In een overactieve samenleving kan verveling worden gezien als iets negatiefs. We hebben altijd toegang tot nieuws en sociale media. Toch kan verveling een van de meest waardevolle ervaringen zijn die we kunnen meemaken. Lees er meer over in deze blog!
Verveling of ontspanning?
Verveling kan ontstaan als je weinig prikkels ervaart, bijvoorbeeld als je in een wachtkamer zit. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld veel tijd hebt, maar weinig plannen. Veel mensen hebben het gevoel dat de tijd langzaam gaat als ze zich vervelen. Daarnaast kunnen mensen met ADHD zich eerder vervelen.
Er zijn verschillende manieren waarop je je kan vervelen. Ontspannen kan worden gezien als een positieve manier van vervelen. Je neemt dan bijvoorbeeld een moment voor jezelf om even niets te doen na een lange dag. Wat vaak minder aangenaam is, is wanneer verveling lamlendig is. Vaak wil je dan wel iets doen, maar weet je niet goed wat. Daarnaast kun je ook actief op zoek gaan naar verveling als je afleiding wil zoeken van waar je mee bezig bent.
De kracht van verveling
Naast dat verveling soms niet fijn is, kan het je ook helpen. Verveling zorgt ervoor dat je geconfronteerd wordt met je eigen gedachten. Dit kan lastig zijn, maar het is ook een kans om na te denken over wat echt belangrijk is. Verveling dwingt je om je te focussen op je gedachten en je bewust te worden van wat je drijft.
Daarnaast kan verveling ervoor zorgen dat je meer creatief denkt. Het kan zorgen voor een staat waarin we dagdromen, associaties maken en op onverwachte ideeën komen. Albert Einstein kwam bijvoorbeeld op zijn beste ideeën in periodes van ontspanning. Door niets te doen, kunnen we ruimte creëren om nieuwe oplossingen te vinden.
Hoe je verveling in je voordeel kunt gebruiken
Hoewel verveling van nature ontstaat, vermijden we het vaak actief. Hier zijn een paar manieren om verveling op een gezonde manier te omarmen:
- Schakel technologie uit: plan regelmatig tijd zonder je telefoon of andere schermen om je geest ruimte te geven.
- Dagdroom bewust: laat je gedachten zweven zonder een specifiek doel. Dit kan nieuwe perspectieven opleveren.
- Creëer lege momenten: voeg tijd toe aan je schema waarin je niets plant. Je kunt in deze tijd bijvoorbeeld een rondje wandelen of gewoon in stilte zitten.
- Laat verveling ongemakkelijk zijn: accepteer dat verveling soms frustrerend kan voelen, maar blijf ermee zitten en zie waar het je brengt.
Verveling is dus niet iets wat we moeten vermijden, maar iets wat we in ons voordeel kunnen gebruiken. Het geeft ons ruimte om creatiever en rustiger te worden. Wil je meer weten over dit onderwerp of hierover spreken met een psycholoog?
Dit kan door vrijblijvend contact op te nemen via 085 27 333 39, of door een adviesgesprek in te plannen. Wij bellen jou dan wanneer dit jou het beste uitkomt.
Meer blogs lezen? Klik dan hier.