Wat als je klachten ervaart, maar er kan geen medische oorzaak voor worden gevonden? Wellicht heb je dan last van een somatische-symptoomstoornis. Lees in deze blog meer over wat dit inhoudt, hoe het ontstaat en hoe het wordt behandeld.  

Wat is een somatische-symptoomstoornis?  

Een somatische-symptoomstoornis kan worden omschreven als een stoornis waarbij iemand lichamelijke klachten ervaart die veel lijden veroorzaken en het dagelijks leven significant verstoren. Deze lichamelijke klachten gaan gepaard met disproportionele gevoelens, gedragingen en gedachten over de klachten.  

De symptomen kunnen erg divers zijn, variërend van pijn en vermoeidheid tot maag-en darmklachten. Hier kan geen onderliggende medische oorzaak voor gevonden worden. Enkele belangrijke kenmerken van een somatische-symptoomstoornis zijn:  

  • Langdurige symptomen (minstens 6 maanden)  
  • Ernstige zorgen of gedachtes over de klachten  
  • Psychologische factoren zoals angst of stress dragen bij aan het ontstaan en het voortduren van de klachten 
  • Beperkingen in het dagelijks functioneren 
  • Herhaaldelijk bezoek aan medische professionals 

In de meest recente editie van de DSM worden somatiestoornis, hypochondrie, pijnstoornis en ongedifferentieerde somatoforme stoornis nu geclassificeerd als somatische-symptoomstoornis. Daarnaast is het vanaf nu zo dat het geen voorwaarde meer is om klachten te ervaren die somatisch onverklaarbaar zijn. Iemand kan geen psychische stoornis toegekend krijgen, alleen omdat een somatische oorzaak niet gevonden kan worden.  

Hoe kan het ontstaan?  

Een somatische-symptoomstoornis kan niet door één duidelijke oorzaak worden verklaard. Een verklaring kan worden gezocht in een combinatie tussen biologische, psychologische en sociale factoren. Een ontsteking of genetische kwetsbaarheid kan zorgen voor het ontwikkelen van de stoornis. Ook kunnen stress, jeugdtrauma of ongerustheid meespelen. Daarnaast kunnen ingrijpende gebeurtenissen en weinig sociale steun risicofactoren vormen.  

Een onveilige hechting in de kindertijd kan ervoor zorgen dat er niet voldoende basisveiligheid ontwikkelt in relatie met het eigen lichaam. Ook seksueel misbruik kan een grote voorspeller zijn. Daarnaast kunnen ziektegedrag in de familie en aandacht in de media voor bepaalde klachten invloed hebben op de ontwikkeling van een somatische-symptoomstoornis.  

Hoe kan het worden behandeld? 

Klachten naar aanleiding van een somatische-symptoomstoornis kunnen worden behandeld met verschillende therapieën. Er kan ook gekozen worden voor een combinatie van een aantal therapieën. De meest voorkomende therapieën zijn Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze vormen van therapie kunnen worden gecombineerd met medicatie of psychomotorische therapie. Bij Psycholoog.nl is het mogelijk om CGT en ACT te volgen. Belangrijk om te weten is dat alle behandeling bij Psycholoog.nl via videobelverbinding plaatsvinden.  

Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Bronnen: 

https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/somatisch-onvoldoende-verklaarde-lichamelijke-klachten-solk/over-solk

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder