Slaapproblemen

Slaapproblemen

Lees hier meer over slaapproblemen

Slaapproblemen

Lees hier meer over slaapproblemen

Veel mensen hebben last van slaapproblemen. Ze hebben moeite met inslapen, of ze worden heel vaak ’s nachts wakker en hebben dan moeite om weer in slaap te komen. Of ze worden ‘s ochtends veel te vroeg wakker. Sommige mensen voelen zich de hele dag moe en slaperig, ook als zij lang geslapen hebben. Soms is er een duidelijke aanleiding. De nacht voorafgaand aan een sollicitatiegesprek de slaap niet kunnen vatten, is heel normaal. 

Slaapproblemen kunnen samengaan met depressieve klachten, angst of cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen. Ook kunnen slaapproblemen de directe oorzaak zijn van psychische problemen. Te veel slapen kan bijdragen aan gevoelens van depressiviteit. Te weinig of niet slapen kan een manie of psychose uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Slapeloosheid kan leiden tot verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen, maar ook aan alcohol (het ‘slaapmutsje’). Daarom is het belangrijk om slaapproblemen in een vroeg stadium te behandelen. 

Depressieve klachten, angst en stress kunnen ook onderliggend zijn aan slaapproblemen. Daarnaast kunnen bepaalde lichamelijke klachten slaapproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan pijn of aanhoudende jeuk. Ook hormonale aandoeningen, alcoholgebruik, slaapapneu of externe oorzaken, zoals geluidsoverlast, lichthinder of een oncomfortabele slaapplek kunnen slaapproblemen verergeren.  

Wanneer je al enkele maanden aanhoudend last hebt van slaapproblemen en het jouw dagelijks leven sterk belemmert, kan het verstandig hier hulp bij te zoeken. Bespreek je klachten met jouw huisarts. Is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak? Samen met een  psycholoog kun je op zoek gaan naar handvatten die jou kunnen helpen om te klachten te verminderen of er beter mee leren om te gaan. 

Wanneer je verzekerde zorg krijgt (zorg die valt onder de basisverzekering) is een van de voorwaarden dat er een DSM-stoornis wordt vastgesteld. In de DSM-5 zijn meerdere classificaties opgenomen die met slaapproblemen te maken hebben. De meeste psychologen van Psycholoog.nl leveren onverzekerde zorg en gebruiken deze classificaties niet.   

 • Slapeloosheid 
  Dit wordt ook wel insomnia genoemd. De persoon heeft moeite met inslapen, met doorslapen of wordt te vroeg wakker. Problemen met doorslapen houden in dat iemand meerdere keren per nacht wakker wordt en dan moeilijk weer in slaap komt. 
   
 • Overmatige slaperigheid 
  Dit wordt ook wel hypersomnia genoemd. Het houdt in dat de persoon zich constant moe en slaperig voelt. Soms heeft iemand moeite om wakker te blijven overdag. Of iemand slaapt meer dan 9 uur per nacht, maar voelt zich ’s ochtends nog steeds niet uitgeslapen. 
   
 • Narcolepsie 
  Mensen met narcolepsie hebben aanvallen van onbedwingbare slaap. Het is een slaap-waakstoornis waarbij men plotseling in slaap valt of plotselinge spierverslapping krijgt. Dit wordt vaak uitgelokt door te lachen of andere emoties. 
   
 • Parasomnia 
  Parasomnia is een verzamelnaam voor ongewenste gebeurtenissen tijdens de slaap. Er is sprake van afwijkende bewegingen, gedrag, emoties, waarnemingen of droombelevingen. Voorbeelden zijn nachtmerries en slaapwandelen. 

Let op: de DSM-5 is geen diagnostisch middel. Het vertelt niets over het waarom van de klachten; het is enkel een systeem om klachten te categoriseren. Wil je meer weten over de DSM-5? Klik dan hier

Herken je je in deze klacht of zou je meer willen weten? Je kunt direct contact opnemen met een van onze psychologen.

Twijfel je of heb je een vraag? Bel 085 273 3339 of plan een gratis adviesgesprek
Bellen is vrijblijvend en anoniem: Je zit nergens aan vast.

Hypersomnia

Hypersomnia

Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap.

Insomnia

Insomnia

Insomnia (slapeloosheid) is een slaap-waakstoornis waarbij iemand veel moeite heeft met in- en doorslapen.

Narcolepsie

Narcolepsie

Iemand met narcolepsie heeft meerdere keren per dag last van onbedwingbare slaap.