De zomer staat op het punt van beginnen. De zon begint weer met schijnen, de bloemen gaan weer bloeien, de terrassen zijn weer druk bevolkt en de barbecue gaat weer aan. Voor veel mensen staat deze tijd in het teken van gezelligheid en geluk. Dit is echter niet voor iedereen zo.  

Wat is een zomerdepressie?  

Veel mensen zijn bekend met het fenomeen winterdepressie. Ook de oorzaken zijn bekender. We zitten meer binnen en er is minder zonlicht. Zomerdepressie is een stuk minder bekend. Mensen die lijden aan een zomerdepressie ervaren seizoensgebonden symptomen waar ze somber van worden. De overkoepelende naam voor een zomer- of winterdepressie is SAD (Seasonal Affective Disorder).  

Welke klachten horen bij een zomerdepressie?  

De klachten van een zomerdepressie zijn wat onbekender dan die van een winterdepressie. Hieronder worden er een aantal beschreven:  

  • Stijgende temperaturen: Voor sommige mensen zijn de stijgende temperaturen een voordeel, maar ander mensen kunnen hier juist ongelukkig van worden. De hitte kan zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn en irritatie.  
  • Isolement: doordat mensen met een zomerdepressie ongelukkiger worden van bijvoorbeeld het warme weer, kan het zijn dat ze zichzelf meer gaan isoleren. Door minder sociaal contact voel je je sneller eenzaam. Hierdoor kunnen depressie gevoelens verergeren.  
  • Slecht slapen: door de hogere temperaturen in de zomer, kan het zijn dat de kwaliteit van slaap slechter wordt. Hierdoor kan het zijn dat je je overdag lusteloos voelt en minder energie hebt om er op uit te gaan.  
  • Snel overprikkeld: mede door de warmte, de drukte en de geluiden op straat kan het zijn dat je sneller overprikkeld raakt in de zomer. In de winterperiode is het sneller donker en zijn er over het algemeen minder mensen op straat.  

Onbegrip?  

Voor zomerdepressie is er vaak nog onbegrip. Voor het grootste gedeelte van de mensen is de zomer een leuke tijd. Wanneer je je dan juist ongelukkig voelt, kan je op wat onbegrip van andere mensen stuiten. Het is nu juist de tijd om leuke dingen te doen! Dit kan ervoor zorgen dat je juist meer druk ervaart om over je grens te gaan en toch mee te gaan.  

Tips tegen een zomerdepressie! 

Er zijn gelukkig een aantal tips waardoor je de symptomen van een zomerdepressie kunt verminderen! 

  • Probeer sociaal contact aan te houden: het is belangrijk om sociaal contact met vrienden of familie aan te houden, ondanks dat dit wellicht niet iets is waar je veel zin in hebt. Het kan zijn dat je klachten verergeren wanneer je jezelf gaat isoleren.  
  • Probeer structuur te bouwen in je dag: zoek een dagritme waar jij je goed bij voelt. Dit kan bijvoorbeeld elke ochtend een koude douche zijn of elke dag een stuk uit een boek lezen. Lees hier meer over hoe je meer structuur in je dag krijgt.
  • Wees niet te hard voor jezelf: Het is goed om gevoelens die je hebt te erkennen en te accepteren. Soms kan het ook helpend zijn als je erover praat met iemand die je vertrouwt.  

 

Heb je na het lezen van deze blog vragen, herken je jezelf in de klachten van zomerdepressie of zijn er andere dingen waar je over wilt praten? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder