Verzamelwoede is een vorm van een dwangstoornis waardoor iemand het erg lastig vindt om afstand te doen van spullen. Dit kan leiden tot onveilige situaties en verschillende psychische problemen. Maar hoe kan je iemand met verzamelwoede het beste helpen?  

Wat is verzamelwoede? 

Verzamelwoede is een obsessieve-compulsieve stoornis waarbij iemand dwangmatig spullen bewaart en verzamelt. Dit komt voor uit de angst om iets weg te doen. Een obsessieve-compulsieve stoornis is een dwangstoornis waarbij iemand last heeft van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Een verzamelstoornis verschilt van “gewoon verzamelen”. Verzamelwoede gaat namelijk gepaard met beperkingen in het dagelijks functioneren. 

Een persoon met verzamelwoede vindt het heel moeilijk om iets weg te moeten doen. Het gevolg is een huis vol met spullen, waardoor het huis bijna onleefbaar wordt. Ondanks dat het huis onleefbaar en onveilig wordt, kan iemand er geen afstand van doen. 

Het opruimen van het huis duurt lang moeizaam, omdat de persoon zelf wil beslissen over alle spullen in het huis. Toch moet er opgeruimd worden om weer goed te kunnen functioneren, of om weer eens mensen te kunnen ontvangen. Door de verzamelwoede kan het zijn dan iemand steeds geïsoleerder gaat leven, bijvoorbeeld uit schaamte. Dit kan leiden tot verschillende problemen. 

Vaak is verzamelwoede een uiting van een ander probleem, zoals bijvoorbeeld een trauma. Het blijven opruimen van het huis van iemand met verzamelwoede zal het probleem daarom niet oplossen. 

Hoe help ik iemand die last heeft van verzamelwoede?  

Een gesprek voeren 

Een eerste stap is een gesprek aangaan met degene met verzamelwoede. In dit gesprek kun je de situatie bespreken. Dit kun je een op een doen, maar bijvoorbeeld ook met een aantal familieleden. Het is wel belangrijk dat de groep niet te groot is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de persoon met verzamelwoede zich overvallen voelt. Het kan zijn dat de persoon met verzamelwoede zich schaamt voor de situatie. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat je degene niet veroordeeld, maar je zorgen maakt om de gezondheid en de veiligheid van de persoon. Geef aan dat je graag wil helpen. Praat vanuit het ik-perspectief. Dit zorgt ervoor dat je niet oordeelt, maar je eigen ervaring deelt. Het kan helpen om het gesprek voor te bereiden op papier, zodat je weet wat je wil gaan zeggen.  

Psychologische hulp 

Omdat verzamelwoede ernstige beperkingen kan veroorzaken, is een psychologische behandeling aangewezen. Ook omdat het vaak een chronisch beloop heeft, is het erg belangrijk met deze verzameldwang om te kunnen gaan. 

Door middel van cognitieve gedragstherapie kan de persoon met verzamelwoede leren om spullen weg te doen als dit nodig is, helderder na te denken over de bezittingen en leren om de nood om nieuwe spullen in huis te halen te beheersen. Het kan zijn dat behandelaren de persoon thuis opzoeken om hem of haar goed te kunnen helpen.  

Bij Psycholoog.nl kunnen wij helpen bij de klachten van verzamelwoede. Het is daarvoor wel belangrijk dat de persoon die verzamelwoede ervaart open staat voor hulp. Pas dan kan er een traject gestart worden. Heb je vragen over hoe je het beste met iemand met verzamelwoede in gesprek kan gaan of over de behandeling, neem dan contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Sociale angst overwinnen: tips en strategieën voor een zelfverzekerd leven

(22-5-2024)

Stap uit de schaduw van sociale angst en omarm je zelfvertrouwen. Lees verder

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

10 Tips: wat te doen tegen faalangst?

(13-5-2024)

Voel je de druk van aanstaande examens? Ontdek hier 10 waardevolle tips om faalangst te overwinnen en met vertrouwen je examens tegemoet te gaan. Lees verder