We veranderen allemaal. Naarmate we ouder worden, nieuwe ervaringen opdoen of door moeilijke of juist mooie levensgebeurtenissen gaan, ontwikkelen onze behoeften zich. Maar hoe communiceer je die veranderingen naar je partner of familie?  

Waarom is het zo moeilijk om veranderende behoeften uit te spreken? 

Veel mensen ervaren drempels wanneer zij hun behoeften onder woorden willen brengen. Dat kan komen door onder andere:  

  • Loyaliteit: je wil anderen niet kwetsen of teleurstellen 
  • Schuldgevoel: je voelt je ondankbaar of lastig als je iets anders wil 
  • Angst voor conflict: je bent bang dat het gesprek tot spanning leidt.  
  • Gebrek aan taal: je weet misschien niet goed wat je voelt of wat je nodig hebt.  

Toch is het belangrijk om deze behoeften serieus te nemen. Niet alleen voor je eigen welzijn, maar ook voor de gezondheid van je relaties.  

Veranderende behoeften zijn normaal 

Je behoeften kunnen veranderen door allerlei factoren. Misschien ga je een andere levensfase in. Denk aan het krijgen van kinderen, pensionering of een verhuizing. Ook kunnen veranderingen op werk of in de gezondheid zorgen voor andere behoeftes. Tijdens ons leven ontwikkelen we continu. Emotionele groei of nieuwe inzichten kunnen zorgen voor een ander perspectief met andere behoeften.  

Wat je ooit fijn vond, kan nu niet meer bij je passen. Dit hoeft niet te betekenen dat de relatie niet meer werkt. Maar het betekent wel dat er ruimte moet zijn voor verandering.  

Hoe kun je hierover in gesprek gaan?  

  1. Wees eerst eerlijk naar jezelf. Stel jezelf vragen als: ‘wat voelt er niet meer goed?’ of ‘waar verlang ik naar?’ 
  2. Kies het juiste moment. Begin een gesprek niet op een druk moment of tijdens een gespannen situatie. Zoek een rustig moment waarop jullie allebei de ruimte en tijd hebben om een gesprek aan te gaan.  
  3. Gebruik de ik-vorm. Zinnen als ‘ik merk dat ik behoefte heb aan...’ of ‘ik voel dat ik veranderd ben in...’ helpen om de boodschap vanuit jezelf te brengen, zonder de ander de schuld te geven.  
  4. Erken de impact op de ander. Veranderende behoeftes kunnen vragen oproepen of onzekerheid geven bij de ander. Geef ruimte aan die reacties. Luisteren is hierbij belangrijk.  
  5. Zoek samen naar nieuwe balans. Stel open vragen als: ‘hoe is het voor jou om dit te horen?’ of ‘hoe kunnen we hier samen mee omgaan?’.  

Wanneer het gesprek vastloopt 

Soms lukt het niet om je behoeften goed over te brengen, of wordt het gesprek steeds beladen. Dan kan begeleiding van een therapeut helpen om de communicatie te verbeteren. Relatietherapie of systeemtherapie biedt ruimte om elkaar beter te begrijpen en nieuwe manieren van afstemmen te verkennen.  

Bij Psycholoog.nl is het niet mogelijk om relatietherapie of systeemtherapie te volgen. Wel is het mogelijk om met de psycholoog in gesprek te gaan over levensfase-problematiek, of wanneer je niet goed weet wat je behoeften zijn. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Tijdens dit adviesgesprek bespreken we jouw klachten, onze werkwijze, en maken wij de afweging of wij jou de juiste hulp kunnen bieden.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat als therapie niet direct effect heeft?

(18-4-2025)

Therapie is vaak een langdurig proces. Hierdoor kan het voelen alsof therapie niet effectief is. Lees er hier meer over! Lees verder

Rouwen om wie je was: identiteitsverlies bij grote veranderingen

(15-4-2025)

De overgang van de ene levensfase naar een andere kan gepaard gaan met negatieve gevoelens. Lees hier meer over identiteitsverlies. Lees verder

ACT en acceptatie van autisme-beperkingen

(11-4-2025)

ACT lijkt effectief te zijn voor mensen met autisme, vooral op het gebied van zelfacceptatie en omgaan met beperkingen. Lees verder

Het Elaboration Likelihood Model

(7-4-2025)

Hoe werkt beïnvloeding? Leer de routes van het Elaboration Likelihood Model (ELM). Lees verder