Wat is communicatie in het kort?

Communicatie is het overbrengen van een boodschap naar iemand anders. Soms zijn hier onduidelijkheden of verschillen in. Dit kan er dan voor zorgen dat er communicatieproblemen ontstaan, bijvoorbeeld in een relatie.  

Wat zijn verschillende manieren van communicatie?

Iedereen communiceert op zijn eigen manier. Sommige mensen proberen vooral een oplossing te zoeken, terwijl anderen eerst alles in detail willen bespreken. De een vindt het ook moeilijker om zich te uiten met woorden dan de ander. Over het algemeen communiceren mannen ook anders dan vrouwen. Verder kunnen er ook verschillen zitten in de manier waarop er gecommuniceerd wordt in bepaalde culturen. Tenslotte kan de manier waarop je communiceert te maken hebben met je opvoeding. Door zulke verschillen in communicatie kunnen problemen ontstaan.  

 

Wat zijn communicatieproblemen?

Communicatieproblemen zijn veelvoorkomend binnen relaties. Vaak gaat het om negatieve communicatiepatronen waarbij partners op een negatieve manier met elkaar communiceren. Voorbeelden van dit soort negatieve communicatiepatronen zijn: aanvallend op elkaar reageren, vermijden van onderwerpen of aandringen waardoor de ander zich terugtrekt. Daarentegen kan een gebrek aan communicatie juist ook voor problemen en irritaties zorgen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer een of beide partners een passieve houding aanneemt. Gevolgen daarvan kunnen zijn dat emoties niet (genoeg) geuit worden, de ander zich genegeerd voelt of dat je koel of onverschillig overkomt. Behalve verbaal communiceren we ook met onze gezichtsuitdrukking en lichaamstaal. Dit wordt ook wel fysieke communicatie genoemd. Hoe deze fysieke communicatie eruitziet heeft weer invloed op wat je zegt, oftewel de verbale communicatie. Wanneer dit bijvoorbeeld niet overeenkomt, kan dat ook voor verwarring, onduidelijkheid of problemen binnen de relatie zorgen. Deze verschillende communicatiepatronen zorgen vaak voor ruzies en veel negatieve emoties. Niet uitgesproken problemen bouwen zich op waardoor er spanningen en irritaties ontstaan.  

 

Als negatieve communicatiepatronen niet worden aangepakt is er een grote kans dat de relatie erdoor kapot gaat.  

Hoe worden communicatieproblemen behandeld?

Relatietherapie kan effectief zijn als er communicatieproblemen binnen een relatie zijn. Samen met een relatietherapeut wordt er gekeken naar de negatieve communicatiepatronen en hoe deze naar meer functionelere manieren van communiceren kunnen worden omgebogen. Bovendien worden partners gestimuleerd om eerlijk te zijn naar elkaar en elkaar meer te gaan accepteren. Een relatietherapeut ondersteund en helpt partners ook bij constructief en open communiceren over gevoelige onderwerpen en het uiten van zowel positieve als negatieve emoties naar elkaar. Enkele tips om aan de communicatie binnen jouw relatie te werken zijn: 

  • Besef je dat de ander jouw gedachten niet kan lezen. De ander weet niet wat jou dwarszit wanneer je dit niet vertelt, al lijkt dit voor jou soms vanzelfsprekend.  
  • Besef dat je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn. Verschillen van mening is niet erg, maar het is wel belangrijk dat je dit weet van elkaar.  
  • Verwoord jezelf zo veel mogelijk op een positieve manier. Als je graag iets anders wilt zien, geef dan bijvoorbeeld aan wat je graag zou willen, in plaats van af te keuren hoe het nu gaat.  
  • Luister echt naar elkaar. Je kun dit oefenen door bijvoorbeeld een samenvatting te geven van wat de ander verteld heeft. Zo kom je erachter of jij het goed begrepen hebt, en kunnen misverstanden de wereld uit geholpen worden.  
  • Laat elkaar uitpraten en val elkaar niet in de rede. Zo kan je je echt focussen op wat de ander zegt, in plaats van je druk te maken over hoe je hierop wil reageren.  
  • Zorg ervoor dat het tijdens een gesprek blijft bij hetzelfde onderwerp en spreek dit met elkaar af. Zo zorg je ervoor dat er geen onderwerpen bij worden gehaald die hier los van staan. Wanneer iemand over zoiets begint, kun je vragen of jullie dat later in een ander gesprek kunnen bespreken.  
  • Schrijf van tevoren af waar je mee zit. Het is misschien moeilijk om op het moment zelf je bewust te zijn van je gedachten en emoties. Een ander voordeel hiervan is dat je er dan misschien al achter komt dat iets makkelijk op te lossen is.