Mensen met een dwangstoornis ervaren opdringerige gedachten die angst veroorzaken. In sommige gevallen komen hier ook bepaalde handelingen bij die ze uitvoeren om deze angst te vermijden. 

Wat zijn de symptomen van een dwangstoornis?

Bij een dwangstoornis heb je gedachten die je niet wil hebben. Je bent bijvoorbeeld erg bang dat er vervelende dingen gebeuren. Ook kan het zijn dat je bang bent dat er iets naars gebeurt wanneer je een bepaalde handeling niet goed of vaak genoeg uitvoert. Dit noemen we dwanghandelingen. We spreken bij een dwangstoornis ook wel van opdringerige gedachten; gedachten die zich ongewenst blijven herhalen. Deze gedachten en handelingen kunnen ervoor zorgen dat een individu ernstig beperkt wordt in hun doen of laten en kan leiden tot ernstige angst of depressie.

Over het algemeen vallen de onderwerpen van dwanggedachten of gedragingen, ook wel compulsies genoemd, binnen een van de volgende categorieën:

 • Organisatie
  Dit type compulsie veroorzaakt een obsessie met organisatie en symmetrie. Hierbij zal een individu alles op een zeer georganiseerde of stellige manier uitvoeren. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit leiden tot angstgevoelens.
 • Contaminatie
  Dit type compulsie is sterk gerelateerd aan smetvrees, maar verschilt op een aantal gebieden. Zo zal iemand met contaminatie compulsies zich niet alleen onprettig voelen in de nabijheid van vieze voorwerpen of plaatsen, maar heeft deze ook het idee dat alledaagse dingen, personen en woorden hen kan ‘bevuilen’. Hierdoor zal de persoon met deze compulsie vaak bang zijn om ziek te worden en zelfs zaken gaan vermijden.
 • Obsessieve gedachten
  Personen met deze compulsies ervaren vaak voor hen verschrikkelijke gedachten. Deze gedachten kunnen agressief van natuur zijn, maar staan niet in lijn met de persoonlijke opvattingen en gedragingen van een individu. Echter kan het contrast tussen de gedachten en opvattingen zo heftig zijn, dat deze mensen vaak bang zijn dat zij hier toch naar zullen handelen. Hierdoor zonderen zij zich vaak af.
 • Ruminaties
  Ruminaties zijn gedachtes die net zoals bovenstaande categorie steeds terug blijven keren. Het belangrijkste verschil tussen beide categorieën is dat ruminaties op zichzelf niet direct agressief of verontrustend zijn.
 • Checken
  Bij deze compulsie zijn personen bang dat zij iets niet correct hebben uitgevoerd, wat desastreuze gevolgen kan hebben. Als gevolg hiervan zullen zij constant checken of het correct is uitgevoerd, zelfs als zij dit al meerdere keren hebben gedaan.

De behandeling van dwangstoornissen 

Bij de behandeling van dwangstoornissen wordt doorgaans gebruik gemaakt van een cognitieve gedragstherapie. Bij heftige angst kunnen ook medicijnen voorgeschreven worden die dit verlichten. In sommige gevallen wordt ook exposure therapie toegepast. Wanneer er sprake is van diepgewortelde problemen, kan er ook gebruik worden gemaakt van schematherapie.

Heb jij last van deze klachten en wil je advies over hoe je de eerste stap tot hulp kan nemen. Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Blog Je eigenwaarde laten afhangen van anderen

Je eigenwaarde laten afhangen van anderen

Eigenwaarde hangt samen met hoe we ons over onszelf voelen, maar wat als je dit volledig laat afhangen van de mening van een ander? Lees verder

Blog De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

De Feestdagen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend zo feestelijk. Lees verder

Blog Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

In de blogserie over cognitieve gedragstherapie leer je alles over dit onderwerp. Lees in deze eerste blog wat het is en bij welke klachten het kan worden ingez… Lees verder

Blog Het verschil tussen een angstaanval en paniekaanval

Het verschil tussen een angstaanval en paniekaanval

Angst- en paniekaanvallen lijken hetzelfde, maar zijn toch verschillend. Lees er hier meer over! Lees verder