Stel je voor: je krijgt een mail van je baas waarin hij aangeeft dat je laatste opdracht niet goed genoeg was. Dit kan verschillende reacties bij je te weeg brengen. Misschien word je wel boos of voel je je schuldig. Hoe reageer je dan?  

Wat zijn verschillende copingstijlen?  

Hoe je met een bepaalde stressvolle situaties omgaat, heet ook wel je coping stijl. Er zijn 7 verschillende copingstijlen. Tussen deze verschillende copingstijlen wordt er een onderscheid gemaakt tussen probleemgerichte en emotiegerichte coping. Daarnaast is er een verschil tussen actieve en passieve coping.   

Bij probleemgerichte coping probeer je een oplossing te vinden voor een probleem. Bij emotiegerichte coping je de gevoelens die het probleem veroorzaken te veranderen. Bij actieve coping pak je de situatie actief aan. Bij passieve coping laat je de situatie over je heen komen en ben je afwachtend. 

Er zijn een aantal verschillende copingstijlen die we onderscheiden:  

Verdoving: wanneer je een probleem hebt, zoek je naar iets wat je kan verdoven. Dit kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld drugs, seks, alcohol of jezelf onderdompelen in werk. Je vlucht voor de situatie en bent opzoek naar middelen om te verdoven. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je verslaafd kan raken aan het verdovende middel dat je gebruikt.  

Je emoties uiten: je gooit al je emoties op tafel wanneer je in een moeilijke situatie zit. Voor jezelf kan dit een opluchting zijn, maar voor je omgeving kan het soms wat minder prettig zijn. Ze kunnen schrikken van je boosheid of je verdriet. Het is echter wel beter om je emoties te laten gaan dan ze op te kroppen.  

Steun zoeken bij anderen: je zoekt hulp bij anderen wanneer je stress ervaart of in een lastige situatie zit. Dit kunnen vrienden of familieleden zijn. Je wil je verhaal kwijt en wellicht kunnen zij je helpen met je probleem. Dit is een goede copingstijl en kan bijdragen aan het oplossen van je probleem.  

Vermijding: je vermijdt de moeilijke situatie zodat je er niet mee bezig hoeft te zijn. Je verlegt je focus op iets anders, zoals bijvoorbeeld scrollen op sociale media, films kijken of slapen. Je focust je volledig op iets anders, zodat je niet hoeft te denken aan je probleem. Het is belangrijk om te beseffen dat dat dit misschien tijdelijk wel als een oplossing kan voelen, maar dit het probleem niet oplost.  

De schuld bij anderen neerleggen: je geeft iemand anders de schuld van de lastige situatie. Je kan hierbij fel reageren en ontkennen dat jij hier iets mee te maken hebt. Dit kan misschien goed werken voor jezelf, maar voor anderen kan dit als niet prettig worden ervaren.  

Piekeren als copingstijl: je blijft nadenken over de situatie en je bedenkt allerlei mogelijkheden waardoor het probleem opgelost zou kunnen worden. Het is niet erg om soms te piekeren, maar het is niet helpend wanneer je overmatig over een probleem nadenkt. Soms is actie ondernemen de betere oplossing.  

Jezelf de schuld geven: het is ook mogelijk dat je jezelf de schuld geeft van het probleem, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Jij had het anders moeten doen en jij hebt de fouten gemaakt. Wellicht onbewust zet je jezelf hier centraal en stap je in een slachtofferrol. Wat je op dit soort momenten beter kunt doen is het probleem relativeren. Wat was nu echt jouw schuld en wat zou je eraan kunnen doen?   

Waarschijnlijk herken je jezelf wel in meerdere van deze copingstijlen. Je hebt namelijk niet één vaste copingstijl. In sommige situaties wil je misschien liever vermijden, terwijl je in andere situaties liever steun zoekt bij anderen. Sommige copingstijlen zijn wel meer effectief dan andere. 

Hoe ontstaan copingstijlen?  

Een copingstijl is dus de manier waarop je omgaat met een stressvolle situatie. In deze situaties moet je dus op een andere manier reageren dan dat je normaal doet en dit kost meer energie. Dit geldt niet alleen voor negatieve gebeurtenissen, maar ook voor positieve gebeurtenissen zoals trouwen of een kind krijgen. Door patronen die wellicht al veel eerder in je leven zijn ontstaan, reageer je op een bepaalde manier op een stressvolle situatie. Dit kan een negatief effect hebben op je leven. Gelukkig zijn er manieren om van je copingstijl af te komen wanneer deze niet helpend is.  

Hoe kom ik van een copingstijl af?  

Het kan zijn dat de copingstijl die je hanteert, niet echt helpend is. Een vermijdende copingstijl gaat bijvoorbeeld gepaard met verslavingsgevaar. Een manier om deze negatieve copingstijlen te doorbreken is schematherapie. Een schema zijn de emoties, opvatting, gedachtes en houdingen die je hebt over een gebeurtenis of de wereld om je heen. Deze kunnen ook negatief of disfunctioneel zijn. Samen met een therapeut probeer je deze disfunctionele schema's te doorbreken.  

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder

Tips: hoe kan je stoppen met piekeren?

(9-4-2024)

Maak jij je overmatig zorgen en lukt het je niet om te stoppen? Lees deze blog en wellicht helpt dit je verder! Lees verder