Mensen met een dwangstoornis ervaren opdringerige gedachten die angst veroorzaken. In sommige gevallen komen hier ook bepaalde handelingen bij die ze uitvoeren om deze angst te vermijden. 

Wat zijn de symptomen van een dwangstoornis?

Bij een dwangstoornis heb je gedachten die je niet wil hebben. Je bent bijvoorbeeld erg bang dat er vervelende dingen gebeuren. Ook kan het zijn dat je bang bent dat er iets naars gebeurt wanneer je een bepaalde handeling niet goed of vaak genoeg uitvoert. Dit noemen we dwanghandelingen. We spreken bij een dwangstoornis ook wel van opdringerige gedachten; gedachten die zich ongewenst blijven herhalen. Deze gedachten en handelingen kunnen ervoor zorgen dat een individu ernstig beperkt wordt in hun doen of laten en kan leiden tot ernstige angst of depressie.

Over het algemeen vallen de onderwerpen van dwanggedachten of gedragingen, ook wel compulsies genoemd, binnen een van de volgende categorieën:

  • Organisatie
    Dit type compulsie veroorzaakt een obsessie met organisatie en symmetrie. Hierbij zal een individu alles op een zeer georganiseerde of stellige manier uitvoeren. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit leiden tot angstgevoelens.
  • Contaminatie
    Dit type compulsie is sterk gerelateerd aan smetvrees, maar verschilt op een aantal gebieden. Zo zal iemand met contaminatie compulsies zich niet alleen onprettig voelen in de nabijheid van vieze voorwerpen of plaatsen, maar heeft deze ook het idee dat alledaagse dingen, personen en woorden hen kan ‘bevuilen’. Hierdoor zal de persoon met deze compulsie vaak bang zijn om ziek te worden en zelfs zaken gaan vermijden.
  • Obsessieve gedachten
    Personen met deze compulsies ervaren vaak voor hen verschrikkelijke gedachten. Deze gedachten kunnen agressief van natuur zijn, maar staan niet in lijn met de persoonlijke opvattingen en gedragingen van een individu. Echter kan het contrast tussen de gedachten en opvattingen zo heftig zijn, dat deze mensen vaak bang zijn dat zij hier toch naar zullen handelen. Hierdoor zonderen zij zich vaak af.
  • Ruminaties
    Ruminaties zijn gedachtes die net zoals bovenstaande categorie steeds terug blijven keren. Het belangrijkste verschil tussen beide categorieën is dat ruminaties op zichzelf niet direct agressief of verontrustend zijn.
  • Checken
    Bij deze compulsie zijn personen bang dat zij iets niet correct hebben uitgevoerd, wat desastreuze gevolgen kan hebben. Als gevolg hiervan zullen zij constant checken of het correct is uitgevoerd, zelfs als zij dit al meerdere keren hebben gedaan.

De behandeling van dwangstoornissen 

Bij de behandeling van dwangstoornissen wordt doorgaans gebruik gemaakt van een cognitieve gedragstherapie. Bij heftige angst kunnen ook medicijnen voorgeschreven worden die dit verlichten. In sommige gevallen wordt ook exposure therapie toegepast. Wanneer er sprake is van diepgewortelde problemen, kan er ook gebruik worden gemaakt van schematherapie.

Heb jij last van deze klachten en wil je advies over hoe je de eerste stap tot hulp kan nemen. Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Thanatofobie: angst voor de dood

(17-4-2024)

Heb jij last van intense angst voor de dood en beïnvloedt dit jouw leven? Lees in deze blog meer over wat het is en hoe je het kan behandelen. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder