Op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van de oorlog. Het is belangrijk dat dit gebeurt, maar het kan ook zorgen voor rouwgevoelens of emoties die je overvallen. We gaan in op emotionele besmetting, uitgestelde rouw en de emoties die naar boven kunnen komen tijdens de dodenherdenking.  

4 mei dodenherdenking 

In Nederland staan we elk jaar op 4 mei stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. We doen dit door 2 minuten stil te zijn en op veel plekken worden toespraken gehouden en bloemenkransen gelegd. Het stilstaan bij deze vreselijke gebeurtenissen kan voor sommige mensen ervoor zorgen dat ze gaan nadenken over hun eigen verliezen, waardoor emoties naar boven komen. Ook kan het herdenken van oorlogsslachtoffers een trigger zijn voor herbelevingen van (oorlog)trauma's

Wat is emotionele besmetting? 

Emoties en gedragingen die je ziet bij mensen om je heen hebben invloed op hoe jij je voelt. Dit noemen we ook wel emotionele besmetting. Wanneer je hier vatbaar voor bent kan je stemming erg veranderen of worden beïnvloed door emoties van anderen. Hiervan kan dus ook sprake zijn tijdens de dodenherdenking. Doordat we op 4 mei stilstaan bij nare onderwerpen ervaren sommige mensen hevige emoties. Wanneer jij dit bij hen ziet of merkt, kan dit door emotionele besmetting ervoor zorgen dat jij deze emoties ook hebt. Emotionele besmetting kan verklaard worden vanuit spiegelneuronen: cellen in de hersenen die informatie aan elkaar doorgeven en geactiveerd worden wanneer wij anderen iets zien doen.  

Dat dit je raakt is heel normaal, maar wanneer je merkt dat het je overspoelt of je in de emoties blijft hangen kan het fijn zijn jezelf hiervoor te beschermen door afstand te nemen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de herdenking op tv te bekijken in plaats van naar een plaatselijke herdenking te gaan.  

Wat is uitgestelde rouw?  

Op 4 mei staan we stil bij de oorlogsslachtoffers. Dit kan je aan het denken zetten over mensen die je zelf verloren hebt. Op zo'n moment kun je iemand gedenken door te denken aan mooie momenten die jullie samen hebben of door stil te staan bij het gemis dat je voelt. Misschien voel je ook wel een vorm van rouw die je nog niet eerder gevoeld hebt. We spreken dan ook wel van uitgestelde rouw.  

Bij uitgestelde rouw ervaar je in eerste instantie geen emoties bij het verlies van een dierbare. Je reageert niet op de gebeurtenis voor een bepaalde tijd. Hoelang dit duurt verschilt per persoon. Uitgestelde rouw kan voorkomen wanneer er geen ruimte wordt gemaakt voor verdriet. Het gevoel van rouwen begint dan op een later moment dan je zou verwachten, soms wel maanden of jaren nadat iemand overleden is. Dit gevoel van gemis en rouw kan op onverwachte momenten naar boven komen, bijvoorbeeld tijdens de nationale dodenherdenking.  

Als jij merkt dat je moeite hebt met rouwen of het verwerken van het verlies van een dierbare, kan het goed zijn om hier de hulp van een psycholoog voor in te schakelen.  

Ervaar jij dat je overspoeld wordt door emoties of klachten hebt op het gebied van rouwen? Psycholoog.nl kan jou hierbij helpen. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op en bespreek de mogelijkheden. 

Bronnen:

Metima-Verloop, T. Mooren & P. Boelen. Herdenken, emoteis en verwerking. Nationaal comité 4 en 5 mei en Nationaal Psychotrauma Centrum.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Valentijnsdag: liefde, maar ook hartzeer

(5-2-2024)

In de maand februari staat Valentijnsdag centraal. Maar deze dag staat niet voor iedereen in het teken van romantiek. Lees hier meer! Lees verder

De slachtofferrol doorbreken

(30-11-2023)

De slachtofferrol is een rol die mensen aannemen in tijden van stress of spanning. Echter, sommige mensen blijven hier langer in hangen dan goed is voor ze. Het… Lees verder

Emotioneel loslaten van een ex-partner

(10-11-2023)

Het kan soms erg lastig zijn om een ex-partner emotioneel los te laten. Je blijft hunkeren naar de liefde, aandacht en veiligheid die je bij hen verkreeg. Toch… Lees verder

Het lege nest syndroom: verdriet en leegte

(3-8-2023)

Het lege nest syndroom wordt ervaren door ouders waarvan de kinderen het huis uit gaan. Dit kan gepaard gaan met veel gevoelens van leegte en verdriet. Lees verder