Wat is een eetstoornis in het kort?

 • Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij het eetgedrag gedurende langere tijd verstoord is
 • Het verstoorde eetgedrag geeft schadelijke gevolgen voor de lichamelijke gezondheid of het psychosociaal functioneren
 • Eetstoornissen komen het vaakst voor bij jongeren en jongvolwassenen
 • Anorexia nervosa en boulimia nervosa komen het meeste voor: In Nederland lijden bijna 30.000 mensen hier aan

Wat is een eetstoornis of eetprobleem?

Bij een eetstoornis is het eetgedrag of gedrag dat daarmee samengaat gedurende langere tijd verstoord. Dit heeft schadelijke gevolgen voor de lichamelijke gezondheid of het leidt tot problemen met het psychosociaal functioneren.

In vergelijking met andere psychiatrische aandoeningen leidt anorexia nervosa samen met boulimia nervosa tot het grootste aantal sterfgevallen (door een slechte lichamelijke conditie of door zelfmoord).

Hoe worden eetstoornissen of eetziektes behandeld?

Bij een eetstoornis is altijd een psychologische behandeling nodig. Soms is een opname in een kliniek voor eetstoornissen nodig om van de eetstoornis te kunnen herstellen. Dit is een intensieve therapie waarbij aandacht wordt besteed aan het normaliseren van het eetpatroon, het negatieve zelfbeeld, het stoppen van eetbuien en compenseergedrag zoals braken en laxeren, een gezond beweegpatroon, openheid over het eetgedrag, en het verbeteren van het sociale netwerk en steun.

Hoe worden eetstoornissen in de DSM-5 beschreven?

Wanneer je verzekerde zorg krijgt (zorg die valt onder de basisverzekering) is een van de voorwaarden dat er een DSM-stoornis wordt vastgesteld. In de DSM-5 zijn meerdere classificaties opgenomen die met eetproblemen te maken hebben.  

 • Anorexia Nervosa
  Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij er extreem weinig gegeten wordt, uit angst om aan te komen. Ondanks sterke vermagering, hebben mensen met anorexia een verstoord lichaamsbeeld. Ze zien niet dat ze zo mager zijn, en vinden zichzelf te dik.

 • Boulimia Nervosa
  Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij er sprake is van eetbuien en compensatiegedrag. Tijdens een eetbui verliest men de zelfbeheersing en worden er in korte tijd grote hoeveelheden voedsel gegeten. Deze eetbuien worden gecompenseerd door de inname van laxeermiddelen, of door te braken, vasten of sporten.

 • De eetbuistoornis
  De eetbuistoornis is een psychische aandoening waarbij er minstens 3 maanden sprake is van eetbuien. Tijdens een eetbui verliest men de zelfbeheersing en worden er in korte tijd grote hoeveelheden voedsel gegeten. Dit wordt ook wel ‘binge eating disorder’ genoemd. Mensen met het ‘binge eating disorder’ hebben eetbuien, maar gebruiken niet de methodes die mensen met boulimia gebruiken om het voedsel weer kwijt te raken. Meestal is er sprake van overgewicht.

 • Pica
  Mensen met pica eten dingen die niet eetbaar zijn, zoals aarde of kiezelsteentjes.

 • De ruminatiestoornis
  De ruminatiestoornis is een zeldzame eetstoornis. Eten dat al was doorgeslikt wordt herhaaldelijk weer teruggehaald in de mond. Het voedsel wordt dan herkauwd, opnieuw doorgeslikt of uitgespuugd.

 • De voedselinnamestoornis
  Iemand met een voedselinnamestoornis vermijdt of weigert bepaald voedsel te eten. De stoornis leidt tot gewichtsverlies, een tekort aan voedingsstoffen en bij kinderen tot een groeiachterstand.

De criteria waaraan iemand moet voldoen om één van deze diagnoses te krijgen sluiten elkaar uit. Dat wil zeggen dat iemand niet tegelijkertijd anorexia en boulimia nervosa kan hebben. Alleen pica kan tegelijkertijd met een andere eetstoornis voorkomen.

Let op: de DSM-5 is geen diagnostisch middel. Het vertelt niets over het waarom van de klachten; het is enkel een systeem om klachten te categoriseren. Wil je meer weten over de DSM-5? Klik dan hier

Anorexia Nervosa

Anorexia Nervosa

Boulimia Nervosa

Boulimia Nervosa

Eetbuistoornis

Eetbuistoornis

Pica

Pica

Ruminatiestoornis

Ruminatiestoornis

Voedselinnamestoornis

Voedselinnamestoornis