je juist jouw relatie heel graag behouden? Dan is het waarschijnlijk beter om eventueel contact met een ander te stoppen. Communiceer vervolgens met jouw partner over je mist in je relatie en onderzoek hoe je hier samen mee om wilt gaan.

Wat is de invloed hiervan op je relatie? 

Wat de gevolgen zijn van verliefd worden op iemand anders, hangt af van hoe je er als persoon in staat. Wanneer je de verliefdheid erg serieus neemt, dan zal je sneller geneigd zijn om te denken dat je van die persoon gaat houden. Je denkt dus dat het kan veranderen in een romantische relatie. Passie is alleen iets anders dan 'houden van'. Dat 'houden van' kun je zien als een stevige basis waarin veiligheid wordt geboden. Terwijl passie juist gaat over spanning en onveiligheid. Het is dus logisch dat de passie wat kan verminderen en je hierdoor aangetrokken kunt worden door anderen.

Wanneer je echter heel snel verliefd wordt en dit niet zo serieus neemt, dan zal je eerder denken dat het vanzelf wel weer over gaat. Overspel kan ook dan natuurlijk nog gebeuren, ondanks dat je de verliefdheid niet zo serieus neemt. Maar dan mist de intentie om echt een relatie met een ander te starten.  

Hoe kun je ermee omgaan als je verliefd bent op iemand anders? 

Wanneer je verliefd bent op iemand anders, is het goed om de rust en tijd te nemen om samen hierover te praten. Communicatie is de sleutel om te zorgen dat de behoeftes van beide partners vervuld worden. Maar ook wanneer je twijfelt om verder te gaan met je huidige partner, is het goed om dit bespreekbaar te maken.  

Wanneer jullie besluiten samen verder te gaan, is het belangrijk om de verbinding met elkaar terug te vinden. Het kan dan helpen om meer dingen samen te doen. Daarnaast kun je een soort landkaart van de liefde maken waarin je opschrijft wat je zo aantrekkelijk vond aan je partner aan het begin van de relatie. 

Wanneer jullie er samen niet uit komen, kun je hulp zoeken bij een relatie- of systeemtherapeut. Samen kunnen jullie dan kijken wat liefde in het algemeen en de huidige relatie voor jullie betekent. Op deze manier kun je meer begrip voor elkaar krijgen. 

Voel jij twijfels in je relatie en wil je hier graag over praten met een psycholoog? Onze psychologen kunnen jou advies en een luisterend oor bieden. Plan een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op!

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

Bronnen:  

Potter-Efron, R. T., & Potter-Efron, P. S. (2009a). The Emotional Affair: How to Recognize Emotional Infidelity and what to Do about it. New Harbinger  Publications.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Waarom zit de angst voor afwijzing zo diepgeworteld in ons systeem?

(16-2-2024)

Lees meer over onze natuurlijke behoefte om geaccepteerd te worden Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: word je bewuster van je emoties met deze 5 oefeningen

(8-2-2024)

Wat is het belang van emoties en hoe word je je bewust van je eigen emoties? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van slaap in emotieregulatie

(1-2-2024)

Onze slaap hygiëne kan veel invloed hebben op hoe we onze emoties ervaren en hoe we emoties van anderen interpreteren. Lees er hier meer over! Lees verder