Als je hoogsensitief bent, voel je de wereld vaak intenser. Geluiden, geuren, emoties, en zelfs de energie van mensen om je heen kunnen als overweldigend worden ervaren. De chaos van een luidruchtige omgeving kan jouw rust verstoren. Maar met de juiste technieken kun je je innerlijke rust bewaren.  

Wat is hoogsensitiviteit?  

Als je hoogsensitief (HSP) bent, ervaar je informatie op een andere manier. Prikkels komen sterker binnen en ze worden diepgaander verwerkt. Je bent waarschijnlijk meer gericht op details die anderen niet opmerken. Hoewel dit je intuïtiever en empathische maakt, kan het ook betekenen dat je sneller overweldigd raakt in bijvoorbeeld drukke straten of feestelijke bijeenkomsten.  

Waarom zijn luide omgevingen overweldigend als je hoogsensitief bent? 

Een luidruchtige omgeving brengt veel verschillende prikkels met zich mee. Denk aan muziek, gesprekken, sirenes, verkeer – het zijn prikkels die je hersenen moeten verwerken. Terwijl de meeste mensen deze achtergrondgeluiden filteren, kan jij deze prikkels ervaren alsof ze allemaal tegelijk binnenkomen. Dit kan resulteren in gevoel van spanning, vermoeidheid of zelfs paniek. Het is alsof je hersenen constant op volle toeren draaien. 

Hoe bewaar je je rust in luide omgeving?  

Ondanks dat een rumoerige omgeving intens kan zijn, zijn er manieren om je rust te bewaren. Hieronder enkele strategieën om je te helpen omgaan met overprikkeling. 

  • Focus op je ademhaling: ademhaling is een krachtig hulpmiddel om innerlijke rust te herstellen. Wanneer je merkt dat je gespannen raakt, kun je je richten op je ademhaling. Adem langzaam en diep in door je neus en adem rustig uit door je mond.  
  • Probeer het geluid te blokkeren: overweeg het dragen van noise-cancelling oordopjes wanneer je je in een luide omgeving bevindt. Luisteren naar rustgevende geluiden kan ook helpen om je hersenen te focussen op iets rustgevends. 
  • Creëer een kalmerende routine: wanneer je weet dat je jezelf in een drukke of luidruchtige omgeving zult bevinden, bereid je dat mentaal voor. Start je dag met een kalmerende routine, zoals yoga of meditatie. Deze rust kun je meenemen in de rest van je dag.  
  • Accepteer en erken je gevoelens: het is belangrijk om je hoogsensitiviteit te omarmen. Het is oké om gevoelig te zijn. Hierdoor wordt het makkelijker om grenzen te stellen wanneer je overprikkeld raakt. Geef jezelf ruimte om bijvoorbeeld eerder een drukke ruimte te verlaten of om een pauze in te lassen als je merkt dat het te veel wordt.  

Hoogsensitiviteit in een luide omgeving kan uitdagend zijn, maar het betekent niet dat je geen rust kunt ervaren. Door bewuste technieken toe te passen, zoals het creëren van een kalmerende routine. Heb je vragen over deze blog? Neem gerust contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Klik hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Mindfulness integreren in je dagelijks leven zonder extra tijd te investeren

(3-12-2024)

Mindfulness kan je helpen bij verschillende mentale klachten. Dit hoeft geen grote impact te hebben op je dagelijks leven, je kunt mindfulness makkelijk integre… Lees verder

Het verschil tussen gezonde reflectie en destructief piekeren

(28-11-2024)

Nadenken over bepaalde situaties kan heel nuttig zijn, maar het kan ook doorslaan naar piekeren. Lees hier meer over het verschil! Lees verder

Hoe feestdagen conflicten in families naar boven brengen – en hoe hiermee om te gaan

(26-11-2024)

De feestdagen kunnen veel frustratie en conflict in de familie met zich meebrengen. Lees hier hoe je de rust kan bewaren. Lees verder

Neurodiversiteit, zelforganisatie en timemanagement: Tips voor meer structuur

(19-11-2024)

Neurodiversiteit benadrukt de diversiteit aan mensen en viert verschillen, maar neurodiverse mensen kunnen ook voor uitdagingen komen te staan. Lees verder