Het achtereenvolgens meermaals aan en uitgaan van een liefdesrelatie wordt ook wel een knipperlichtrelatie genoemd. Knipperlichtrelaties zijn veelvoorkomend en mensen kunnen zich soms jarenlang erin bevinden. Gevoelens van leegte en eenzaamheid na het uit elkaar gaan zorgt ervoor dat dit soort relaties in stand gehouden worden. Men mist dan de vertrouwdheid die ervaren werd tijdens de relatie zelf. 

In het geval van een knipperlichtrelatie wordt een relatie vaak (te) impulsief beëindigd. Hierdoor zal er vervolgens veel twijfel zijn of dit wel de juiste keuze is geweest. Spijt kan dan komen opdagen waardoor de relatie weer nieuw leven wordt ingeblazen. Gevoelens van bindingsangst en/of verlatingsangst kunnen hierbij meespelen. De euforie die kan worden ervaren na het weer net bij elkaar komen is vaak maar van korte duur, waardoor een volgende break-up op de loer ligt. In zulke situaties wordt vaak niet goed genoeg besproken wat de reden was om een punt achter de relatie te zetten. Stellen vallen hierdoor terug in dezelfde patronen. 

Goed of niet goed?

Voor het ene stel kan een break-up goede inzichten brengen om vervolgens weer samen te komen, voor een ander stel kan het hebben van een knipperlichtrelatie een negatieve impact hebben. Uit onderzoek blijkt dat knipperlichtrelaties over het algemeen zorgen voor meer onzekerheid en meer conflicten in een relatie. Relaties die vanuit impulsiviteit worden beëindigd en vervolgens weer aan gaan, ervaren over het algemeen meer negatieve consequenties. Stellen waarbij een break-up een weloverwogen keuze is geweest, zullen in de periode dat ze uit elkaar zijn eerder werken aan hun problemen. Daardoor zullen ze, wanneer ze ervoor kiezen weer samen verder te gaan, in een nieuwe en weloverwogen relatie stappen. Dit leidt uiteindelijk tot meer welzijn in een relatie.

Mentale gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat het patroon van aan-uit-relaties impact heeft op de mentale gezondheid van beide personen. Een toename van het uit elkaar gaan en vervolgens herenigen gaat gepaard met psychische klachten zoals depressie en angst. Stellen die terug bij elkaar komen door gevoelens van verplichting zullen eerder deze problematiek ervaren dan stellen die terug bij elkaar komen naar aanleiding van hun toewijding aan de relatie. 

Heb jij last van psychische klachten door een knipperlichtrelatie? Onze psycholoog kan jou hierbij helpen. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Bronnen:

University of Missouri-Columbia. "On-again, off-again relationships might be toxic for mental health." ScienceDaily. ScienceDaily, 23 August 2018.

Dailey, R. M. (2015). On‐again/off‐again relationships. The international encyclopedia of interpersonal communication, 1-6.

Dailey, R. M., Jin, B., Pfiester, A., & Beck, G. (2011). On-again/off-again dating relationships: What keeps partners coming back?. The Journal of social psychology, 151(4), 417-440.