Net als bij alle andere relaties die we hebben, kunnen er in vriendschappen strubbelingen ontstaan. Misschien kun je het met een vriend(in) ergens maar niet over eens worden, of doet een hele vriendengroep iets waar jij niet achter staat. Misschien voel je je verraden door een vriend(in) of word je buitengesloten door jouw vriendengroep. Zulke ruzies of problemen in vriendschappen kunnen heel vervelend zijn, maar hoe ga je hier het beste mee om? En wanneer is het beter om de vriendschap te beëindigen?  

Wanneer kun je een vriendschap beter beëindigen? 

Of je de vriendschap beter kunt beëindigen hangt van verschillende dingen af. Als het gaat om kleinere dingen waar je tegen aan loopt in de vriendschap, kun je hier vaak nog aan werken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan dat je vriend(in) vaak vlak van tevoren afzegt of grapjes over maakt die jij niet leuk vindt. In dat soort gevallen is het goed om hierover het gesprek aan te gaan en dit eerlijk aan te geven. In een goede vriendschap zal jouw vriend(in) hiervoor zijn/haar excuses aanbieden en hier in het vervolg rekening mee houden. Als dit niet het geval is, was de vriendschap misschien toch niet zo sterk of past die persoon niet goed bij je. Het is dan misschien verstandig om de vriendschap dan alsnog te beëindigen.  

Als het gaat om grotere, ingrijpende problemen als verraad of ruzie binnen jullie vriendschap is het goed om jezelf het volgende af te vragen: 

  • Kan ik de ander vergeven voor wat er gebeurd is?  
  • Is de ander mijn grenzen overgegaan? 
  • Heeft de ander zijn/haar excuses aangeboden? 
  • Hoe groot is de kans dat dit voorval nog eens zal voorkomen?  

Wanneer de antwoorden op deze vragen ervoor zorgen dat je nog een toekomst ziet in de vriendschap, kun je hierover in gesprek gaan met je vriend(in) en aangeven dat je aan jullie vriendschap wilt werken. Als dit niet het geval is en je het gevoel hebt dat jullie vriendschap dit niet kan overwinnen, is het beter om het contact te verbreken. Het is goed om hier duidelijk over te zijn naar de ander, zodat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn.  

Wat als je uit elkaar groeit? 

Soms heb je het gevoel uit elkaar te groeien binnen een vriendschap, zonder dat hier één duidelijke aanleiding voor is. Je twijfelt dan misschien of je het nog de moeite waard vindt om te blijven investeren in deze vriendschap. Wanneer je het gevoel hebt dat jullie uit elkaar groeien of je twijfelt of jullie vriendschap nog wel werkt kun je jezelf het volgende afvragen: 

  • Voelt het als een verplichting om met de ander af te spreken? 
  • Krijg ik een voldaan gevoel nadat ik met de ander heb afgesproken? 
  • Wil ik graag tijd spenderen met de ander? 
  • Voelt het als een gelijkwaardige vriendschap?  

Als de antwoorden op deze vragen ervoor zorgen dat je nog een toekomst ziet in de vriendschap, ga dan bij jezelf na wat de oorzaak is dat je het gevoel hebt dat jullie uit elkaar groeien. Speelt er iets in jouw persoonlijke leven waardoor je minder in je vel zit? Ga hierover in gesprek met de ander en bespreek waar jullie tegen aan lopen. Blijf je met twijfels zitten? Je kunt dan ook eerst eens kijken wat er gebeurt als jullie minder vaak afspreken, voor je de handdoek definitief in de ring gooit.  

Ervaar jij problemen met vriendschappen of andere relaties? Het kan helpen hierover in gesprek te gaan met een psycholoog. Plan een gratis adviesgesprek of neem contact op om te bespreken wat mogelijk is.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De impact van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis op relaties

(26-6-2024)

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan een negatieve impact hebben op relaties, lees er in deze blog meer over! Lees verder

Hoe een veilige hechting een relatie in stand houdt

(24-6-2024)

Een veilige hechting zorgt ervoor dat een gezonde, waardevolle en langdurige relatie kan ontstaan en stand kan houden. Lees verder

Hoe om te gaan met verschillende toekomstplannen in een relatie

(17-6-2024)

In een relatie kan het voorkomen dat toekomstplannen niet overeenkomen tussen beide partners. Toch hoeft dit niet het einde van de relatie te betekenen. Lees hi… Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder