De zomer is inmiddels al voor een groot deel voorbij, en we naderen langzaam maar zeker de herfst. Deze periode waarin de dagen korter worden en het buiten grauwer wordt, gaat voor veel mensen gepaard met sombere gevoelens. Maar wat kun je hier eigenlijk zelf tegen doen? Hier zijn 10 tips die je kunnen helpen om je minder somber te voelen.  

1. Wissel verplichtingen af met plezier. Na de zomervakantie moeten mensen vaak weer erg wennen als ze weer naar school of werk gaan. Dit is natuurlijk erg logisch, en kan ook samengaan met een gevoel van somberheid. Het kan dus helpen om bijvoorbeeld in de eerste periode meer aandacht te besteden aan de vrije tijd die je hebt. Plan hierin bijvoorbeeld bewust tijd voor jezelf in, zonder verplichtingen en verantwoordelijkheden.  

2. Blijf in beweging. Fietsen, wandelen of andere sporten kunnen zorgen voor afleiding en geven je weer nieuwe energie, waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten. Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt zelfs ook dat beweging heel goed werkt in de behandeling van depressie. Uit het onderzoek blijkt ook dat het niet veel uit lijkt te maken hoe intensief de sport is, dus het maken van een wandeling kan al veel verschil maken. De schrijvers van dit onderzoek geven aan dat het effect na 9 weken goed te merken is. Probeer dit dus vol te houden!  

3. Praat erover. Laat familie of vrienden weten hoe je je voelt en heb het er met hen over. Leg uit waar je mee zit en wat je daarin van hen nodig hebt. Grote kans dat je van hen hoort dat zij hier ook weleens mee zitten. Je kunt dan met diegene bespreken wat hem of haar helpt op zulke momenten, en wie weet werkt dat ook voor jou.  

4. Let op je slaaphygiëne. Zoals je zelf vast weleens gemerkt hebt, kan een slechte nacht veel invloed hebben op je humeur. Het hebben van een goede slaaphygiëne kan dus goed helpen bij sombere gevoelens. Hierbij kun je denken aan op tijd gaan slapen, een uur voor je gaat slapen geen schermen gebruiken en zorgen voor een schone kamer met frisse lucht tijdens het slapen.  

5. Neem je tijd. Het is heel normaal om je somber te voelen en iedereen heeft hier weleens last van. Vooral na heftige gebeurtenissen is het vooral belangrijk dat je deze gevoelens toelaat en ze tijd geeft. Probeer je somberheid dus de ruimte te geven en te beseffen dat deze gevoelens er mogen zijn.  

6. Schrijf het van je af. Wanneer je merkt dat je erg somber bent, probeer dit gevoel dan eens letterlijk te beschrijven. Het opschrijven helpt om je eigen gevoelens beter te begrijpen, en wie weet kom je zo wel tot een oplossing. Als dit misschien niet direct gebeurt, ga dan iets anders doen nadat je alles wat je voelt ergens hebt opgeschreven. Het beste is om iets te doen waardoor je zo veel mogelijk kan ontspannen.  

7. Spreek met anderen af. Op deze manier kan zowel het gezelschap van de ander(en) als de activiteit je opvrolijken. Ook als je het zelf soms lastig vindt om de motivatie te vinden om de deur uit te gaan, kan een afspraak met iemand anders zorgen voor een stok achter de deur om het ook echt te doen.  

8. Ga naar buiten. Van de hele dag binnen zitten ga je je vaak niet beter voelen. Zorg dus dat je genoeg frisse lucht krijgt. Ga bijvoorbeeld als het kan buiten eten, lezen of wandelen. Op werkdagen kun je bijvoorbeeld ook tijdens je pauze een rondje buiten lopen om een frisse neus te halen. En als het kan, ga dan op de fiets of lopend naar je werk. Zo krijg je gelijk lichaamsbeweging, bespaar je geld en het is ook nog eens goed voor het milieu!  

9. Houd een positief dagboek bij. Zoals de naam eigenlijk al zegt is dit een dagboek waar je alleen positieve ervaringen en gebeurtenissen in schrijft. Dit kunnen zowel kleine als grote dingen zijn. Vind je het moeilijk om dingen te bedenken? Begin dan eerst met 3 dingen per dag op te schrijven die positief waren. Dit helpt je om bewust te worden van de (kleinere) dingen die wel heel goed gaan, waar je dankbaar voor bent of die je misschien anders als vanzelfsprekend zag. 

10. Wat als het niet helpt? Blijven de sombere gevoelens lang aanhouden nadat je bovenstaande tips geprobeerd hebt? Kijk eens of je kunt achterhalen waar de somberheid door veroorzaakt wordt. Ben je bijvoorbeeld nog gelukkig in je relatie? Of ben je nog tevreden met je baan? Als je hier zelf niet uit komt kan het erg nuttig zijn om met een psycholoog hierover te praten.  

Lukt het je niet zelf om van je somberheid af te komen en wil je hier graag hulp bij? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

Bronnen: 

Schuch, F. B., Vancampfort, D., Firth, J., et al. (2018). Physical activity and incident depression: a meta-analysis of prospective cohort studies. American Journal of Psychiatry, 7. 631-648.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder

Optimaliseer je welzijn met hartcoherentie

(11-4-2024)

Lees verder voor praktische tips en inzichten voor het verhogen van je hartcoherentie! Lees verder

De rol van beloningsmechanismen in gameverslaving

(9-4-2024)

Een gameverslaving komt steeds meer voor. Hoe komt dit? Lees in deze blog meer over de rol van beloningsmechanismen in gameverslaving! Lees verder