Vandaag is het fiets naar je werk dag in Nederland. In 2021 werd ruim 70% van de reisuren van en naar werk gedaan met de auto. Door deze hoge cijfers sluiten steeds meer bedrijven en instanties zich aan bij deze nationale dag. Afgelopen jaar is het fiets gebruik dan ook gestegen met 17% ten opzichte van het auto gebruik wat met 14% is gestegen.

De voordelen van fietsen

  • Een betere spieropbouw en conditie;

Tijdens het fietsen gebruik je voornamelijk je benen en voeten, maar dit is niet het enige wat je gebruikt. Je gebruikt ook andere spieren om je balans te houden en te sturen.

  • Het vermindert stress;

Wanneer je gaat fietsen doe je dit vaak in de buitenlucht. Onderweg komt je hoogstwaarschijnlijk ook groene natuur tegen. In deze beweging kun je vrij om je heen kijken terwijl je tegelijkertijd aan het bewegen bent. Op deze manier zou het kunnen helpen met het leegmaken van je hoofd als er bijvoorbeeld veel stressvolle gedachtes inzitten.

  • Het kan ziektes helpen voorkomen;

Je immuunsysteem wordt sterker wanneer je fietst. Door de beweging gaat het bloed in je lichaam beter stromen. Hierdoor worden diverse afvalstoffen beter afgevoerd. Hierbij komt ook dat je weerbaarder bent voor ziektes in de toekomst.

  • Het verlaagt je cholesterol;

Door actief te bewegen zorg je ervoor dat er minder vet in je bloed komt. Hierdoor krijgt het ‘goede’ cholesterol de overhand. Hierbij zorgt de toevoer van zuurstof die je krijgt tijdens het bewegen ook voor een betere vetverbranding.

  • Een gezonder brein;

De verbeterde bloedstroming geldt ook voor de bloedstroom naar je hersenen. Doordat deze meer zuurstofrijk bloed krijgt waardoor je scherper denkt, helderder bent en je geheugen gaat er beter door werken.

  • Beter en dieper slapen;

Door het fietsen in de buitenlucht vang je veel daglicht op. Hierdoor zal je lichaam een beter bio ritme ontwikkelen. ’s Avonds zal je beter in slaap kunnen vallen, maar ook rustiger slapen. Als je last hebt van slaapproblemen is het wellicht het proberen waard! 

Het effect op mentale gezondheid

Mensen die regelmatig bewegen of sporten zitten vaak lekkerder in hun vel. Een factor die daar mee te maken heeft is zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen speelt namelijk een belangrijke rol in het welzijn van mensen. Het grootste effect van bewegen op zelfvertrouwen zit hem in iemands fysieke eigenwaarde, het gevoel van iemand hoe veel hij of zij waard is los van de mening van anderen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat je nieuwe vaardigheden leert. Met dagelijks naar je werk fietsen bouw je bijvoorbeeld een conditie op waardoor je steeds makkelijker en sneller kan fietsen. Dit zal het gevoel van controle kunnen vergroten waardoor je zelfvertrouwen stijgt.

Heb jij last van stress, andere sombere gevoelens of heb je andere vragen naar aanleiding van deze blog? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een vrijblijvend adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

 

 

Bronnen;

https://www.nieuwsienw.nl/home/2423188.aspx

https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/verkeer-en-vervoer/personen/van-en-naar-werk

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ontwikkel je meer discipline?

(5-3-2024)

Lees hier hoe zelfdiscipline kan helpen bij het nastreven van je doelen. Lees verder

Runningtherapie als remedie voor psychische klachten

(9-8-2023)

Runningtherapie wordt ingezet om het hoofd leeg te krijgen en spanningen los te laten wat kan helpen in de behandeling van mentale problemen. Lees verder

Het belang van je leefstijl bij een behandeling

(7-8-2023)

Je levensstijl heeft invloed op psychische problemen, maar psychische problemen hebben ook invloed op je levensstijl. Maar hoe zorg je voor een gezonde levensst… Lees verder

Hoe kun je lichaamsoefeningen inzetten om met stress om te gaan?

(17-11-2022)

Langdurige stress heeft een negatief effect op onder andere je lichaam. Er zijn gelukkig een aantal manier waarop je deze negatieve effecten kan verminderen! Lees verder