Vanuit onze jeugd krijgen we allemaal een bepaalde hechtingsstijl mee. Deze hechtingsstijl kan invloed hebben op de manier waarop we in ons volwassen leven relaties aangaan en beleven. Lees in deze blog meer over relaties en daten met een angstige hechtingsstijl.  

Wat is angstige hechting?  

Hechting betekent het aangaan van een emotionele connectie met een ander. Dit doe je al vanaf het moment dat je geboren bent. Je eerste hechtingsfiguren zijn vaak je ouders. Je gaat in je leven meerdere hechtingsrelaties aan, met romantische partners en met vrienden. Er zijn verschillende hechtingsstijlen. Sommige zijn gezond, andere zijn ongezond.  

Een van de ongezonde hechtingsstijlen is de angstige hechting. Deze hechting ontstaat als je ouders vroeger niet consequent waren in hoe ze op jouw behoeften reageerden. 

Angstige hechting in een relatie  

Mensen met deze vorm van hechting zijn altijd bang dat hun relatie beëindigd wordt. Ze zoeken voortdurend bevestiging, affectie en validatie van hun partner, uit angst voor verlating. Deze constante vraag om bevestiging kan ervoor zorgen dat een partner zich in het nauw gedreven voelt, waardoor deze juist meer afstand zoekt. Iemand met een angstige gehechtheid vindt het moeilijk om anderen te vertrouwen. 

Iemand met een angstige hechtingsstijl voelt zich vaak aangetrokken tot iemand met een vermijdende hechtingsstijl. Iemand met een vermijdende hechtingsstijl hechten waarde aan onafhankelijkheid en vinden het moeilijk om emotioneel kwetsbaar te zijn. Dit kan verklaard worden doordat beide partijen op deze manier bevestigd worden in hun overtuigingen. Iemand met een angstige gehechtheid kan bijvoorbeeld denken: ‘zie je wel, mijn partner beantwoord mijn liefde niet en gaat mij verlaten’. Iemand met een vermijdende hechting kan op zijn beurt het gevoel hebben dat diens partner zijn onafhankelijkheid wil inperken. Deze relaties houden vaak niet lang stand, en het kan zelfs een patroon vormen in de volgende relatie.  

Ook wanneer je gaat daten kan een angstige gehechtheid een rol spelen. Je kunt je bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen of onzeker over jezelf. Dit kan gepaard gaan met stress en de vraag of jij de liefde van de ander wel waard bent. 

Het patroon doorbreken 

Hechtingsproblematiek kan worden behandeld door een psycholoog. Samen onderzoek je de oorsprong van je klachten. Vaak ontstaan deze klachten vanuit je jeugd. Vervolgens past de psycholoog de meest geschikte behandelvorm(en) toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schematherapie of Emotion Focused Therapy (EFT). Je leert bijvoorbeeld het bewust worden van en doorbreken van patronen, het verbeteren van je zelfbeeld en het herkennen van je emoties.  

Het is bij Psycholoog.nl mogelijk om een behandeling te volgen voor een angstige hechtingsstijl. We bieden online therapie, zodat je vanuit je eigen huis kunt volgen. Meer weten? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder