Door de coronacrisis hebben we veel meer binnen gezeten dan normaal en was het aangaan van sociaal contact een stuk moeilijker. Dit heeft er voor sommige mensen tot geleidt dat ze in een isolement terecht kwamen. Een isolement kan veel negatieve effecten hebben op onze mentale gezondheid.   

Hoe kan het dat we ons soms isoleren?  

We spreken isolement wanneer iemand weinig tot helemaal geen sociale contacten heeft. Dit komt bij alle leeftijdsgroepen voor, van ouderen tot studenten en jongeren. Dat iemand geïsoleerd raakt, kan komen door een aantal verschillende redenen:  

  • Een depressie: wanneer iemand depressief is kan het zijn dat deze persoon geen verbinding voelt met de wereld en de mensen om zich heen. Hierdoor zal deze persoon minder snel contact zoeken met zijn omgeving en uitnodigingen sneller afslaan. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel die kan leiden tot isolement.  
  • Angst: wanneer je last hebt van angstklachten of angstige gedachten, kan het zijn dat je situaties die uitdagend zijn voor jou uit de weg gaat. Een voorbeeld hiervan is een feestje waar veel onbekende mensen zijn of stressvolle situaties op werk. Doordat je de situaties niet aan gaat, kan je in een sociaal isolement raken. 

Hoe beïnvloedt dit ons welzijn?  

Een isolement kan veel negatieve effecten hebben. Een depressie of angststoornis kan een isolement veroorzaken, maar ook andersom kan een isolement ervoor zorgen dat je somber en angstig wordt. Dit kan leiden tot onder andere paniekaanvallen, blijkt uit onderzoek.  

Een andere manier waarop een isolement ons welzijn kan beïnvloeden is verwaarlozing van jezelf en je omgeving, overmatig gebruik van alcohol of drugs of zelfs suïcidaliteit. Al deze effecten hebben een negatief effect op onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal.  

Uit een onderzoek uit Amerika is gebleken dat langdurige isolatie je gedrag op moleculair niveau kan beïnvloeden. Tijdens een experiment met muizen werd gevonden dat de muizen die voor een langere periode in een isolement zaten, een bepaald molecuul aanmaakten dat agressief en angstig gedrag in de hersenen aanmoedigt.   

Waarom is sociaal contact zo goed voor ons?  

Een isolement heeft dus een negatief effect op onze gezondheid. Sociale contacten hebben daarentegen een positief effect op onze mentale gezondheid. Het is zelfs een van de basisbehoeften die wij als mens hebben. Wanneer we hebben voldaan aan onze psychologische behoeftes en een veilige omgeving hebben gecreëerd, is het belangrijk om sociaal contact te onderhouden. Hieronder worden een aantal redenen genoemd waarom sociaal contact zo goed voor ons is:  

  • Wanneer je een probleem hebt of je somber voelt, is het goed om hier met mensen over te praten. Je vrienden of familie kunnen met oplossingen komen die je zelf misschien niet had bedacht. Je kunt je verhaal doen en je staat er niet alleen voor.  
  • We zijn allemaal sociale wezens. Sociale interactie met andere mensen zorgt ervoor dat onze hersenen oxytocine en serotonine aanmaakt. Dit triggert ons beloningsysteem, waardoor we ons gelukkiger voelen.  
  • Naast dat oxytocine ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt, zorgt het er ook voor dat je minder stress en angst ervaart. Je voelt je zelfverzekerder en zal ook eerder het contact zoeken met anderen.  

 

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder