Tegenwoordig zijn datingapps populairder dan ooit. Vooral in de tijd van de corona epidemie zijn mensen meer datingapps gaan gebruiken. Maar hoe werken deze apps nu en waarom zijn de zo populair 

Wat doet het met je brein? 

Het swipen op datingapps zorgt ervoor dat je brein endorfine afgeeft. Dit is een stofje die werkt als een soort pijnstiller. Het geeft ons een fijn gevoel en het kan zelfs zorgen voor een “high". Naast endorfine komt er ook adrenaline en dopamine vrij in het brein. Het voelt alsof we iets gewonnen hebben en een beloning krijgen. Dit gebeurt niet toevallig. Dating apps zorgen er bewust voor dat je onregelmatige beloningen krijgt. Dit soort beloningen werken namelijk het meest verslavend en het meest motiverend. Je bent sneller geneigd door te gaan met swipen.  

Door deze onregelmatige beloningen komt je brein terecht in een feedback-loop. Als je brein eenmaal gewend is aan deze neurologische reacties, leert het zich te anticiperen op deze situatie en je vervolgens te belonen.  

De negatieve kant van datingapps 

Het swipen op datingapps kan dus heel leuk zijn, maar er zit ook een negatieve kant aan. Op lange termijn kan het namelijk zorgen voor een groter gevoel van eenzaamheid en isolatie. De stap om iemand in het echt te ontmoeten wordt steeds groter wanneer je lang op een datingapp zit. Daarnaast toont onderzoek aan dat gebruikers van datingapps een negatiever zelfbeeld hebben dan mensen die geen datingapps gebruiken. Het constante swipen kan uiteindelijk verslavend werken. Uit een onderzoek is gekomen dat 15 procent van gebruikers aangeeft verslaafd te raken aan het proces. Mannen raken eerder verslaafd dan vrouwen, maar vrouwen krijgen sneller burn-out klachten van online daten.  

Ghosting 

Iets wat veel gebeurt in de wereld van online daten is ghosting. Ghosten betekent dat het contact dat je met je match hebt, opeens verdwijnt zonder verklaring. Je laat de ander vervolgens in volkomen verwarring achter. Volgens onderzoek blijkt dat ghosten vaak voorkomt. 85 procent van de ondervraagden geeft aan wel eens geghost te zijn. 63 procent geeft aan zelf ooit iemand te hebben geghost. Het gebeurt dus best veel. Maar wat doet ghosten met ons? Geghost worden geeft dezelfde reactie in het brein als fysieke pijn. We vinden het niet leuk om genegeerd te worden, vooral als er geen duidelijke reden voor is. We leven in onzekerheid en het geeft een deuk in ons zelfbeeld. Je gaat twijfelen aan jezelf en jezelf afvragen of je iets verkeerd hebt gedaan. Toch is dit vaak niet het geval en ligt het probleem bij de ghoster zelf.  

 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.  

*Let op: Wij behandelen alleen personen van 18 jaar of ouder.