Een scheiding is nooit makkelijk. Er bestaan natuurlijk veel verschillende redenen voor getrouwde stellen om een punt achter hun relatie te zetten. Dit kan een gezamenlijke keuze zijn maar het kan ook voor de een uit de lucht komen vallen. Je hoort vaak dat het voor veel ellendigheid zorgt. De knoop is eenmaal doorgehakt en hoe nu verder? Lees in deze blog een aantal tips om het leed van een scheiding iets te verzachten.

Gevolgen van een scheiding

Een scheiding wordt wel eens gezien als een vorm van rouw. Je raakt het leven met je partner kwijt zoals je dat jaren geleefd hebt. Het kan zijn dat je op een bepaalde manier gekwetst bent en je voelt je schuldig tegen over je kinderen. Daarnaast moet je ook denken aan allerlei praktische zaken zoals een nieuwe woning, de scheidingsformulieren aanvragen en het verdelen van de spullen.

Het kan lastig zijn om de scheiding een plekje te geven, of het scheidingsproces gaat moeizaam door dat je het bijvoorbeeld niet eens kunt worden met je partner. Een nieuw leven opbouwen kan eng zijn en je kan last hebben van een nasleep van negatieve gevoelens. Ook kan je last krijgen van mentale problemen. Kortom, scheiden is een lastig proces. Hoe pak je het proces het beste aan met je partner? En hoe ga je om met je negatieve gevoelens? Hoe wordt het proces iets dragelijker?

Tips voor het scheidingsproces:

  1. Blijf respectvol: Behandel je partner zoals je zelf ook behandeld wil worden. Je mag af en te natuurlijk gefrustreerd zijn en dat is ook logisch. Blijf goed naar elkaar luisteren en probeer scheldpartijen te vermijden. Daar schiet je niks mee op.
  2. Schrijf je gevoelens op: Merk je dat je het lastig vindt om je emoties onder controle te houden in gesprekken met je partner? Het kan dan helpen om bepaalde punten die je wil bespreken op papier te zetten om makkelijker een gesprek te voeren.
  3. Maak een to do lijst: Maak samen een lijst van alle zaken die geregeld moeten worden. Doe hierin goed onderzoek. Denk aan scheidingsformulieren, welke afspraken je wil maken, zaken omtrent het gedeelde huis en afspraken over alimentatie. Weet je niet goed wat er allemaal geregeld moet worden? Het is ook mogelijk om een professional in te huren die bij dit soort zaken helpt. Werk het gemaakte lijstje stap voor stap af.
  4. Leg afspraken vast: zijn er afspraken gemaakt over alle te bespreken zaken? Dan is het van belang dit allemaal vast te leggen op papier. Er komen veel zaken kijken bij een scheiding en dit moet vast gelegd worden in een echtscheidingsconvenant. Leg alles gelijk vast op papier zodat jullie achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Maak ook goede afspraken over hoe je het bijvoorbeeld aan jullie kinderen wil vertellen.
  5. Blijf luisteren: Het is belangrijk dat je allebei goed naar elkaar blijft luisteren en je ook af en toe in je partner probeert te verplaatsen. Het is bijna onmogelijk het altijd met elkaar eens te zijn. Af en toe moet je compromissen sluiten.
  6. Zoek hulp bij conflict: Het is een zware periode. Het kan zo zijn dat je er zelf af en toe door heen zit of dat je er samen niet uit komt en veel ruzie hebt. Individueel kun je hulp zoeken door bijvoorbeeld naar de huisarts of een psycholoog te gaan. Ook kan een mediator helpen in het geval van veel conflicten als je er met zijn tweeën niet uitkomt.

Hoe ga je met de negatieve gevoelens bij een echtscheiding om?

Mentaal kan een scheiding zwaar zijn. Je kan last krijgen van angst, depressie, eenzaamheid, stress en onzekerheid. Hoe kan je met deze gevoelens omgaan?

  1. Wees geduldig: Een scheiding is een zwaar proces om te verwerken en kan een tijd duren. Probeer het te accepteren en wees geduldig. Het zal vanzelf langzaam iets beter gaan.
  2. Blijf goed voor jezelf zorgen: Misschien heb je bijvoorbeeld kinderen en probeer je het vooral voor hen makkelijker te maken. Het is belangrijk dat je jezelf hierin niet vergeet. Je kan immers beter voor anderen zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.
  3. Zoek afleiding: Ga er af en toe op uit en ga iets leuks doen. Ga iets met vrienden doen of neem af en toe rust.
  4. Zoek steun: Zoek steun bij familie en vrienden en laat die huilbui af en toe even toe. Het kan ook helpen om erover te praten met de mensen om je heen of gewoon even een keer wat leuks te doen met iemand.
  5. Blijf goed communiceren met je ex: Blijf open naar je ex over hoe je vindt dat de zaken gaan en geef ook aan als je iets niet fijn vindt. Dit is ook fijner voor de kinderen.
  6. Ban je schuldgevoel: Veel ouders voelen zich schuldig na een scheiding, vooral tegen over hun kinderen omdat zij er niet voor gekozen hebben. Echter heeft zo’n schuldgevoel vaak een negatievere impact op de kinderen en kan het je eigen mentale gezondheid ondermijnen. Probeer dit los te laten. Voor kinderen is het ongezonder om ongelukkige ouders te hebben.

Ben je net door een scheidingsproces gegaan en heb je last van mentale klachten? Zou je hierover willen praten met een psycholoog? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Thanksgiving en de Psychologie van Dankbaarheid

(2-12-2024)

Ontdek hoe Thanksgiving ons niet alleen voedt met heerlijk eten, maar ook met emotionele veerkracht en sterkere sociale banden. Lees verder

De kracht van geven: een geschenk voor jezelf en de ander

(25-11-2024)

Wanneer we een ander iets geven, doen we onszelf daar ook een plezier mee. Lees verder

Hoe Beïnvloeden Groepsdynamiek en Groepsdruk ons Gedrag?

(1-1-0001)

Ontdek hoe groepsdynamiek en groepsdruk ons gedrag sturen. Waarom passen we ons aan in een groep, zelfs als dit tegen onze eigen overtuigingen indruist? Leer ho… Lees verder

Het effect van opvoeding op je zelfbeeld

(29-10-2024)

Opvoeding heeft een grote invloed op onze ontwikkeling, zo ook op ons zelfbeeld. Lees hier meer over het effect van opvoeding op je zelfbeeld! Lees verder