Vanuit onze jeugd krijgen we allemaal een bepaalde hechtingsstijl mee. Deze hechtingsstijl kan invloed hebben op de manier waarop we in ons volwassen leven relaties aangaan en beleven. Lees in deze blog meer over relaties en daten met een angstige hechtingsstijl.  

Wat is angstige hechting?  

Hechting betekent het aangaan van een emotionele connectie met een ander. Dit doe je al vanaf het moment dat je geboren bent. Je eerste hechtingsfiguren zijn vaak je ouders. Je gaat in je leven meerdere hechtingsrelaties aan, met romantische partners en met vrienden. Er zijn verschillende hechtingsstijlen. Sommige zijn gezond, andere zijn ongezond.  

Een van de ongezonde hechtingsstijlen is de angstige hechting. Deze hechting ontstaat als je ouders vroeger niet consequent waren in hoe ze op jouw behoeften reageerden. 

Angstige hechting in een relatie  

Mensen met deze vorm van hechting zijn altijd bang dat hun relatie beëindigd wordt. Ze zoeken voortdurend bevestiging, affectie en validatie van hun partner, uit angst voor verlating. Deze constante vraag om bevestiging kan ervoor zorgen dat een partner zich in het nauw gedreven voelt, waardoor deze juist meer afstand zoekt. Iemand met een angstige gehechtheid vindt het moeilijk om anderen te vertrouwen. 

Iemand met een angstige hechtingsstijl voelt zich vaak aangetrokken tot iemand met een vermijdende hechtingsstijl. Iemand met een vermijdende hechtingsstijl hechten waarde aan onafhankelijkheid en vinden het moeilijk om emotioneel kwetsbaar te zijn. Dit kan verklaard worden doordat beide partijen op deze manier bevestigd worden in hun overtuigingen. Iemand met een angstige gehechtheid kan bijvoorbeeld denken: ‘zie je wel, mijn partner beantwoord mijn liefde niet en gaat mij verlaten’. Iemand met een vermijdende hechting kan op zijn beurt het gevoel hebben dat diens partner zijn onafhankelijkheid wil inperken. Deze relaties houden vaak niet lang stand, en het kan zelfs een patroon vormen in de volgende relatie.  

Ook wanneer je gaat daten kan een angstige gehechtheid een rol spelen. Je kunt je bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen of onzeker over jezelf. Dit kan gepaard gaan met stress en de vraag of jij de liefde van de ander wel waard bent. 

Het patroon doorbreken 

Hechtingsproblematiek kan worden behandeld door een psycholoog. Samen onderzoek je de oorsprong van je klachten. Vaak ontstaan deze klachten vanuit je jeugd. Vervolgens past de psycholoog de meest geschikte behandelvorm(en) toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schematherapie of Emotion Focused Therapy (EFT). Je leert bijvoorbeeld het bewust worden van en doorbreken van patronen, het verbeteren van je zelfbeeld en het herkennen van je emoties.  

Het is bij Psycholoog.nl mogelijk om een behandeling te volgen voor een angstige hechtingsstijl. We bieden online therapie, zodat je vanuit je eigen huis kunt volgen. Meer weten? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder