Veel mensen hebben last van een negatief zelfbeeld. Dit is vaak al in de jeugd ontstaan en lijkt moeilijk te veranderen. Gelukkig is er een techniek ontwikkeld die je kan helpen om je zelfbeeld te trainen. Deze techniek heet COMET en wordt steeds meer ingezet, maar wat houdt dit precies in? En hoe kun je een negatief zelfbeeld veranderen? 

Wat is COMET? 

COMET staat voor Competitive Memory Training (in het Nederlands: competitieve geheugentraining). COMET is een vorm van behandeling die gericht is op het verbeteren van het zelfbeeld in verschillende stappen. COMET gaat ervan uit dat het zelfbeeld verschillende betekenissen heeft. Iemand kan zichzelf bijvoorbeeld een ''betrouwbare vriend'' en ''goede kok'' vinden, maar tegelijkertijd een ''matige sporter'' en een ''saaie vent''. 

Mensen met een negatief zelfbeeld laten hierbij vaak de negatieve beoordelingen de overhand nemen. Doordat ze zichzelf een ''matige sporter'' en een ''saaie vent'' vinden, bestempelen zij zichzelf als waardeloos of slecht. Zij vergeten dan dat ze ook nog een ''betrouwbare vriend'' en een ''goede kok'' zijn. Die goede kanten tellen eigenlijk niet mee en worden voor lief genomen, terwijl de negatieve aspecten heel veel gewicht krijgen.

Hoe kun je een negatief zelfbeeld veranderen? 

Bij COMET worden de goede eigenschappen niet als ''gewoon'' of ''logisch'' gezien. Zij tellen even zwaar mee als de negatieve eigenschappen. Doordat COMET meer nadruk legt op de positieve eigenschappen (die er altijd wel zijn), wordt de kennis over je positieve eigenschappen groter. Hierdoor gaan de positieve eigenschappen een grotere rol in je leven spelen, terwijl de negatieve eigenschappen meer naar de achtergrond verdwijnen.  

Er wordt daarom bij COMET relatief weinig aandacht besteed aan de negatieve eigenschappen. Het gaat vooral over het sterker maken van de positieve eigenschappen, door middel van verschillende oefeningen. Hierdoor kunnen de positieve eigenschappen meer tegengewicht brengen aan je dominante, negatieve zelfopvattingen. 

Dit doe je door bijvoorbeeld concrete situaties te bedenken waaruit jouw positieve eigenschappen bleken. Door middel van verbeelding haal je die situaties zo levendig mogelijk voor de geest. Door deze verbeeldingsoefening vaak te herhalen en veel te variëren met verschillende situaties en nieuwe positieve ervaringen op te doen, train je jouw aandacht. Ook betrek je bij COMET muziek en houding.

Het is een methode die wat geduld kost en consistente herhaling, maar je zult zien dat je daadwerkelijker een genuanceerder beeld krijgt over jezelf.

Wil je hier meer over weten of direct een afspraak inplannen bij een van onze psychologen? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Bronnen 

Korrelboom, K. (2011). Verbeter uw zelfbeeld in 7 stappen. Bohn Stafleu van Loghum. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder