Wanneer je denkt aan letselschade, denk je vast vooral aan lichamelijk letsel: gebroken botten, kneuzingen of andere zichtbare verwondingen. Maar de impact van letsel gaat veel verder dan dat. De psychische gevolgen van letselschade worden minder besproken, maar kunnen even ingrijpend zijn. Angstklachten, depressie en zelfs posttraumatische stressstoornis (PTSS) komen regelmatig voor na een ongeval. 

De verborgen impact van letselschade

Een ongeval kan een enorme impact hebben op iemands leven. Het fysieke herstel krijgt meestal de prioriteit, maar de mentale gevolgen kunnen langer aanhouden en soms zelfs verergeren naarmate de tijd verstrijkt. Na letsel kunnen mensen worstelen met de angst om opnieuw een ongeval mee te maken, somberheid door hun verminderde mobiliteit of frustratie over de langzame voortgang van het herstel. In sommige gevallen kunnen de mentale gevolgen zo groot zijn dat het dagelijks functioneren wordt belemmerd.

Waarom worden mentale klachten vaak over het hoofd gezien?

Er zijn verschillende redenen waarom de mentale gevolgen van letselschade vaak minder besproken worden:

  • Fysiek herstel staat centraal: In de medische wereld ligt de nadruk vaak op het lichamelijk herstel. Dit komt doordat lichamelijke klachten vaak sneller herkend worden. Dit betekent dat mentale klachten niet altijd worden gesignaleerd of serieus worden genomen.

  • Juridische focus: In letselschadezaken ligt de nadruk vaak op tastbare, lichamelijke schade. Psychische klachten zijn moeilijker te bewijzen, waardoor ze minder vaak worden meegenomen in schadeclaims.

  • Stigma rondom mentale gezondheid: Veel mensen vinden het lastig om over mentale klachten te praten, uit schaamte of omdat ze bang zijn niet serieus genomen te worden.

Wat kan je doen als je mentale klachten ervaart na letsel?

Het is belangrijk om mentale klachten serieus te nemen en op tijd hulp te zoeken. De stappen die je kunt ondernemen zijn hieronder op een rijtje gezet:

  • Praat erover: Bespreek je gevoelens met vrienden of familie, maar ook zeker met jouw zorgverlener. 

  • Zoek professionele hulp: Een psycholoog kan helpen bij het verwerken van het trauma en het omgaan met de emotionele gevolgen van jouw letsel.

  • Vraag juridische ondersteuning: Een letselschadeadvocaat kan je helpen om ook psychische schade mee te laten wegen in een schadeclaim.

  • Gun jezelf tijd: Herstel, zowel fysiek als mentaal, kost tijd. Wees geduldig met jezelf.

Online therapie bij letselschade

In het geval van letselschade kan het lastig zijn om fysiek bij een psycholoog aanwezig te zijn. Online therapie kan hierin een uitkomst bieden. Via deze manier hoef je niet naar locatie te komen, en kan je de therapie vanuit het gemak van je huis, ziekenhuiskamer, of revalidatiecentrum volgen. Bij Psycholoog.nl bieden wij online therapie. De sessies met onze deskundige psychologen vinden plaats via een videobelverbinding. Zo ervaar je alle voordelen van menselijk contact, zonder hiervoor te hoeven reizen. 

Door open te praten over de mentale gevolgen van letselschade en tijdig hulp te zoeken, kun je voorkomen dat klachten onnodig lang aanhouden. Heb jij last van psychische klachten na een ongeval? Dan kan online therapie een goede uitkomst zijn voor jou. Wil je hier meer informatie over? Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Bronnen: 

Psychische gevolgen van letselschade vaak onderbelicht -

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Haptotherapie: de kracht van lichaamsbewustzijn

(2-4-2025)

Wat houdt deze vorm van therapie in? Lees verder

Wat doet een ziekenhuispsycholoog precies?

(26-3-2025)

Ontdek hoe een ziekenhuispsycholoog patiënten en zorgpersoneel mentaal ondersteunt bij ziekte en herstel. Lees verder

Welke mentale klachten kan een coach helpen oplossen?

(14-3-2025)

Een coach kan helpen om handvaten te bieden voor verschillende klachten. Lees hier bij welke klachten een coach jou kan helpen! Lees verder

Slaap en studeren: waarom all-nighters een slecht idee zijn

(12-2-2025)

Waarom all-nighters je studieresultaten saboteren met betrekking tot de impact van slaaptekort op je geheugen, concentratie en prestaties. Lees verder