Een gezonde leefstijl is voor veel mensen best lastig te realiseren. Toch heeft een gezonde leefstijl veel voordelen, zoals bijvoorbeeld een verminderd risico op diabetes. Een gezonde leefstijl bestaat uit gewoontes. Ongezonde gewoontes zijn echter lastig te doorbreken. In deze blog worden een paar tips gegeven, zodat je je ongezonde gewoontes kan doorbreken.  

Wat is een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl is best een breed begrip. Het gaat om een leefstijl die bevorderend is voor je gezondheid. Hierbij gaat het niet alleen om gezonde voeding en voldoende beweging, maar ook bijvoorbeeld om het beperken van ongezonde gewoonten en stress. Bij ongezonde gewoonten kun je denken aan roken en/of alcoholgebruik of te veel (ongezond) eten. Een gezonde leefstijl gaat zowel om je fysieke, mentale als sociale welzijn.  

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk?

Een gezonde leefstijl geeft vele voordelen, zoals een verminderd risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes, psychische klachten en cognitieve stoornissen. Bovendien blijkt een gezonde leefstijl bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven. Een gezonde leefstijl hangt vaak ook samen met een betere algemene gezondheid.  

Hieronder zie je een aantal gewoonten die bevorderend zijn voor een gezonde leefstijl: 

  • Gezond en gevarieerd eten; 
  • Regelmatige lichaamsbeweging; 
  • Niet roken; 
  • Geen of in beperkte mate alcoholconsumptie; 
  • Gezond gewicht; 
  • Weinig stress en voldoende ontspanning; 
  • Voldoende en een regelmatig slaapritme; 
  • Goed mentaal welbevinden; 
  • Beperken van schermtijd (tv-kijken, mobiel gebruik etc.); 
  • Onderhoud van sociale contacten.

Het is niet zo dat je aan al deze punten moet voldoen om een gezonde leefstijl te hebben. Het kan makkelijker zijn om je op een paar punten te focussen, om zo een gezondere leefstijl te creëren.

Hoe werk je aan een gezonde leefstijl?

Het kan best lastig zijn om ongezonde gewoonten te veranderen in betere, gezondere gewoonten. Dit heeft vaak veel tijd nodig en vergt enige discipline. Een aantal dingen zijn belangrijk wanneer je besluit om een gewoonte te veranderen.

  • Het is belangrijk dat je vertrouwen in jezelf hebt. Hierin is het bovendien belangrijk dat je niet te snel wilt en niet meteen te veel van jezelf verwacht. Ook kan het helpen om jezelf te belonen wanneer je je aan jouw plan houdt. 
  • Gewoontes worden gevormd doordat je iets voor een lange tijd herhaalt. Een kopje koffie in de ochtend wordt bijvoorbeeld gevolgd door een sigaret. Vaak zijn deze gewoontes een onbewuste programmering in je brein. 
  • Wanneer je deze gewoontes wil doorbreken, is het als eerst belangrijk om ze te herkennen. Dit doe je door bewust te registreren welke gewoontes je eigenlijk hebt. 
  • Als je jou patronen hebt ontdekt, is het zaak om negatieve patronen te doorbreken. Dit kun je doen door je eigen gedrag aan te passen, maar je kunt ook de context aanpassen. 

Gewoontes zijn vaak hardnekkig. Wanneer je afgeleid, gestrest of vermoeid bent, zal je merken dat het direct veel lastiger is om niet of anders te reageren op jou gewoontes. Je vervalt sneller in oude patronen.  Desalniettemin is het bewust worden van de triggers tot slechte gewoonten altijd de eerste stap. Het veranderen van jouw gedrag is stap twee, en gaat onvermijdelijk tijd en moeite kosten. 

 

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Emotionele eetbuien: hoe ga je om met eetbuien in stressvolle tijden?

(12-9-2024)

Emotionele eetbuien worden gezien als een vorm van troost. Lees verder

Eetgedachten en het effect daarvan op eetgedrag

(28-6-2024)

Dysfunctionele eetgedachten hebben invloed op ons eetgedrag, en kunnen leiden tot eetstoornissen. Lees verder

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder