We associëren burn-out vaak met mensen die tot het uiterste gaan, voortdurend werken en geen moment rust vinden. Maar wat als je je uitgeput voelt zonder dat je werkdruk bijzonder hoog is? In deze blog duiken we dieper in op wat een sluimerende burn-out is, hoe het ontstaat en wat je kunt doen om het te herkennen en aan te pakken.
Wat is een sluimerende burn-out?
Een sluimerende burn-out is een vorm van chronische uitputting waarbij de klassieke symptomen van een burn-out aanwezig is, maar zonder dat er een direct verband is met overmatige werkdruk of extreme stress. Het wordt veroorzaakt door langdurige emotionele belasting, onderliggende psychologische problemen of een verstoorde werk-privébalans die minder voor de hand ligt.
In tegenstelling tot de klassieke burn-out, waarbij iemand opbrandt door overmatige werkdruk en stress, kan een sluimerende burn-out ontstaan door interne factoren zoals perfectionisme, constante zelfkritiek, een gebrek aan persoonlijke vervulling of een gevoel van nutteloosheid.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen van een sluimerende burn-out zijn vaak subtieler, maar zeker niet minder intens. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Chronische vermoeidheid: je voelt je constant moe, ook al heb je genoeg geslapen of werk je niet meer dan normaal.
- Mentale uitputting: het kost je veel moeite om je te concentreren. Taken die vroeger eenvoudig waren lijken nu erg lastig
- Gebrek aan motivatie: dingen die je vroeger graag deed, geen je nu geen voldoening meer.
- Prikkelbaarheid: je reageert sneller geïrriteerd of boos, zelfs bij kleine dingen.
- Lichamelijke klachten: hoofdpijn, buikpijn of spierpijn kunnen het gevolg zin van aanhoudende stress, zelfs zonder duidelijke aanleiding.
Hoe herken je een sluimerende burn-out?
Omdat deze vorm van burn-out vaak onopgemerkt blijft, kan het lastig zijn om het te herkennen. Enkele vragen die je jezelf kunt stellen zijn: ‘voel ik me vaak uitgeput, zelfs na een weekend rust?’ of ‘voel ik me prikkelbaar of gestrest zonder duidelijke reden?’. Deze vragen kunnen wellicht een antwoord bieden.
Wat kun je doen om een sluimerende burn-out aan te pakken
Een burn-out kan een grote invloed hebben op je leven. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om een sluimerende burn-out aan te pakken. Maak bijvoorbeeld tijd voor rust, zowel fysiek als mentaal. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken of een hobby oppakt die je ontspanning geeft.
Leer nee zeggen. We voelen ons vaak schuldig als we nee zeggen, maar grenzen stellen is essentieel om overbelasting te voorkomen. Soms kan het ook moeilijk zijn om zelf de oorzaak van je vermoeidheid en prikkelbaarheid te achterhalen. Een psycholoog kan je helpen om de onderliggende oorzaken op te sporen en te leren om weer in balans te komen.
Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen als je burn-out klachten ervaart. Onze psychologen gaan met je in gesprek en luisteren naar jouw behoeftes. Neem gerust contact op met ons aameld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op 085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.