In onze samenleving wordt romantische liefde vaak geassocieerd met fysieke intimiteit en seksualiteit. Maar wat als een relatie dit component niet heeft? Dit fenomeen staat bekend als een platonische liefde. Lees er meer over in deze blog.
Wat is een platonische relatie?
Een platonische relatie is een relatie met liefde, maar zonder seksuele handelingen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er geen seksuele spanning is of dat partners geen fysiek contact met elkaar hebben. Knuffelen zal bijvoorbeeld vaak wel gebeuren. Dit maakt dat het soms lastig is om te kaderen wanneer iets wel een platonische relatie is en wanneer niet. Toch kan een platonische relatie net zo diep, betekenisvol en vervullend zijn als een traditionele romantische relatie.
Het woord "platonische" stamt af van de Griekse filosoof Plato. Hij dacht dat een platonische liefde de hoogste vorm van liefde is die iemand kan hebben. Daarnaast dacht hij dat liefde alleen kon bestaan tussen twee mensen met gelijke rechten en een gelijke status. Uiteindelijk is het concept van de platonische relatie door de filosoof Marsilio in de christelijke filosofie beland.
Reacties van de omgeving
Het begrip van een platonische relatie kan voor sommige mensen moeilijk te bevatten zijn. De reacties kunnen verdeeld zijn. Sommige mensen zijn nieuwsgierig en willen begrijpen hoe zo'n relatie werkt, terwijl anderen sceptisch zijn en zich afvragen hoe een relatie zonder seks betekenisvol kan zijn.
De opvatting dat seksuele aantrekkingskracht noodzakelijk is voor een diepe verbinding is zo diepgeworteld in onze cultuur dat het moeilijk kan zijn om het tegenovergestelde te accepteren. Mensen kunnen vragen stellen als: ‘hoe kun je een relatie hebben zonder seks?’ Of ‘is dat niet gewoon vriendschap?’. Dit soort vragen duiden op onbegrip voor het concept van een platonische relatie.
Er kunnen ook zorgen ontstaan over de stabiliteit van een platonische relatie. Sommige mensen denken dat een partner op ten duur toch verlangens ontwikkeld die niet passen binnen die grenzen van de relatie. Ook kunnen er stereotypen ontstaan, zoals het idee dat een van de partners verliefd is op een ander of dat deze relatie een soort uitvlucht is.
Helaas kunnen sommige reacties ook negatief of spottend zijn. Dit kan komen door culturele en maatschappelijke normen die de nadruk leggen op traditionele relatievormen. Mensen met een platonische relatie kunnen zich niet serieus genomen voelen of te horen krijgen dat hun relatie niet normaal is.
Wanneer ga je een platonisch huwelijk aan?
Het is ook mogelijk om, naast een platonische relatie, een platonisch huwelijk aan te gaan. Mensen gaan niet alleen een platonisch huwelijk aan als ze met een vriend(in) willen trouwen. Er zijn allerlei verschillende redenen om een platonisch huwelijk aan te gaan. Het kan bijvoorbeeld financiële voordelen hebben, of twee vrienden zouden beiden graag een gezin willen starten. Deze mensen zouden dan enkel om het krijgen van kinderen seks hebben, of bijvoorbeeld kinderen adopteren. Het komt voor dat mensen niet zoveel waarde hechten aan seks of niet de behoefte hebben aan seksuele handelingen. Dit worden vaak aseksuele mensen genoemd. Voor hen zou een platonisch huwelijk een goede vorm kunnen zijn.
Bij Psycholoog.nl bieden we geen relatietherapie aan. Het is ook niet mogelijk om therapie te ontvangen voor vragen rondom seksualiteit. Wel kan ons aanmeldteam je adviseren over welke mogelijkheden er zijn. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht