We hebben allemaal vooroordelen. Soms bewust, en soms onbewust. Het hebben van vooroordelen kan echter gevaarlijk zijn als ze door een grote groep mensen worden geloofd en niet worden ontkracht. Lees hier meer over hoe je van jouw vooroordelen af komt! 

Wat zijn vooroordelen? 

 Een vooroordeel is een mening of een oordeel over iemand, waarvan je eigenlijk niet weet of het klopt. Deze mening komt vaak voort uit een stereotype. Dit kun je bewust doen, maar ook onbewust. Je kunt vooroordelen hebben over bijvoorbeeld mensen of situaties. Een voordoordeel is bijvoorbeeld de huidskleur van iemand, of de seksuele geaardheid. Vooroordelen worden gebaseerd op veronderstellingen, en dus niet op feiten. Wanneer je een slechte ervaring met iemand hebt gehad, iets regelmatig in het nieuws wordt laten zien of bang bent voor het onbekende, kan een vooroordeel ontstaan. Een groep mensen die een bepaald kenmerk delen, worden dan opeens allemaal hetzelfde.  

Het is niet gek om vooroordelen te hebben, we hebben ze namelijk allemaal. We gebruiken vooroordelen om de wereld om ons heen te begrijpen. Ons brein stopt dingen graag in hokjes, zodat we ze kunnen categoriseren en makkelijker begrijpen.  

Wanneer wordt een vooroordeel gevaarlijk?  

Vooroordelen kunnen gevolgen hebben voor een ander, maar ook voor jezelf. Vooroordelen worden gevaarlijk als ze door een grote groep mensen worden uitgedragen of op grote schaal worden verspreid. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan sociale media. Wanneer er niet tegen deze vooroordelen wordt ingegaan, kan het zijn dan mensen ze gaan geloven. Hierdoor kunnen er spanningen ontstaan tussen groepen mensen in de samenleving. Het kan zijn dat een groep mensen oneerlijk behandeld wordt op basis van een vooroordeel over bijvoorbeeld huidskleur of afkomst. Dit heet ook wel discriminatie.  

Wanneer jij tot een groep behoord waar veel vooroordelen over zijn, kan dit gevolgen hebben voor je zelfbeeld. Je kan je bijvoorbeeld erg onzeker of eenzaam voelen als een grote groep in de samenleving je het gevoel geeft er niet bij te horen.  

Hoe kan ik vooroordelen verminderen 

Zoals al eerder is benoemd, zijn vooroordelen aangeleerd door je omgeving. Je wordt er dus niet mee geboren. Omdat het je is aangeleerd, kun je het ook weer afleren. Dit kun je op een aantal manieren doen:  

  • Vergaar meer kennis over een groep: als je vooroordelen hebt over een groep mensen, kan dit zijn omdat je weinig kennis hebt over deze groep. Als je meer te weten komt over de mensen in een groep, zal je zien dat niet iedereen dezelfde eigenschappen bezit.  
  • Ga op reis: Wanneer je in aanraking komt met verschillende mensen uit verschillende culturen, zullen vooroordelen afnemen. Je raakt bekender met hoe deze mensen zich in de realiteit gedragen. 
  • Wijs andere mensen op hun vooroordelen: Wanneer je goed luistert naar andere mensen en vooroordelen probeert te ontdekken, zal je bekender worden met welke vooroordelen er zijn. Het is wel belangrijk dat je iemand niet aanvalt op zijn of haar vooroordeel, maar met diegene in gesprek gaat over wat jij hebt gehoord.  

 

Wanneer je zelf slachtoffer bent geworden van een vooroordeel, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Het kan helpend zijn om hier over te praten met een psycholoog. Bij Psycholoog.nl helpen we je graag met jouw klachten en vragen.  Ga met ons aanmeldteam in gesprek over wat Psycholoog.nl jou kan bieden tijdens een adviesgesprek Je kunt ook direct contact met ons opnemen.

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe om te gaan met verschillende toekomstplannen in een relatie

(17-6-2024)

In een relatie kan het voorkomen dat toekomstplannen niet overeenkomen tussen beide partners. Toch hoeft dit niet het einde van de relatie te betekenen. Lees hi… Lees verder

De rol van familie en vrienden in het herstel van verslaving: Ondersteuning en betrokkenheid

(22-5-2024)

Een verslaving heeft veel impact op de omgeving. Lees hier meer over de rol die naasten kunnen spelen in het herstel. Lees verder

Hoe vermijd je zinloze discussies in je relatie?

(16-5-2024)

Zinloze discussies komen vaak voor in relaties, maar dit is niet nodig! Lees in deze blog hoe je deze discussies vermijd. Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder