Mede door de media is er veel aandacht voor psychische stoornissen, zo ook autisme. Toch laat onderzoek zien dat mensen met autisme zich vaak niet gezien en begrepen voelen in de maatschappij. Lees er hier meer over! 

Het spectrum van autisme 

Wat in de volksmond vaak autisme wordt genoemd, heet officieel een autismespectrumstoornis (ASS). Dit is een neurologische ontwikkelingsstoornis die, onder andere, invloed heeft op de sociale interacties die iemand aangaat, de communicatievaardigheden en de manier waarop iemand prikkels reguleert.  

Mensen met ASS hebben vaak moeite met het interpreteren en begrijpen van non-verbale communicatie, zoals lichaamstaal. Daarnaast kunnen ze vasthouden aan routines en hebben mensen met ASS vaak rigide denkpatronen.  

In ASS zit het woord spectrum. Dit betekent dat er binnen de stoornis een brede variatie in symptomen en ernst is. Dit kan verschillen van persoon tot persoon. De een kan vrij goed functioneren in de maatschappij, terwijl een ander geen taalvaardigheden bezit en voortdurend ondersteuning nodig heeft.  

Autisme in de maatschappij 

In de samenleving is het fenomeen ‘normaal zijn’ door de tijd heen gelijkgesteld aan ‘het meest voorkomend’. Dit betekent ook dat afwijkingen van het gemiddelde als problematisch worden beschouwd. Tevens wordt er tegenwoordig veel nadruk gelegd op zelfredzaamheid en individuele prestaties. Als je niet kunt voldoen aan deze norm wordt dit vaak gezien als een psychisch probleem. Dit heeft invloed op de manier waarop we inclusie interpreteren. Mensen met autisme geven regelmatig aan dat zij zich niet voldoende begrepen voelen in de maatschappij. Ook voelen ze veel druk om zich aan te passen aan de culturele (gedrags)normen van anderen.  

Toch zijn er wel initiatieven om mensen met autisme en mensen zonder autisme dichter tot elkaar te brengen. In de Verenigde Staten is het deze maand Autism Awareness month. Er worden ook onderzoeken gedaan naar hoe scholen hun omgeving kunnen aanpassen, zodat kinderen met autisme zich meer welkom voelen.  

Het is belangrijk om voortdurend te werken aan het vergroten van begrip van ASS, zodat iedereen een kans krijgt om deel te nemen in de samenleving.  

Autisme is een veelzijdige stoornis, en niet iedereen heeft belang bij dezelfde behandeling. Het is bij Psycholoog.nl niet mogelijk om een diagnose te ontvangen voor ASS. Je kunt wel contact met ons opnemen om je vragen over ASS met ons aanmeldteam te bespreken. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Bron: 

https://www.vanuitautismebekeken.nl/sites/default/files/producten/Autisme%20vanuit%20maatschappelijk%20perspectief%20bekeken%20(1).pdf

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Gezonder leven: De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

(1-1-0001)

Wat kan een gezond voedingspatroon doen voor je mentale gezondheid? Lees verder

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

(7-12-2023)

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

Zwakbegaafdheid en LVB in de GGZ

(23-8-2023)

Zwakbegaafdheid en lichte mentale beperking vergen extra aandacht in de GGZ. Het is lastig om dit vast te stellen en vervolgens te achterhalen of klachten hieru… Lees verder