We hebben allemaal wel eens last van het gevoel om controle te houden. Of het nu gaat om werk, relaties of het dagelijkse leven, het gevoel alles onder controle te moeten houden kan je leven best wel beïnvloeden. Maar waarom voelen we deze behoefte en hoe kunnen we leren loslaten?  

Waarom willen we controle?  

De behoefte aan controle komt vaak voort uit angst en onzekerheid. We willen ons beschermen tegen onverwachte situaties en nare ervaringen. Controle geeft een gevoel van zekerheid, maar dit is niet altijd de realiteit. Het is niet mogelijk om elke situatie te controleren. Hoe meer je probeert alles in de hand te houden, hoe meer stress en spanning je hierdoor kunt ervaren.  

De gevolgen van controledrang 

Op korte termijn lijkt controle ons rust te geven, maar op lange termijn kan deze drang leiden tot stress en angstige gevoelens. Je bent immers contant bezig met het plannen en incalculeren van elke mogelijkheid. Dit kan ook erg uitputtend zijn, omdat je je constant verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen.  

Controledrang kan ook leiden tot problemen in de relatie. Je partner kan zich bijvoorbeeld storen aan het feit dat je je niet flexibel kan opstellen. Daarnaast kan je zelf ook veel teleurstelling ervaren, als je merkt dat dingen niet gaan zoals jij ze voor ogen had.  

Stappen om te leren los te laten 

Loslaten betekent niet dat je alles zomaar laat gebeuren, maar dat je leert vertrouwen op jezelf en anderen. Dit zijn enkele stappen die je kunne helpen:  

  1. Bewustwording: sta stil bij je eigen controledrang. Waarom voel je de drang om alles te regelen. Wat kan er gebeuren als je loslaat?  
  2. Accepteer onzekerheid: onzekerheid hoort bij het leven. Oefen met kleine situaties waarin je net alles plant, en kijk wat er gebeurt. Vaak merk je dat de wereld niet instort als je de touwtjes wat meer laat vieren.  
  3. Verander je mindset: in plaats van te denken dat alles misgaat als je het niet regelt, probeer je erop te vertrouwen dat alles goed zal komen.  
  4. Delegeer en vertrouw op anderen: je hoeft niet alles zelf te doen. Laat anderen taken overnemen en ervaar dat dingen ook op andere manieren goed kunnen gaan.  
  5. Oefen met ontspanning: meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen helpen om rust te vinden en minder vast te houden aan controle.  
  6. Focus op wat wél kan: sommige dingen kun je beïnvloeden, andere niet. Richt je energie op wat je wel kunt doen en accepteer wat buiten jouw macht ligt.  

Loslaten is een proces. Verwacht dus niet dat je jouw controledrang direct kwijtraakt. Met geduld en oefening kun je leren meer rust en vrijheid te ervaren. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen de oorzaak van je controledrang te vinden en krijg je handvaten. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou zou kunnen betekenen. Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam via 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Directieve therapie: een effectieve aanpak voor gedragsverandering

(25-3-2025)

Directieve therapie is een resultaatgerichte en kortdurende aanpak voor verschillende soorten klachten. Lees er hier meer over! Lees verder

Welke mentale klachten kan een coach helpen oplossen?

(14-3-2025)

Een coach kan helpen om handvaten te bieden voor verschillende klachten. Lees hier bij welke klachten een coach jou kan helpen! Lees verder

De impact op kinderen van ouders die suïcidaal gedrag vertonen

(10-3-2025)

Kinderen van ouders met suïcidaal gedrag lopen zelf ook een verhoogd risico. Lees verder

Identiteitsdifussie en psychologische stoornissen

(7-3-2025)

Een identiteitsdifussie kan een onderdeel van een aantal verschillende psychologische stoornissen. Lees hier meer over wat identiteitsdifussie is. Lees verder