Je zit op de bank een beetje te zappen, maar er is eigenlijk niks op tv. Buiten regent het en je vrienden hebben geen tijd. Je wilt wel iets doen, maar weet eigenlijk niet wat: je verveelt je. We zien het vaak als iets negatiefs als we ons vervelen, maar heeft verveling eigenlijk ook voordelen?  

Wat is verveling? 

Verveling is een gevoel dat veel mensen weleens hebben. Je hebt even niks te doen, of hebt nergens zin in. Veel mensen hebben het gevoel dat de tijd heel langzaam gaat als ze zich vervelen. Verveling komt soms doordat iets wat al gepland was niet doorgaat, of als je veel tijd hebt maar weinig plannen. Het kan ook voorkomen wanneer je een gebrek aan prikkels ervaart, bijvoorbeeld wanneer je in een wachtkamer zit. Er wordt weleens gedacht dan men tegenwoordig daarom ook eerder verveeld raakt, aangezien er sinds de komst van de smartphone meestal juist veel prikkels om ons heen zijn. Over het algemeen raken mannen eerder verveeld dan vrouwen.  Ook mensen met ADHD kunnen zich eerder vervelen, wanneer zij moeite hebben om zich te focussen.  

Wat is een bore-out? 

Wanneer je je veel en vaak verveelt, kan dit uiteindelijk zorgen dat je een bore-out krijgt. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van een burn-out. Bij een bore-out word je in het dagelijks leven zo weinig uitgedaagd of geprikkeld, dat je structureel verveeld raakt. Hierdoor krijg je dan juist stress. Net als bij een burn-out zorgt deze stress ervoor dat je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat je bent opgebrand. De klachten van een bore-out lijken ook op die van een burn-out. Je bent moe of uitgeput, hebt veel stress en bent eerder prikkelbaar. Ook kan het zijn dat je zelfvertrouwen wordt aangetast en je minder energie hebt voor anderen en leuke dingen. Een bore-out kan komen doordat je werk hebt wat niet uitdagend genoeg is, bijvoorbeeld omdat het niet bij je past of beneden jouw niveau is. Ook op school kan dit voorkomen, bijvoorbeeld als je hoogbegaafd bent, en de lesstof niet bij jouw niveau aansluit.  

Wat zijn verschillende soorten verveling? 

Er zijn verschillende manieren waarop je je kan vervelen. Ontspannen verveling wordt vaak als positief gezien. Je neemt dan een moment voor jezelf om even niks te doen, na een lange dag bijvoorbeeld. Je kan dan even tot jezelf komen zonder al te veel na te denken of echt iets te doen. Wat vaak minder aangenaam is, is wanneer de verveling lamlendig is. Vaak heb je dan het gevoel dat je wel iets wilt doen, maar ook niet zo goed weet wat dan precies. Het voelt op dat moment niet goed dat je niks aan het doen bent, maar je hebt eigenlijk ook nergens zin in. Bij zoekende verveling is hetgeen waar je mee bezig bent eigenlijk te saai, waardoor je je aandacht op andere dingen gaat vestigen. Je gaat dan eigenlijk zelf op zoek naar afleiding. Wanneer de verveling reactief is zit je jezelf erg in de weg, en erger je je aan andere dingen. Je kan de situatie dan vaak niet veranderen waardoor je rusteloos wordt. Tenslotte voel je je bij apathische verveling ook erg naar, maar heb je niet de behoefte om dit te veranderen. Wanneer dit gevoel heel sterk is, lijkt het een beetje op het gevoel dat mensen met een depressie hebben.  

Verveling wordt meestal gezien als iets negatiefs. Toch heeft verveling ook zijn voordelen.  

Wat zijn voordelen van verveling? 

 Zoals al eerder beschreven, kan verveling een afwisseling van drukte zijn die erg welkom is. Wanneer je een drukke dag achter de rug hebt is het soms fijn om even niks aan je hoofd te hebben en niks te doen. Je kan dan even alle prikkels van de dag verwerken en je hoofd leegmaken. Wat hiervoor het beste werkt is om dan ook echt met niks bezig te zijn, in plaats van nieuwe prikkels zoeken op bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Het gevoel dat de tijd langzaam voorbij gaat, kan dan ook juist een fijn besef zijn. Sommige mensen vinden het erg fijn om te genieten van de rust en tijd, in een maatschappij waar dit vaak aan ons voorbij gaat zonder dat we dit door hebben.  

Een ander voordeel van verveling is dat het zorgt voor inspiratie. Wanneer je je verveelt bedenk je misschien wel nieuwe ideeën of oplossingen, waar je normaal niet op zou komen. Dit kan erg helpend zijn als je ergens in vast loopt, bijvoorbeeld op je werk.  

Als je je verveelt is het ook een goed moment om even stil te staan bij je leven. Dit klinkt misschien diep of zwaar, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je heel druk bent, heb je vaak geen tijd om stil te staan bij wat je eigenlijk voelt of hoe het eigenlijk echt met je gaat. Op zo’n moment van verveling kun je er dus weleens achter komen waar je eigenlijk behoefte aan hebt en ontdekken waar je passie echt ligt.  

Verveling kan ook leiden tot creatief denken. Het zijn namelijk vaak de momenten waarop je je verveelt dat je gedachten ongeremd hun gang kunnen gaan. Je denkt dus eigenlijk op een andere manier dan normaal. Op deze manier kun je je fantasie de vrije loop laten gaan en krijg je misschien ideeën waar je normaal niet op zou komen.  

Een ander voordeel dat verveling kan hebben is het uitproberen van nieuwe dingen. Wie weet wordt die hobby die je uit verveling probeert wel je nieuwe favoriete vrijetijdsbesteding.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het onbegrip van overprikkeling

(15-7-2024)

Overprikkeling kan een grote invloed hebben op je leven, vooral als je niet begrepen voelt door je omgeving. Lees verder

Hechting en identiteitsontwikkeling: hoe je hechting jouw zelfbeeld beïnvloedt

(10-7-2024)

Hechting heeft een grote invloed op de ontwikkeling van je identiteit en je zelfbeeld. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Effectief leren omgaan met je emoties

(1-7-2024)

De juiste emotie benoemen, erkennen en delen kan soms best lastig zijn. Lees in deze blog meer over hoe je effectief om kan gaan met je emoties. Lees verder

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder