Veel mensen moeten er niet aan denken dat hun partner meerdere relaties heeft. Het is om die reden vaak nog een taboe om over dit onderwerp te praten. Toch dringt het concept polyamorie steeds meer door tot de 'mainstream' en lijkt het helemaal niet zo ongebruikelijk als je misschien zou denken. Hoe werkt zo'n relatie eigenlijk en wat zijn de meest voorkomende misverstanden? 

Wat is polyamorie? 

Meervoudige liefde is een simpele vertaling van polyamorie. Je hebt meerdere relaties tegelijkertijd waar alle betrokkenen ook van op de hoogte zijn. Dit kunnen relaties zijn die enkel romantisch óf seksueel zijn, maar het kan ook beide zijn. Als je polyamoureus bent ingesteld hou je van al je partners en voel je je intiem verbonden met ze. Liefde wordt niet minder doordat het verdeeld wordt over meerdere partners, maar wordt juist versterkt.

Polyamoureuze relaties kunnen onderling erg van elkaar verschillen in vorm. Zo hoeven bijvoorbeeld niet beide partners polyamoureus te zijn, of beide meerdere partners te hebben. Het komt ook wel voor dat er een driehoeksverhouding ontstaat waarbij drie mensen met elkaar in een relatie zitten.  

Polyamorie is dus anders dan als je een relatie met één persoon aangaat, oftewel een monogame relatie. Monogamie is vaak nog in Nederland en andere Westerse landen de norm. 

Wanneer werkt polyamorie goed? 

Net zoals in monogame relaties zijn ook in polyamoureuze relatie een aantal aspecten cruciaal voor het behoud van een goede relatie. Denk bijvoorbeeld aan respect, open communicatie, begrip, onderhandelen, gelijkheid en eerlijkheid. In alle relaties is het soms lastig dat alle partijen zich wijden aan deze belangrijke aspecten en kun je tegen obstakels aanlopen. Denk aan jaloezie, vertrouwensproblemen, misverstanden en behoefte verschillen.  

In polyamoureuze relatie zijn er wel een aantal dingen waar je tegenaan kunt lopen. Denk bijvoorbeeld aan je tijdsindeling. Het onderhouden van meerdere relaties kan soms veel energie en tijd vergen. Bovendien is nog niet iedereen accepterend voor het hebben van meerdere partners. Hoe gaat je omgeving hierop reageren? Ook zijn er soms kinderen die ook betrokken moeten worden. Hoe doe je dat dan?  

Maar, deze bedenkingen komen vooral van buitenaf. Mensen die daadwerkelijk een polyamoreuze relatie hebben, zijn er vooral heel positief over.

Wat zijn misverstanden over polyamorie? 

  • Polyamorie is gewoon een andere term voor een open relatie.
    Nee, polyamorie is anders dan het hebben van een open relatie. Als je in een open relatie zit dan heb je één vaste relatie en daarbuiten ga je verhoudingen aan met anderen. Bij polyamorie heb je daarentegen meerdere vaste relaties. 
     
  • Er is altijd één partner die het onderspit delft.
    Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Als je polyamoureus bent hoeft dit niet te betekenen dat je minder waarde hecht aan de relaties of dat er minder liefde is tussen de partners in vergelijking met een monogame relatie. Je houdt simpelweg van meerdere personen tegelijkertijd. 
     
  • Polyamorie is het accepteren van vreemdgaan.
    Nee, ontrouw en polyamorie staan los van elkaar. Bij polyamorie is een ethische manier van omgang belangrijk tussen de partners. Dit betekent dat je duidelijke afspraken met elkaar maakt en elkaar respecteert. Dit is anders dan bijvoorbeeld vreemdgaan waarbij je een affaire begint met een ander zonder dat je partner(s) daarvan weet/weten. Bij polyamoreuze relaties wordt over het algemeen juist heel eerlijk en open gecommuniceerd.
  • Polyamorie is niet hetzelfde als polygamie.
    Polygamie is niet overal tegengestaan en kom je niet veel tegen in Westerse landen. Polygamie gaat over het hebben van meerdere huwelijken. 
     
  • Mensen in een polyamoreuze relatie kunnen zich gewoon niet binden en willen vooral seksuele contacten.
    Polyamoristen zijn niet alleen uit op seks en het zijn niet alleen maar mensen met hechtingsproblemen. Dat is een vooroordeel dat niet klopt. Mensen in een polyamoreuze relatie zijn vaak juist veilig gehecht. Voor hen voelt het niet als bedreiging als hun partner ook een liefdesrelatie met een ander heeft. Mensen met hechtingsproblemen zullen zich eerder ofwel toewijden aan één partner of vooral oppervlakkige en wisselende contacten hebben.

Soms kan een verschil in relationele voorkeur voor frictie zorgen tussen jou en je partner. Dit kan voor negatieve gevoelens zorgen. Bij Psycholoog.nl luisteren we naar jouw verhaal en helpen we je zo goed mogelijk verder. Plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Let op, Psycholoog.nl geeft geen relatietherapie.   

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het rouwproces van een onvervulde kinderwens

(24-12-2024)

Een onvervulde kinderwens is een vorm van rouw die niet altijd door de maatschappij wordt erkend. Lees verder

De Dag van de Seksuele Gezondheid

(4-9-2024)

4 september is het jaarlijks de dag van de Seksuele Gezondheid. Lees in in deze blog meer wat dit precies inhoudt! Lees verder

Hoe een veilige hechting een relatie in stand houdt

(24-6-2024)

Een veilige hechting zorgt ervoor dat een gezonde, waardevolle en langdurige relatie kan ontstaan en stand kan houden. Lees verder

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder