In een relatie zijn we gedeeltelijk afhankelijk van onze partner. Maar wat als je het gevoel hebt dat je zonder je partner geen keuzes kan maken? Of je past jezelf continue aan, zodat de behoeftes van je partner worden vervuld? Dit kan een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis zijn. Lees er hier meer over! 

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis in het kort 

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door een overmatige behoefte aan verzorging. Dit leidt tot aanhankelijk gedrag en een intense angst voor verlating. Deze stoornis valt onder het type C persoonlijkheidsstoornissen, die gekenmerkt worden door angst en vrees.  

Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis vinden het moeilijk om zelfstandig beslissingen te maken, zonder de hulp van anderen. Daarnaast is er een grote angst voor verlating. Dit leidt tot het vermijden van conflicten om ervoor te zorgen dat de ander niet weggaat. Het uiten van een eigen mening vormt ook een uitdaging. Ze zijn geneigd om zichzelf te onderschatten en zijn erg gevoelig voor kritiek. Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis gaan vaak tot het uiterste om een relatie in stand te houden, zelfs als deze relatie eigenlijk niet gezond is.  

De invloed van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis op een relatie 

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan een grote impact hebben op de relaties die iemand aangaat. Hier zijn enkele voorbeelden:  

  • Gebrek aan zelfstandigheid: mensen met een aanhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebben moeite met het nemen van eigen beslissingen en leunen hiervoor op advies en goedkeuring van hun partner. Dit kan leiden tot frustratie, omdat de partner het gevoel kan hebben alle verantwoordelijkheid te dragen.  
  • Onderdrukken van eigen behoeftes en wensen: de afhankelijkheid kan ervoor zorgen dat de eigen behoeftes en wensen worden onderdrukt. Dit kan aanvankelijk lijken op toewijding, maar op lange termijn kan dit leiden tot problemen.  
  • Invloed op sociale levens: een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan ook de sociale interactie beïnvloeden. Iemand kan zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen in sociale situaties zonder zijn of haar partner.  
  • Communicatieproblemen: effectieve communicatie kan een uitdaging zijn in deze relaties. De angst voor afwijzing kan ervoor zorgen dat iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis niet altijd open is over zijn of haar gevoelens en zorgen.  

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle effecten negatief zijn. De loyaliteit en toewijding van iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kunnen ervoor zorgen dat er een sterke emotionele band ontstaat binnen de relatie, mits er een evenwichtige dynamiek wordt gevonden.  

Hoe wordt een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis behandeld?  

Een behandeling voor een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis richt zich vooral op het vergroten van het inzicht in het gedrag en het vergroten van de zelfstandigheid. Dit kan door middel van cognitieve gedragstherapie. In deze therapie worden gedachtenpatronen uitgedaagd en aangepast.  

Daarnaast kan ook schematherapie worden toegepast. Hierbij ligt de focus op hardnekkige patronen die vanuit het verleden zijn ontstaan, en hoe deze invloed hebben op het huidige leven.  

Bij Psycholoog.nl luisteren we naar jouw verhaal en bepaal je samen met jouw psycholoog welke therapie het beste aansluit op jouw behoefte. Lees hier meer over wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je hier vragen over? Neem direct contact op met ons aanmeldteam via 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Licht in Donkere Tijden

(17-10-2024)

Ontdek hoe je tijdens de donkere maanden het licht kunt vinden – van het benutten van daglicht en beweging tot het versterken van je mentale welzijn. Lees verder

Voorkom Isolatie in het Koude Seizoen

(1-10-2024)

Blijf verbonden en versla eenzaamheid: tips om sociale isolatie te voorkomen tijdens het koude seizoen. Lees verder

Het Herfstseizoen voor Introverte Mensen

(30-9-2024)

De rust van de herfst, met zijn vallende bladeren en kortere dagen, biedt introverte mensen de ideale gelegenheid om tot zichzelf te komen. Lees verder

(on)gezonde Copingstijlen

(5-9-2024)

Van ongezonde naar gezonde coping: hoe pak je dit aan, en waar begin je? Lees verder