Heb jij moeite met nee zeggen? Denk jij eerder aan anderen dan aan jezelf? Ben je bang dat anderen jou niet leuk (genoeg) vinden als je bepaalde dingen niet voor ze doet? Mensen die deze dingen herkennen en doen, noemen we ook wel people pleasers.  

Wat is people pleasing? 

Wanneer je people pleasing zou vertalen kom je uit op zoiets als ‘mensen behagen’ of 'anderen plezieren’. Mensen die dit doen helpen dus graag anderen en voelen zich verantwoordelijk voor hen en hun welzijn. Wanneer je een people pleaser bent, vind je het vaak ook belangrijk om door anderen aardig gevonden te worden, en om aan hun verwachtingen te voldoen. Verder zijn people pleasers vaak conflict vermijdend. Deze mensen vinden het over het algemeen lastig om nee te zeggen of anderen teleur te stellen.  

Waar komt deze neiging vandaan? 

Er is niet een directe oorzaak aan te wijzen voor de neiging die je hebt om het anderen naar de zin te maken: hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je het zo belangrijk vindt om 'erbij te horen' dat je hier veel voor over hebt. Wanneer je vroeger gepest of buitengesloten bent, wil je dat nu te allen tijde voorkomen door anderen zo veel mogelijk te plezieren. Ook kan het zijn dat je gewend bent dat je alleen positieve reacties krijgt wanneer je anderen helpt, of dat je veel people pleasers in je omgeving hebt waar je een voorbeeld aan neemt. Verder heeft de een nou eenmaal meer de neiging het anderen naar hun zin te maken dan de ander. Dit is onderdeel van ons karakter.  

Wat zijn gevolgen van people pleasing? 

Wanneer je veel aan people pleasing doet, kan dit veel voordelen hebben. Waarschijnlijk vinden anderen jou aardig, en lig je goed in de groep. Je belandt minder snel in ruzies of lost ze misschien zelfs wel op. Je kunt vaak goed luisteren en mensen kunnen op je rekenen. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon fijn om anderen te kunnen helpen! Toch gaat people pleasing ook samen met een aantal gevaren. Wanneer je druk bent anderen te plezieren, kun je jezelf vergeten, misschien wel zonder dat je dit doorhebt. Jouw grenzen worden dan vervaagd en je raakt sneller vermoeid. Ook kan het zijn dat mensen misbruik van je maken. Ze weten misschien dat jij toch wel 'ja' zegt, dus kiezen ze daarom jou voor dat vervelende klusje. Tenslotte kun je jezelf verliezen, doordat je te veel voor anderen leeft. Dit alles kan ervoor zorgen dat je opeens ontploft of eerder geprikkeld raakt.  

Tips voor people pleasers 

Veel people pleasers vinden het moeilijk om nee te zeggen. Geldt dit ook voor jou? Lees dan hier hoe je dit kunt leren. Verder zijn er nog een aantal andere tips die je kunnen helpen als jij een people pleaser bent: 

  • Plan tijd in voor jezelf. Spreek vaste tijden op de dag of in de week af met jezelf, die je vrij houdt om te doen wat jij zelf wilt, en houd je hieraan! 
  • Weeg de gevolgen af. Vraag jezelf af wat het voor gevolgen zou hebben als je iets meer aan jezelf zou denken. Denk je dat anderen je minder aardig of leuk vinden? Beeld je dan in dat iemand eens nee tegen jou zegt. Mag jij die persoon dan meteen minder? Waarschijnlijk niet. Daarentegen kan het voor jou veel voordelen hebben om meer aan jezelf te denken.  
  • Wees er open over. Geef aan bij anderen dat een van jouw valkuilen is om eerst aan anderen te denken, waardoor je soms zelf in de knel komt. Op deze manier kunnen zij hier rekening mee houden.  
  • Wees direct. Je bent anderen geen verklaring verschuldigd over waarom je de ander niet kunt helpen, al voelt dat soms wel zo. Wees je ervan bewust dat jij voor jezelf leeft, en niet voor de ander.  
  • Vind een balans. Wanneer je constant de behoeften van anderen voor die van jezelf stelt, kunnen er problemen ontstaan. Toch betekent dat niet dat je nooit meer wat voor een ander hoeft te doen! Het helpen van anderen zit in je, en dat is een hele mooie eigenschap. De uitdaging zit hem in het vinden van een balans tussen je eigen grenzen bewaren en anderen plezieren. Het kan lastig zijn om voor jezelf deze balans te vinden. Een psycholoog kan jou daarbij helpen. 

Merk jij dat je het lastig vindt om je eigen grenzen te bewaren en zou je hier graag hulp bij willen? Psycholoog.nl kan je hierbij helpen. Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe vermijd je zinloze discussies in je relatie?

(16-5-2024)

Zinloze discussies komen vaak voor in relaties, maar dit is niet nodig! Lees in deze blog hoe je deze discussies vermijd. Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Lenteschoonmaak: zo ruim jij je mentale rommel op

(13-3-2024)

Een lenteschoonmaak is de perfecte gelegenheid om je mentale rommel op te ruimen en je innerlijke balans terug te vinden! Lees verder