Wat is een eetstoornis in het kort?
- Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij het eetgedrag gedurende langere tijd verstoord is
- Het verstoorde eetgedrag geeft schadelijke gevolgen voor de lichamelijke gezondheid of het psychosociaal functioneren
- Eetstoornissen komen het vaakst voor bij jongeren en jongvolwassenen
- Anorexia nervosa en boulimia nervosa komen het meeste voor: In Nederland lijden bijna 30.000 mensen hier aan
Wat is een eetstoornis of eetprobleem?
Bij een eetstoornis is het eetgedrag of gedrag dat daarmee samengaat gedurende langere tijd verstoord. Dit heeft schadelijke gevolgen voor de lichamelijke gezondheid of het leidt tot problemen met het psychosociaal functioneren.
In vergelijking met andere psychiatrische aandoeningen leidt anorexia nervosa samen met boulimia nervosa tot het grootste aantal sterfgevallen (door een slechte lichamelijke conditie of door zelfmoord).
Hoe worden eetstoornissen of eetziektes behandeld?
Bij een eetstoornis is altijd een psychologische behandeling nodig. Soms is een opname in een kliniek voor eetstoornissen nodig om van de eetstoornis te kunnen herstellen. Dit is een intensieve therapie waarbij aandacht wordt besteed aan het normaliseren van het eetpatroon, het negatieve zelfbeeld, het stoppen van eetbuien en compenseergedrag zoals braken en laxeren, een gezond beweegpatroon, openheid over het eetgedrag, en het verbeteren van het sociale netwerk en steun.
Wat is een eetstoornis?
Psycholoog.nl biedt onverzekerde zorg en werkt niet met stoornissen. We luisteren naar jouw verhaal en leveren daar maatwerk bij. Een label als 'stoornis' vinden we daar niet helpend bij. Lees meer over onze visie op zorg.
Wanneer jij verzekerde zorg krijgt (zorg die valt onder de basisverzekering) is een van de voorwaarden dat er een DSM-stoornis wordt vastgesteld. De DSM-5 is het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. In de DSM-5 zijn meerdere classificaties opgenomen die met eetproblemen en -patronen te maken hebben. Onderaan de pagina vind je de verschillende classificaties.