De zomer is voor velen een tijd van ontspanning en genieten: lange avonden op het terras, vakanties vol lekker eten en drinken, en de warme temperaturen die je net dat beetje extra motivatie om te sporten ontneemt. Het is dan ook niet gek dat de gezonde levensstijl even naar de achtergrond verdwijnt. Maar nu de dagen korter worden en de vakantie ten einde is, is september een perfect moment om je gezonde leefstijl weer op te pakken. 

September als nieuwe start

Veel mensen zien januari als dé maand om goede voornemens te maken. Na de feestdagen voelt het als een natuurlijk moment om opnieuw te beginnen. Maar laten we eerlijk zijn: de wintermaanden zijn niet altijd de meest inspirerende periode om je aan een nieuw, gezond regime te houden. Het weer is somber, de dagen zijn kort en het is verleidelijk om jezelf te troosten met comfort food.

Daarentegen biedt september veel voordelen. De zomer heeft je opgeladen, de temperatuur is vaak nog aangenaam en er is een natuurlijke overgang naar een regelmatiger ritme. Kinderen gaan weer naar school, vakanties zijn achter de rug en het werkritme komt weer op gang. Dit maakt september een ideale maand om opnieuw te focussen op je gezondheid.

Stap 1: Reflecteer op de zomer

Voordat je jezelf opnieuw in een strak schema dwingt, is het belangrijk om eerst te reflecteren. Wat ging er goed deze zomer? Waar ben je trots op? Misschien heb je wel veel bewogen tijdens je vakantie, maar liet je gezonde voeding wat los. Of misschien heb je genoten van sociale activiteiten, maar minder aandacht besteed aan je slaap. Door te reflecteren, kun je beter begrijpen waar je valkuilen liggen en wat je wilt behouden of veranderen.

Stap 2: Stel realistische doelen

Een veelgemaakte fout is dat mensen zichzelf overspoelen met te hoge verwachtingen. In plaats van meteen vijf keer per week naar de sportschool te gaan en alle snacks uit je dieet te verbannen, kun je beter realistische, haalbare doelen stellen. Begin bijvoorbeeld met twee keer per week sporten en voeg daar stap voor stap een gezonder voedingspatroon aan toe. Het gaat erom dat je doelen duurzaam zijn, zodat je ze op de lange termijn kunt volhouden.

Stap 3: Zorg voor een routine

Routine is de sleutel tot succes als het gaat om het hervatten van gezonde gewoonten. Maak een planning die past bij jouw levensstijl en agenda. Reserveer vaste momenten in je week voor sporten, boodschappen doen en het voorbereiden van gezonde maaltijden. 

Stap 4: Zoek ondersteuning

Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek steun bij vrienden, familie of collega’s die ook een gezonde leefstijl nastreven. Samen sporten of koken kan niet alleen motiverend zijn, maar ook leuk. Overweeg ook om een professional, zoals een coach of diëtist, in te schakelen om je op weg te helpen en te begeleiden bij het behalen van je doelen.

Stap 5: Wees mild voor jezelf

Tot slot is het belangrijk om mild te zijn voor jezelf. Terugvallen zijn menselijk en het is niet realistisch om te verwachten dat je meteen weer volledig op koers ligt. Herinner jezelf eraan dat elke kleine stap in de juiste richting telt. Vier je successen, hoe klein ze ook zijn, en geef jezelf de ruimte om te groeien.

Als je merkt dat je extra ondersteuning nodig hebt, kan een gesprek met een psycholoog een goede vervolgstap zijn. Bij Psycholoog.nl helpen we je hier graag bij. Lees hier meer over onze werkwijze. Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De impact van een burn-out bij jongeren: de prestatiegeneratie in crisistijd

(16-9-2024)

Economische onzekerheden zorgen voor een extra druk op de mentale gezondheid van jongeren. Lees verder

Seizoensgebonden depressie: voorbereiding op de herfst

(9-9-2024)

Een neerslachtige stemming, die terugkomend is bij het veranderen van het seizoen. Lees verder

Prestatiedruk in de sport: Hoe ga je ermee om?

(20-8-2024)

Zowel in de topsport als de reguliere sport kan je last hebben van (zelf)opgelegde prestatiedruk. Lees verder

Balans in het Multitasken

(30-7-2024)

Hoe beïnvloed het hooghouden van al die balletjes je mentale gezondheid? En hoe ga je er mee om? Lees verder