In de meeste relaties is het normaal om af en toe te twijfelen: "Is hij of zij écht de ware?" Maar voor mensen met Relatie-OCD (ROCD) gaan deze twijfels veel verder dan normale onzekerheid. Ze worden overweldigend, obsessief en slopend. ROCD is een minder bekende vorm van obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) waarbij de focus ligt op twijfels en angsten over de relatie of partner.

Wat is Relatie-OCD?

Relatie-OCD wordt gekenmerkt door terugkerende, opdringerige gedachten over de relatie. Deze gedachten zijn vaak irrationeel, maar toch extreem moeilijk te negeren. Veelvoorkomende obsessies zijn bijvoorbeeld:

  • "Hou ik écht genoeg van mijn partner?"

  • "Is mijn partner wel knap/slim/lief genoeg?"

  • "Wat als ik ooit iemand beter tegenkom?"

Om de angst die deze gedachten oproept te verminderen, ontwikkelen mensen met ROCD vaak compulsies. Ze kunnen eindeloos googelen naar “tekens van echte liefde”, continu bevestiging zoeken bij vrienden of de partner testen op gebreken. Deze patronen bieden echter nooit langdurige geruststelling — de twijfel keert steeds weer terug.

Symptomen van ROCD

ROCD kan zich op twee manieren uiten:

  • Twijfel over de partner: Focus op vermeende tekortkomingen van de ander.

  • Twijfel over het eigen gevoel: Twijfel of de liefde "echt" of "groot genoeg" is.

Soms wisselen deze thema’s elkaar af, wat het nog verwarrender maakt. ROCD kan enorme stress veroorzaken, zowel voor degene die eraan lijdt als voor de partner, die vaak niet begrijpt waarom er zoveel twijfel is.

Hoe ontstaat ROCD?

Er is niet één duidelijke oorzaak, maar vaak spelen meerdere factoren mee:

  • Perfectionisme: De drang om alles — inclusief relaties — "perfect" te laten zijn.

  • Angst voor verlies of afwijzing.

  • Negatieve overtuigingen over liefde ("Ware liefde betekent nooit twijfelen").

  • Een biologische aanleg voor OCD kan ook bijdragen.

Daarnaast kunnen culturele invloeden, zoals films en sociale media die een ideaalbeeld van liefde schetsen, onrealistische verwachtingen voeden.

Behandeling van Relatie-OCD

De meest effectieve behandeling voor ROCD is vaak een combinatie van:

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): Vooral exposure en responspreventie (ERP) wordt vaak ingezet. Hierbij leert iemand om de angstige gedachten toe te laten zonder erop te reageren met compulsies.

  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT): Helpt om gedachten te accepteren zonder ze te bestrijden.

  • Soms kan medicatie, zoals SSRI’s, ondersteunend zijn.

Belangrijk is dat de behandeling zich richt op het leren verdragen van onzekerheid. In elke relatie bestaat immers altijd een zekere mate van twijfel — dat maakt liefde niet minder echt.

Conclusie

Relatie-OCD kan je in een neerwaartse spiraal van twijfel en angst trekken. Maar het goede nieuws is: met de juiste hulp kun je leren om je gedachten te zien voor wat ze zijn — slechts gedachten — en ruimte maken voor échte verbinding. Liefde hoeft niet perfect te zijn om waardevol te zijn.

Neem vrijblijvend contact op door ons te bellen op 085 27 333 39, of door een adviesgesprek te plannen om te kijken wat wij voor jou zouden kunnen betekenen. Wij bellen jou dan wanneer het jou het beste uitkomt. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat als therapie niet direct effect heeft?

(18-4-2025)

Therapie is vaak een langdurig proces. Hierdoor kan het voelen alsof therapie niet effectief is. Lees er hier meer over! Lees verder

Hoe communiceer je je veranderende behoeften naar je partner of familie?

(17-4-2025)

Gedurende je leven ontwikkel je je continue, en dit kan gepaard gaan met veranderende behoeften. Maar hoe communiceer je dit naar je omgeving? Lees verder

Sociale terugtrekking onder jongeren

(7-4-2025)

Wat zijn de oorzaken? En wat kan je doen als naaste? Lees verder

Waarom sommige mensen altijd denken dat anderen boos op hen zijn

(4-4-2025)

Soms kan je het gevoel hebben dat iemand boos op je is, terwijl hier niet echt een aanleiding voor is. Lees er hier meer over! Lees verder