Je bent op een feestje en iemand gaat voor de gezelligheid met je praten. Je hart gaat sneller kloppen en in je hoofd denk je: 'dit gaat echt de ware voor mij zijn'. Zelfs wanneer deze persoon signalen toont dat hij/zij niet geheel open voor je staat, fantaseer jij erop los. In je hoofd heb je al een hele toekomst samen opgebouwd. Voor jou was dit gesprek bijzonder en intens, maar voor de ander betekende het eigenlijk niet zo veel. Dit gebeurt keer op keer! Je wordt gekwetst, teleurgesteld, onzeker en verward nadat elke potentiële romantische partner je hart breekt. Toch ga je altijd achter mensen aan die niet geheel (emotioneel) beschikbaar voor je zijn. Wanneer dit een patroon wordt, is het best zelfdestructief. Maar waarom doe je dit eigenlijk? 

Waarom zijn sommige mensen (emotioneel) niet beschikbaar?  

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een persoon niet beschikbaar voor jou is. Iemand kan je emotioneel op een afstand houden omdat de persoon bang is om gekwetst te worden. Ook hebben sommige mensen moeite om zich kwetsbaar op te stellen of willen alleen oppervlakkige relaties. Bovendien kan het zijn dat iemand al gebonden is aan een persoon (getrouwd of in een relatie) of dat diegene op dit moment geen behoefte heeft aan een relatie of niet verliefd op jou is.  

Waarom ga je achter (emotioneel) niet beschikbare personen aan?  

  • Vaak ontstaan deze patronen uit onze eerdere ervaringen met relaties. Onze eerst vorm van een relatie is onze band met onze ouders. Het kan zijn dat een van jouw ouders niet emotioneel beschikbaar was. Hierdoor kan je geleerd hebben dat liefde niet consistent of afwezig is (lees meer over hechtingstijlen).  
  • Het kan zijn dat je zelf niet emotioneel beschikbaar bent, bijvoorbeeld doordat je last hebt van bindingsangst. Je hebt de angst om aan iemand te binden, omdat je bang bent om uiteindelijk gekwetst te worden. Iemand die emotioneel niet beschikbaar voor jou is, voelt in dit geval als een veilige optie omdat je niet geheel kwetsbaar hoeft te zijn. 
  • Het kan zijn dat je door eerdere ervaringen in relaties geen gezond concept hebt ontwikkeld van liefde. Je hebt geleerd dat liefde onstabiel is en iets is wat je moet verdienen.  

Hoe kan je dit patroon verbreken?  

  • Wees bewust dat de intensiteit van emoties die je voelt bij een persoon niet hoeft gelijk te staan aan liefde of verliefdheid. Heb je een geschiedenis van achter mensen aangaan, waarbij je intense emoties voelt? Liefde hoort geen wiebelige en intense tijd vol met angst en verdriet moeten zijn. Liefde is wanneer iemand duidelijk zijn behoeftes kan aangeven en consequent klaar voor jou staat.  
  • Wees eerlijk naar jezelf. Je kan een neiging hebben om alleen aan de kleine positieve signalen vast te houden. Ondanks dat iemand vaak je berichten niet beantwoordt, aangeeft niet iets met jou te willen of alleen aandacht zoekt wanneer het goed uitkomt. Het is belangrijk om rekening te houden met alle signalen die een persoon aan jou geeft. 
  • Je kunt voor jezelf uitzoeken waar dit patroon is ontstaan. Dit kun je doen door bij jezelf na te gaan wanneer dit patroon in relaties is ontwikkeld en welke patronen je hebt gezien bij je vorige (potentiële) partners. Schematherapie kan inzicht geven in bepaalde patronen.   

Herken je dit patroon in romantische relaties en zou je hier hulp bij willen? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.  

Of ga terug naar het blogoverzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder

Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

(20-2-2024)

Lees hier wat je zelf kan doen om je depressieve gevoelens te verlichten. Lees verder

Angst overwinnen met interoceptieve exposure

(19-2-2024)

Angst kan voorkomen uit lichamelijke sensaties. Lees hier meer over hoe interoceptieve exposure jou kan helpen! Lees verder