Therapie is vaak klachtengericht. Toch is er een andere visie op mentale klachten. ACT beschouwt mentale uitdagingen als normale onderdelen van het menselijke leven. Lees in deze blog meer over deze visie in de nieuwe ‘van leesstof tot denkstof'.  

'Van leesstof tot denkstof' is een blogreeks waarin boeken worden besproken die zijn bijgebleven. Dit kan zijn door de boodschap die een boek meegeeft, of door het onderwerp wat erin wordt besproken.   

Van lijden naar leven 

‘Uit je hoofd, in je leven’ is een zelfhulpboek geschreven door Steven Hayes. Het boek helpt de lezer om beter om te gaan met negatieve gedachten en gevoelen door ze te accepteren, in plaats van de strijd met ze aan te gaan. Dit is de kern van Acceptance and Commitment therapy (ACT). In plaats van te blijven piekeren of vechten tegen moeilijke emoties, moedigt het boek de lezer aan om de aandacht te richten op wat echt belangrijk is, en om actie te ondernemen in lijn met je waarden.  

De centrale boodschap van het boek is dat psychisch lijden een normaal onderdeel van het leven is. Het boek leert de lezer sommige innerlijke ervaringen niet te controleren, maar ze te leren observeren en loslaten. Door oefeningen en herkenbare voorbeelden biedt het boek handvatten om meer bewust, flexibel en veerkrachtig in het leven te staan. Het doel is niet om pijn volledig te vermijden, maar om een betekenisvol leven te lijden ondanks mentale uitdagingen. 

Wat kan ACT brengen?  

ACT therapeuten leren je een andere houding aan te nemen tegenover jouw gedachten. Ook is het gericht op het veranderen van gedrag. De behandeling is niet per se gericht op het verminderen van klachten, maar juist op het verbeteren van de kwaliteit van leven en vrijheid. Uiteindelijk gaat dit ook gepaard met vermindering van klachten. Ook als klachten niet afnemen, zoals bij chronische lichamelijke aandoeningen, kan ACT toch helpen in waardevoller leven te leiden.  

ACT kan worden ingezet bij veel verschillende klachten. Denk aan bijvoorbeeld somberheid, angst, stress en een negatief zelfbeeld.  

Voor wie is dit boek? 

Dit boek is voor iedereen die worstelt met negatieve gedachten, angst, piekeren of zelfkritiek. Het is vooral geschikt voor mensen die moeite hebben om in het moment te zijn of hun leven richting te geven.  

Het boek is zowel toegankelijk voor mensen zonder psychologische voorkennis als waardevol voor therapeuten, coaches en hulpverleners die werken met ACT.  

Bij Psycholoog.nl kun je ACT ontvangen voor klachten als stress, angst, onzekerheid en negatief zelfbeeld. Tijdens het gratis adviesgesprek overleggen we over jouw klachten, en maken we de afweging of wij de juiste zorg kunnen bieden voor jou. Benieuwd of Psycholoog.nl iets voor jou kan zijn? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in, of bel ons direct op 085 273 3339. 

In toekomstige blogs in deze reeks willen we verder ingaan op boeken die je niet alleen aan het denken zetten, maar ook inspireren. Heb jij suggesties voor boeken die we zouden moeten bespreken? Laat het ons weten! Dit kan door te mailen naar info@psycholoog.nl.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Therapie zonder DSM-label: kan dat?

(7-7-2025)

Het ontbreken van een DSM-classificatie betekent niet dat er geen diagnose (verklaring) is van de mentale klachten. Lees verder

Denken in gevallen

(1-7-2025)

Waarom denken in gevallen vaak beter werkt dan vaste regels en algemene theorieën, lees er hier meer over! Lees verder

Waarom een label geen werkelijkheid is

(30-6-2025)

Waarom ADHD geen vaststaand feit is: over het gevaar van reïficatie in diagnoses Lees verder

Hoe je als student kunt omgaan met prestatiedruk

(26-6-2025)

De studententijd kan een stressvolle periode zijn, waar prestatiedruk bij komt kijken. Lees hier hoe je daar mee om kan gaan! Lees verder