Zoals de naam al verklapt spelen spiegelneuronen een belangrijke rol in het spiegelen en begrijpen van het gedrag van anderen. Dit zijn voorbeelden van dingen waar mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) moeite mee kunnen hebben. Er wordt daarom gedacht dat spiegelneuronen een rol spelen bij de instandhouding van autisme. 

Wat zijn spiegelneuronen? 

Neuronen zijn cellen in de hersenen die informatie aan elkaar doorgeven. Spiegelneuronen zijn een specifieke soort van neuronen die niet alleen geactiveerd worden wanneer wij zelf iets doen, maar ook als wij anderen iets zien doen. Wanneer je iemand anders zijn hand omhoog ziet doen, worden in de hersenen dezelfde gebieden actief als op het moment dat je zelf jouw eigen arm omhoog doet. Daarnaast zorgen spiegelneuronen er voor dat we de emotie of intentie achter de beweging kunnen achterhalen, aan de hand van 'clues' uit de omgeving. Je hersenen voegen dit samen om zo de acties van anderen te kunnen begrijpen. Bij het voorbeeld van de arm omhoog is het logisch dat iemand rijkt om iets te pakken wanneer diegene binnen staat, maar zwaait hij of zij bijvoorbeeld naar iemand als diegene buiten is. 

Spiegelneuronen weerspiegelen dus het gedrag van een ander. We weten niet zeker wat de functie van spiegelneuronen voor mensen precies is. Onderzoekers denken dat ze belangrijk zijn voor het begrijpen en interpreteren van anderen en hun gedrag. Ook lijken spiegelneuronen een belangrijke rol te spelen in het leren van anderen. Dit wordt ook wel imitatie genoemd.  

Spiegelneuronen en Autisme 

Er wordt gedacht dat spiegelneuronen een rol spelen bij autismespectrumstoornis (ASS). Autisme is een stoornis in de ontwikkeling en een onderdeel van de stoornis zijn moeilijkheden met communiceren en het begrijpen van andere mensen. Een gebruikelijke verklaring van de oorzaak van autisme is een deficiëntie in de Theory of Mind (ToM). Dit is het vermogen om na te denken over emoties gedachten, verlangens, overtuigingen en kennis van anderen en deze te begrijpen. Mensen met autisme kunnen hiermee moeite hebben waardoor zij zich soms lastig kunnen inleven in anderen en het voelen van empathie, waardoor sociale problemen kunnen ontstaan.  

Waar kan een psycholoog jou mee helpen?  

Autisme is een stoornis in de ontwikkeling en is dus aangeboren. Het kan niet ontstaan door opvoeding of andere omgevingsfactoren. Dit betekent ook dat het niet genezen kan worden. Wel kan een psycholoog helpen bij het geven van handvaten voor jou en jouw omgeving om de klachten te verminderen of om hier beter mee om te leren gaan. Een overzicht met psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van autisme vind je hier. 

Kun jij je vinden in deze klachten en zou je hulp willen om hier mee leren om te gaan? Plan een adviesgesprek of neem contact op en bespreek met ons aanmeldteam wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen.  

Bronnen 

Nederlands Herseninstituut. www.herseninstituut.nl  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De rol van sociale cognitie in de psychologie

(29-11-2024)

In deze blog bespreken we sociale cognitie. Leer hoe deze vaardigheid zich ontwikkelt, welke stoornissen het kunnen beïnvloeden, en waarom sociale cognitie bela… Lees verder

Neurodiversiteit, zelforganisatie en timemanagement: Tips voor meer structuur

(19-11-2024)

Neurodiversiteit benadrukt de diversiteit aan mensen en viert verschillen, maar neurodiverse mensen kunnen ook voor uitdagingen komen te staan. Lees verder

Het onbegrip van overprikkeling

(15-7-2024)

Overprikkeling kan een grote invloed hebben op je leven, vooral als je niet begrepen voelt door je omgeving. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder