In het leven is het van essentieel belang om een gezonde dosis eigenwaarde en zelfrespect te hebben. Deze eigenschappen vormen de basis voor zelfvertrouwen, geluk en succes. Wanneer je jezelf waardeert en respecteert, straal je dit uit naar anderen toe. Het goede nieuwe is dat het verhogen van je eigenwaarde en zelfrespect iets is dat je actief kunt ontwikkelen.

Een positief zelfbeeld

Wanneer je een hoge mate van eigenwaarde ervaart en zelfrespect hebt dan geeft dit je een positief zelfbeeld. Een positief zelfbeeld kan er voor zorgen dat je beter in je vel zit, je fitter voelt en meer energie hebt. Hier volgen enkele tips die je kan gebruiken om je eigenwaarde en zelfrespect te verhogen:

  • Erken en waardeer je unieke kwaliteiten; iedereen heeft unieke talenten en eigenschappen die heb bijzonder maken. Neem de tijd om je bewust te worden van je sterke punten en erken ze. Maak een lijst van je prestaties, talenten en positieve eigenschappen. Sta stil bij wat je hebt bereikt en wees trots op jezelf. Het herinneren van erkennen van je unieke kwaliteiten zal je eigenwaarde kunnen doen groeien.
  • Zorg goed voor jezelf; zelfzorg is cruciaal voor het opbouwen van eigenwaarde ene zelfrespect. Wellicht heb je hier in de zomer meer tijd en ruimte voor. Neem de tijd voor ontspanning, doe activiteiten die je gelukkig maken en verzorg je lichaam met gezonde voeding en beweging.
  • Stel realistische doelen; het stellen van doelen geeft richting aan je leven en geeft je een gevoel van voldoening wanner je ze bereikt. Probeer hier bijvoorbeeld een fysiek lijstje van te maken en hang deze ergens op waar je hem vaak zal zien. Zorg ervoor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn zodat je kleine successen kunt ervaren. Ook kleine stapjes in de juiste richting zijn al genoeg om je kleine overwinningen te geven. Rome is ook niet in één dag gebouwd.
  • Leer grenzen stellen; het stellen van grenzen is cruciaal voor zelfrespect. Leer ‘nee’ te zeggen wanner iets niet goed voor je. Respecteer je eigen behoeften en laat anderen weten van je wel en niet accepteert. Zo onderhoud je ook gezonde relaties.
  • Investeer in persoonlijke groei; blijf leren en groeien al persoon. Investeer in je persoonlijke ontwikkeling door bijvoorbeeld boeken te lezen, cursussen te volgen of nieuwe vaardigheden te leren. Het vergroten van je kennis en het ontwikkelen van nieuwe talenten val je eigenwaarde vergroten en je zelfvertrouwen versterken.

Wanneer je één of meerder van deze tips in de praktijk gaat brengen kun je bouwen aan je zelfrespect en eigenwaarde. Het is een proces wat niet van de één op de andere dag haar vruchten afwerpt, maar de lange termijn beloningen zijn het waard.

Heb jij last van een negatief zelfbeeld of heb je andere vragen na het lezen van deze blog? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

DISC model: ontdek jouw persoonlijkheidstype

(27-2-2024)

Rood, geel, groen of blauw, welk type ben jij? Lees verder

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder

Waarom is het zo lastig om oude of slechte patronen los te laten?

(7-2-2024)

Herken je dat je steeds in dezelfde oude slechte patronen terugvalt? Lees in deze blog hoe je deze patronen kan doorbreken. Lees verder