Emoties ervaren we allemaal, maar het kan toch lastig zijn om effectief om te gaan met je emoties. Dit begint al bij het benoemen van een emotie die past bij het gevoel dat je op dat moment ervaart. Hieronder worden 5 valkuilen beschreven die vaak worden ervaren als het gaat om het voelen van emoties.  

Valkuilen bij het ervaren van emoties 

Emoties spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven. Ze beïnvloeden onze gedachten, beslissingen en relaties. Hoewel het belangrijk is om onze emoties te herkennen en te uiten, kunnen we soms vastlopen in bepaalde valkuilen die ons emotioneel welzijn kunnen schaden.  

We gebruiken emoties om aan te geven hoe we ons voelen. Denk aan boos, blij of bedroefd. Echter zijn er nog veel meer emoties die we een stuk minder gebruiken. Soms kun je zeggen dat je bang bent, terwijl je eigenlijk nerveus bent. Als je beter kunt benoemen hoe je je voelt, kan je jezelf beter begrijpen en kan een ander dat ook. Emoties geven je informatie over wat je nodig hebt. 

Daarnaast nemen we emoties niet serieus genoeg en drukken we ze vaak weg. Er wordt geleerd dat emoties lastig zijn. Ongemakkelijke emoties zijn niet fijn om te ervaren en we willen er liever niet mee dealen. Toch is het goed om emoties bewust te voelen, positief of negatief. Zo kun je analyseren hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Vaak is het gedrag dat voortkomt uit de emotie problematischer dan de negatieve emotie zelf. Bijvoorbeeld, gevoelens van irritatie wegstoppen kan leiden tot een uitspatting. De irritatie is dan niet lastig, maar de uitspatting wel.  

We labelen emoties vaak als goed of slecht. Deze oordelen zijn niet helpend, maar staan het voelen van een emotie in de weg. Het helpt meer om er aandacht aan te besteden en te erkennen dat het er is. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te benoemen welke emotie je voelt.  

Ook denken we dat emoties enkel van onszelf zijn, en dat we anderen hier niet te veel mee mogen belasten. We mogen emoties niet te diep voelen, want dan blijven we erin hangen. Je wil een ander hier niet tot last zijn. Deze overtuigingen zijn niet gezond. Je hoeft een emotie van een ander ook niet altijd op te lossen, bij iemand zijn die iets ervaart is goed genoeg.   

Hoe kan ik beter omgaan met mijn emoties?  

Het is goed om te onthouden dat het leven niet alleen maar positieve kanten kent, er zijn ook negatieve aspecten. Hier zul je nu eenmaal doorheen moeten. Het is wel belangrijk om je emoties op deze momenten te delen met anderen. Als je je emoties deelt, kunnen mensen je helpen in tijden dat je het nodig hebt. Praten over je emoties en sociaal contact helpt om emoties te verwerken. 

Effectiever omgaan met je emoties is een vaardigheid die je moet oefenen. Het oefenen van zelfcompassie is hierbij belangrijk. Je innerlijke dialoog hoeft niet altijd kritisch te zijn. Luister eens naar wat je allemaal tegen jezelf zegt op een dag, zou je dit ook tegen een dierbare zeggen? Zo niet, wat zou je dan tegen jezelf kunnen zeggen? Zo leer je iets meer aandacht te hebben voor welke emotie je echt voelt.  

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om je emoties op een juiste manier te herkennen en ervaren. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe sociaal contact bijdraagt aan mentale gezondheid

(1-10-2024)

Onze sociale kring kan een positief effect hebben op ons als we stress, angst of depressieve gevoelens ervaren. Lees er hier meer over! Lees verder

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Effectieve communicatie: de sleutel tot het voorkomen van conflicten

(11-9-2024)

Conflicten vermijden begint bij jezelf en hoe je communiceert met de mensen om je heen. Lees hier meer over effectieve communicatie. Lees verder

Hormonen en de werking ervan op jouw mentale gesteldheid

(30-8-2024)

Zodra hormonen uit balans zijn, kan je hier mentale klachten aan ervaren. Lees verder